• Prośba po polecenie dobrej stacji lutowniczej

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Prośba po polecenie dobrej stacji lutowniczej

elektro101 11 Травня 2016, 11:56
Witam nie wiem w jakim dziale mogę oto zapytać wiec pisze tutaj(jeśli jest dział poświęcony tego typu tematów proszę o jego przeniesienie).
O tuz mam problem z doborem dobrej stacji lutowniczej bga, obecnie mam hot-air firmy recco ale chciałbym to wymienić na podczerwień,
ale nasuwa się pytanie co jest lepsze i czy warto wdawać kasę na podczerwień, proszę o opinie i ewentualnie jakieś propozycje konkretnego urządzenia.

Re: Prośba po polecenie dobrej stacji lutowniczej

Google Adsense [BOT] 11 Травня 2016, 11:56

#2 Re: Prośba po polecenie dobrego ceterum lutowniczego

djkarol 11 Травня 2016, 14:13
Polecam Ci stację na której sam pracuję, chociąż ma opcje podpięcia do komputera nie używam jej lutując profilami. Model BGA LY IR PRO SC V.2 chociaż nie wiem czy nowe są jeszcze w sprzedaży.

+prosto zaprogramować sterownik.
+sterownik popularny w razie usterki można zamówić i wymienić.
+wymienne elementy grzewcze.
+duża moc.
+duże pole robocze.

#3 Re: Prośba po polecenie dobrego ceterum lutowniczego

elektro101 11 Травня 2016, 14:21
Przeglądane specyfikacje i jak wygląda dostępność tej stacji.
A możesz powiedzieć, czy jest różnica w pracy na hot air a emiterze podczerwieni? Jak z efektywnością i dokładnością we wlutowywaniu układu, bo ja pracuję na hot air i nie mam rozeznania co do podczerwieni.

#4 Re: Prośba po polecenie dobrego ceterum lutowniczego

djkarol 11 Травня 2016, 14:40
Jak wygląda dostępność tego nie wiem, ale nie bądź leniwy i poszukaj, podzwoń po sklepach.

Podczas wyboru stacji odradzano mi zakup hot aira w opcji. Toteż nie odniosę się do lutowania dużych układów bga hot airem. Od Lat lutuje samą irdą. Hota mam w kolbie, ściągam nim małe układziki ręcznie.

#5 Re: Prośba po polecenie dobrego ceterum lutowniczego

elektro101 12 Травня 2016, 07:14
Kolego czytaj dokładnie.
Przeglądane specyfikacje i jak wygląda dostępność tej stacji.

Czyli lepsza będzie ir.

A jak zabezpieczasz elementy wkoło układu, bo emiter grzeje całą powierzchnią.

#6 Re: Prośba po polecenie dobrego ceterum lutowniczego

djkarol 12 Травня 2016, 09:42
Posiadam folie aluminiową dość grubą, w szpuli o szerokości 5 cm, nie jest to bynajmniej folia do tego przeznaczona, ale spełnia swoje zadanie. Elementy które zabezpieczam to tylko elektrolity jeśli są blisko, złącza taśm, im mniej zasłaniania tym lepiej. Bywa, że w ogóle nie zasłaniam folią alu, jeśli nie ma w około elementów wyżej wymienionych- Zależy od platformy.

Re: Prośba po polecenie dobrego ceterum lutowniczego

Google Adsense [BOT] 12 Травня 2016, 09:42
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей