• Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

maciej0227 5 Квітня 2016, 23:21
Witam, mam hp DV6750ew. Wgrywałem nowszego biosa F57 i niestety, laptop po uruchomieniu działa z 20 sekund zaświeca się dioda caps lock i się wyłącza. Po uruchomieniu Power + B + Windows, laptop piknie i działa stabilnie. Chciałbym wrócić do poprzedniej wersji bios tj. F53 tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=5u9AfXQEb2Q Wiem, że można przez USB i FDD. Oznaczenie płyty DA0AT3MB8F0. Bardzo proszę o pomoc, laptop mało używany, szkoda mi go jest jak nowy.

Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

Google Adsense [BOT] 5 Квітня 2016, 23:21

#2 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

Usunięty Użytkownik 402 8 Квітня 2016, 00:02
O co chciałbyś zapytać?
Wgrałeś bios pod tą wersję laptopa?
Odpinałeś bateryjkę cmos?
Pomimo wgrania biosu sprawdziłeś jak laptop się zachowuje z jedną kością ram?

#3 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

maciej0227 9 Квітня 2016, 11:14
Zainstalowałem Windows 7, pobrałem bios ze strony producenta wersja f57. Zainstalowałem, zrobiłem restart, laptop uruchamia się na 20 sekund mignie lampka caps lock i się wyłącza. Ponowny raz nie włączy się sam. Znalazłem metodę odzyskiwania starego biosu, ale nie byłem świadomy tego, że jak uruchomię procedurę to, że zacznie mi zczytywać star bios z dysku z partycji recorvery i przerwałem proces ;/ Na chwilę obecną, po uruchomieniu przyciskiem power + windows + B, laptop raz piknie, ale nie czyta nic, ani z dysku (stergo biosa), ani ze stacji dyskietek, przygotowanego nowego biosa na dyskietce.

Wykładałem RAM, zamieniałem na inne kości, resetowałem bios, nic to nie daje. Wydaje mi się, że uszkodziłem kość bios i musiałbym ją wymienić, lub zaprogramować w programatorze. Chciałbym tylko wiedzieć, gdzie ona jest na płycie głównej ? oznaczenie DA0AT3MB8F0

#4 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

patol 9 Квітня 2016, 11:41
maciej0227 написав:Chciałbym tylko wiedzieć, gdzie ona jest na płycie głównej ? oznaczenie DA0AT3MB8F0

Układ U17, MX25L8005

#5 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

maciej0227 9 Квітня 2016, 11:47
Ok, już wcześniej znalazłem, czyli jest to możliwe, że w momencie gdy wdusiłem procedurę odratowania biosu, i ta się rozpoczęła, a ja przerwałem, to na chwile obecną już nie mogę wykonać jej powtórnie ?

#6 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

novitech 9 Квітня 2016, 12:21
Jak przerwałeś to musisz zaprogramować koś w programatorze i po sprawie.

#7 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

maciej0227 10 Квітня 2016, 08:51
Mam taką kość bios 25x80VS16 , jest ona zamienna na inną MX25L8005 M2C-12G ??

#8 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

patol 10 Квітня 2016, 11:06
Tak, te kostki są zamienne ze sobą. Obie mają: 8M-bit / 1M-byte (1,048,576).
PS. Źle odczytałeś oznaczenie, powinno tam być 25X80VSIG. Zresztą rzuć okiem na pdf'y obu układów, są ogólnie dostępne.

#9 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

maciej0227 18 Травня 2016, 14:56
Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem, ale kupiłem programator CH341A i szedł z chin (nie doczytałem na allegro), wszystko mam zainstalowane, kostkę podłączoną, mogę zrobić odczyt, wykasować pamięć, ale nie mogę nic wgrać pokazuje się "write operations timeout failed" czy może być taka sytuacja, że kostka jest uszkodzona ?

-- Dodano: 18 maja 2016, 16:56 --

Już sobie poradziłem, ale jak zmienić plik WPH na bin ? Nie znam się na tym, a tylko tyle potrzebuję do wgrania ...

#10 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

Usunięty Użytkownik 402 22 Травня 2016, 16:20
Wgraj .WPH, nic więcej nie trzeba z nim robić żeby wgrać.

#11 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

Vogelek23 22 Травня 2016, 22:14
maciej0227 написав:jak zmienić plik WPH na bin ?
Zmień rozszerzenie pliku z *.WPH na *.BIN.

LAZY написав:nic więcej nie trzeba z nim robić żeby wgrać.
Niekoniecznie - jeśli plik WPH zawiera na końcu sekcję "platform.bin", zaś soft programatora nie potrafi przyciąć zbyt dużego pliku, może być potrzebne ręczne skrócenie pliku (od końca) o nadmiarowe bajty, dokładnie do wielkości kostki, czyli do 1048576 bajtów.

#12 Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

Usunięty Użytkownik 402 22 Травня 2016, 22:35
Łukaszu napisałem że można wgrać bez problemu taki plik, zawartość to inna sprawa. Trzymałem się wątku :)

Re: Uwalony bios przy wgrywaniu w systemie HP

Google Adsense [BOT] 22 Травня 2016, 22:35
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей