• Odczyt i zaprogramowanie kości 25LQ80S1G w Acer ES1-131-P5CX

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Odczyt i zaprogramowanie kości 25LQ80S1G w Acer ES1-131-P5CX

przez Kiepski 5 czerwca 2016, 13:05
Witam

Mam takiego laptopa, który przestał się uruchamiać z dnia na dzień. Najpierw problemy z klawiaturą i myszą a teraz świeci się tylko dioda power i na chwilę włącza się dysk twardy. Wyczytałem, że to kwestia BIOSu. Z tego co czytałem trzeba sczytać dane z 2 kości 25LQ64 i 25LQ80 - ta pierwsza to BIOS, ta 2 to EC.
Mam również drugiego takiego sprawnego.

Założenie jest takie, żeby sczytać bios i ec z uszkodzonego laptopa i ze sprawego wgrać od odpowiedniego adresu BIOS + EC.
Programator TL866A + Test clip + reduktor z 3.3V na 1.8V.

Niestety w sofcie od TL866A nie mogę znaleźć takiej kości. Autodetect nie działa. Programator działa na 100%. Nie wiem jak z klipsem i konwerterem napięcia. Autdetect nie pomaga, bo próbuję czytać kość wlutowaną w płytę i przy Check ID pojawia się komunikat o zabezpieczeniu przeciwzwarciowym.

Czy jest jakaś opcja ogarnięcia tego bez wylutowywania kości?

Dziękuję bardzo za pomoc.

Re: Odczyt i zaprogramowanie kości 25LQ80S1G w Acer ES1-131-P5CX

przez Google Adsense [BOT] 5 czerwca 2016, 13:05

#2 Re: Odczyt i zaprogramowanie kości 25LQ80S1G w Acer ES1-131-P5CX

przez Vogelek23 5 czerwca 2016, 16:19
Kiepski napisał(a):Czy jest jakaś opcja ogarnięcia tego bez wylutowywania kości?
NIE.

Kiepski napisał(a):Autdetect nie pomaga, bo próbuję czytać kość wlutowaną w płytę i przy Check ID pojawia się komunikat o zabezpieczeniu przeciwzwarciowym.
Nic dziwnego, skoro połowa płyty chce być zasilana z programatora, który ma wydajność prądową rzędu kilku do kilkunastu miliamperów.

Reasumując - aby zaprogramować te kości, musisz je wylutować z płyty.

#3 Re: Odczyt i zaprogramowanie kości 25LQ80S1G w Acer ES1-131-P5CX

przez Zusto 6 czerwca 2016, 21:39
Ten programator nie działa zbyt dobrze z clipem nawet gdy wylutujemy kość i podepniemy się tymże clipem, sam testowałem wiele razy, używam ogólnie w nim adapterów w których nie trzeba lutować układu pewniejszy odczyt i zapis a najpewniej je zalutować do dedykowanych adapterów.

#4 Re: Odczyt i zaprogramowanie kości 25LQ80S1G w Acer ES1-131-P5CX

przez koloboro 7 czerwca 2016, 14:53
Ja używam klipsa z powodzeniem w tym programatorze. Oczywiście do wylutowanych kostek. Tylko trzeba dobrze je wymyć z topnika.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Re: Odczyt i zaprogramowanie kości 25LQ80S1G w Acer ES1-131-P5CX

przez Google Adsense [BOT] 7 czerwca 2016, 14:53
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).