• Programowanie MEC1609(BGA) w Toshibie Tecra S11-11G

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Programowanie MEC1609(BGA) w Toshibie Tecra S11-11G

by Stani 14 May 2016, 14:10
CCF20160516_00000.pdf
Płyta A5A002692, FHVSYA.
W Toshibie jak w temacie zastosowany jest układ (EC+KBC) MEC1609. Mam problem z podłączeniem go do Odessy z oprogramowaniem w wersji 5.2, która obsługuje te kości. Ze względu na brak schematu tego laptopa ściągnąłem schemat sony, który ma taki sam układ ale dalej utknąłem ze względu na podłączenie interfejsu do płyty. Mam też rozkład złącza CN3230 klawiatury (34pin), niby tecra A11/S11/Satellite Pro S500 ale nie zgadzają się nawet piny GND. Nie wiem, czy podłączać do złącza klawiatury (34PIN) czy może do innych wyprowadzeń (JTAG?-na razie ich nie znalazłem). W wykazie Odessy nie ma mojej płyty. Może ktoś już to robił i podpowie mi jak podłączyć interfejs.

Edycja>
Myślę, że powinny to być następujące piny układu:
B11- 1JTAG_CLK_EC
A11- 1JTAG_RST#_EC
C11- 1JTAG_TDI_EC
B12- 1JTAG_TDO_EC
A12- 1JTAG_TMS_EC
tylko nie mogę znaleźć punktów.

-- Dodano: 15 maja 2016, 13:37 --

Programowanie nie przez złącze klawiatury tylko przez JTAG. Płyta bez opisów ale znalazłem pady do JTAG-a. B11, C11, B12, A12 no i GND. Pomógł schemat z forum do płyty FHVSY1. Niestety to nie koniec. Po podłączeniu do Odessy nie daje się czytać. Myślę, że trzeba jeszcze znaleźć pady do pinów F4 (Boot Mode#) i M8 (NFWP) oraz wpiąć rezystor 100Ω na linii RST do masy.

You have to be logged in to view the files attached to this post.

Re: Programowanie MEC1609(BGA) w Toshibie Tecra S11-11G

by Google Adsense [BOT] 14 May 2016, 14:10

#2 Re: Programowanie MEC1609(BGA) w Toshibie Tecra S11-11G

by Stani 24 May 2016, 18:31
Kupiłem na necie boardview. Podłączyłem dodatkowo pin F4 do masy. Na płycie po włączeniu zasilania zaświeca się dioda zasilania i miga na zielono dioda baterii. Myślę że jest to właściwa oznaka wprowadzenia układu MECw boot_mode#. I to wszystko. Dalej odessa nie może odczytać zawrtości EC.
Dołączam część schematu dotycząca pinu F4.

Edycja 30.05.2016r.
Wreszcie Odessa zaczęła czytać układ. Żeby to było możliwe trzeba zaczytać firmware 5. Oczywiście ze strony svod-project zero pomocy. Na ich forum można pisać tylko pochwały. Zaczytanie wyższego firmware wiąże się ze skonfigurowaniem płytki programatora polegającego na zwarciu do masy jednego z pinów układu co wprowadza go jako slave. Pomógł mi artykuł w Elektronice Praktycznej. Ja ciągle miałem firmware 3 a do MEC-a potrzeba przynajmniej 4 ale na tej wersji nie chodzi. Dopiero wersja 5 działa ale jeszcze niestabilnie. Niemniej mogę już czytać, kasować i programować. Pracuję nad tym żeby to było stabilne.

You have to be logged in to view the files attached to this post.

Re: Programowanie MEC1609(BGA) w Toshibie Tecra S11-11G

by Google Adsense [BOT] 24 May 2016, 18:31
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).