• Zawieszający się system (notebook samsung N130, Windows XP)

#1 Zawieszający się system (notebook samsung N130, Windows XP)

by Asik1822 24 March 2016, 19:14
Dzień dobry!
Mam pewien problem z notebookiem Samsung N130 (System operacyjny Windows XP). Uruchamiam system, wszystko działa normalnie, mogę przeglądać osobiste pliki i włączać różne programy, ale po ok 5 minutach system się całkowicie zawiesza i muszę wyłączyć komputer ręcznie. Po ponownym uruchomieniu systemu, zawiesza się on niemal natychmiast. Często podczas takowego zawieszenia systemu ekran jest rozmazany i zaczyna ,,skakać''.
Nie specjalnie zależy mi na tym aby naprawić go bo jak można się domyśleć jest to już staruszek, który od 3 lat leży i jest nieużywany, ale zależy mi na osobistych plikach które się tam znajdują stąd moje pytanie w jaki sposób mogę je skopiować i czy w ogóle da się to zrobić bez korzystania z usług firm odzyskujących dane?
Będę wdzięczna za wskazówki :)
Pozdrawiam!

Re: Zawieszający się system (notebook samsung N130, Windows XP)

by Google Adsense [BOT] 24 March 2016, 19:14

#2 Re: Zawieszający się system (notebook samsung N130, Windows XP)  [SOLVED]

by Vogelek23 24 March 2016, 20:37
Dobry wieczór. Oczywiście, że możesz skopiować pliki. Potrzebujesz dwóch rzeczy: innego, sprawnego komputera z działającym portem USB oraz kieszeń USB dla dysku SATA 2,5" podobną do tej na obrazku poniżej (na portalu Allegro wystarczy wpisać frazę "kieszeń sata usb" - stamtąd pożyczyłem zdjęcie). Musisz wyciągnąć dysk z laptopa, zainstalować w kieszeni USB, podłączyć kieszeń do komputera i masz bezpośredni dostęp do wszystkich plików, znajdujących się na dysku laptopa.

Image

A czy te 5 minut działania systemu nie wystarczy Ci, żeby zgrać wszystkie potrzebne pliki na pendrive? W 5 minut można skopiować około 1-3GB danych, zakładając, że jest to USB 2.0. Chyba, że masz tych danych sporo więcej.

#3 Re: Zawieszający się system (notebook samsung N130, Windows XP)

by Asik1822 24 March 2016, 20:49
Nawet mam taką kieszeń i też o tym myślałam! :) Tak to jest gdy znajomi straszą, że mogę stracić wszystkie dane bo to może być bardzo poważna usterka i najpierw trzeba ją naprawić, a później zgrywać. Niestety próbowałam zgrywać, ale system tak wolno działa że 3 minuty zajmuje mu uruchomienie się a ok 64GB pamięci ciężko skopiować w 2 minuty mając tak wolny system. Dziękuję za radę! :)))

-- Dodano: 24 marca 2016, 21:05 --

Jeszcze tylko zapytam z czystej ciekawości, orientuje się Pan co może być przyczyną takiego zawieszania się systemu? Jeśli to zbyt czasochłonna diagnoza to proszę sobie nie zawracać głowy bo pytam tylko z ciekawości :)

#4 Re: Zawieszający się system (notebook samsung N130, Windows XP)

by Vogelek23 24 March 2016, 21:29
Asik1822 wrote:co może być przyczyną takiego zawieszania się systemu?
Samsung N130 oparty jest na mostkach i procesorze Intel, które uchodzą za niezniszczalne. Jakkolwiek jednak, jest to wiekowy laptop, zatem przyczyną problemów może być kurz w układzie chłodzenia, co w zestawieniu z niefortunnie zaprojektowanym chłodzeniem laptopa może prowadzić do problemów z połączeniami (kulkami) pod procesorem. Nie jest to jednak diagnoza, bo zawieszanie się może być powodowane szeregiem innych czynników: problemami z pamięcią RAM, bad-sektorami dysku twardego itd.

#5 Re: Zawieszający się system (notebook samsung N130, Windows XP)

by Asik1822 25 March 2016, 10:01
Dziękuję Panu za poświęcony czas! Pobawię się trochę w małego informatyka i może z nudów uda się naprawić go a ja się czegoś nauczę :) Udało mi się delikatnie przedłużyć jego pracę czyszcząc jego wnętrzności.
Temat rozwiązany, dlatego proszę albo zamknąć temat albo wskazać mi jak to zrobić :)
Miłego dnia!

#6 Re: Zawieszający się system (notebook samsung N130, Windows XP)

by Vogelek23 25 March 2016, 11:47
W zależności od tego, czy Twój problem został rozwiązany lub nie, możesz wybrać jeden z dostępnych sposobów zamykania tematu. Więcej szczegółów tutaj: integracja-funkcji-pomogl-z-zamykaniem-tematu-i-oznaczaniem-go-jako-rozwiazany-t11083.html

Re: Zawieszający się system (notebook samsung N130, Windows XP)

by Google Adsense [BOT] 25 March 2016, 11:47