• Bios ustawienia "Status Register"

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Bios ustawienia "Status Register"

przez daro19862 24 kwietnia 2016, 12:08
Witam
Programuje kość GD25Q64 programatorem TL866 po wczytaniu pliku BIN w zakładce "config" mam wszystko odznaczone:
Obrazek
Podczas programowania wyskakuje błąd przy weryfikacji:
Obrazek
Błąd wyskakuje zawsze jak jest odznaczony "QE = 1 S9 Quad Enable"
Wczytałem "status register" po zaprogramowaniu kości i mam zaznaczone tylko "QE = 1 S9 Quad Enable"
Obrazek
Jak powinno się programować taką kość?

Re: Bios ustawienia "Status Register"

przez Google Adsense [BOT] 24 kwietnia 2016, 12:08

#2 Re: Bios ustawienia "Status Register"

przez inventco 26 stycznia 2018, 10:38
Podpinam się pod ww temat.
Mam to samo z kostkami 25Q64 25Q128
Jak zaznaczę bit Q9 programowanie ok. Jak nie zaznaczę wywala, że jest różnica powinno być 00 a jest 02 HEX oczywiście.

#4 Re: Bios ustawienia "Status Register"

przez inventco 27 stycznia 2018, 10:55
Yes but i have the same trouble with:
Winbond 25Q128FV
Winbond 25Q64BF
Winbond 25Q128BV

as the trouble occured yesterday i had to make a solution and put 25B64BV memory (i do not know producer) instead of 25Q64 and its programmed succesfully and laptop working.

As for 25Q64 if i by hand mark bit Q9 and then i flash memory i have success but laptop not working at all.
And ive checked 2 different programmers MiniPro on two different computers (software version 6.6)

Now i think that i should try with different type of memory as Vogelek23 said but wchich one ? i've tryied all sugested by programmer software still no positive result.

Mark

#5 Re: Bios ustawienia "Status Register"

przez czaki00 6 lutego 2018, 11:42
Można ten błąd zignorować, dla pewności robię zawsze samodzielna weryfikacje :mrgreen: mianowicie po błędzie czytam i zapisuje zawartość kostki i porównuje w HxD z plikiem źródłowym. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby oba pliki się różniły.

Re: Bios ustawienia "Status Register"

przez Google Adsense [BOT] 6 lutego 2018, 11:42
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).