• Vellman HPG1 generator nie działa

#1 Vellman HPG1 generator nie działa

przez Usunięty Użytkownik 402 11 czerwca 2016, 00:19
Urządzenie jak w temacie, jest to mały generatorek 1Mhz. Niestety nie działa, po przesunięciu włącznika jest tylko podświetlenie bez treści.
Zasilanie na cpu jest, podejrzewam uszkodzone oprogramowanie. Pomożecie znaleźć?
Schemat urządzenia mieści się na jednym obrazku więc pozwoliłem sobie poglądowo zamieścić.
Obrazek

Re: Vellman HPG1 generator nie działa

przez Google Adsense [BOT] 11 czerwca 2016, 00:19

#3 Re: Vellman HPG1 generator nie działa

przez Usunięty Użytkownik 402 13 czerwca 2016, 13:06
Pin5- 1.2V 4.977Mhz
Pin6- 0V
Pin7- 3,24V
Pin8- 3.25V widać pojedyncze ramki impulsów.
Pin10- 0.344V ~7.54Khz

Generator na wyjściu podaje rosnący sygnał piło kształtny od 6.80Khz do 9.99Khz po czym następuje reset i sygnał rośnie od początku.
Można by przypuszczać że padło jednak oprogramowanie. Nie reaguje na naciskanie przycisków tylko wykonuje program jak wyżej.
Zastanawiam się czy jest możliwość po zgraniu wsadu jakiegoś sprawdzenia czy jest poprawnie skompilowany?

#5 Re: Vellman HPG1 generator nie działa

przez Usunięty Użytkownik 402 13 czerwca 2016, 15:55
Tensions + 5v, -5v, 3.3V are present? YES
The display shows? NO
The keys perform the functions involved? NO

#7 Re: Vellman HPG1 generator nie działa

przez Usunięty Użytkownik 402 13 czerwca 2016, 21:39
Tomorrow I'll try to rip the contents of the processor.

I am surprised at the lack of graphics lcd. As I mentioned earlier CPU executes a program because the output BNC course I drank shaped by the increasing frequency of 6.80Khz to 9.99Khz and then follows the reset and counts again. Does not respond to button presses. At first I thought that this defect LCD.

#8 Re: Vellman HPG1 generator nie działa

przez Vogelek23 13 czerwca 2016, 22:23
Próbowałeś wykonać Master Reset podczas tej dziwnej pracy (n. 1 do masy)?

#10 Re: Vellman HPG1 generator nie działa

przez Usunięty Użytkownik 402 14 czerwca 2016, 12:50
Łukasz, muszę przyznać że twój pomysł daje jakieś pozytywne rezultaty. Przy szybkim zwieraniu tego pinu zauważam przez ułamek sekundy logo startowe, a czasem i nawet menu urządzenia. Niestety wszystko znika jak nic nie robię. Na pinie jest prawidłowo 3,3V.

#11 Re: Vellman HPG1 generator nie działa

przez Vogelek23 14 czerwca 2016, 18:42
LAZY napisał(a):Na pinie jest prawidłowo 3,3V
Obejrzyj ten pin oscyloskopem ;) podczas włączania zasilania. Może reset systemowy nie działa poprawnie? Według mnie to albo "wysypał się" program, albo masz uszkodzony LCD.

#12 Re: Vellman HPG1 generator nie działa

przez Usunięty Użytkownik 402 14 czerwca 2016, 21:24
Myślę że reset działa jak należy. Podobny efekt daje odłączenie i podłączenie kwarcu. Kwarc podstawiłem dla pewności.
Żaden z posiadanych programatorów nie obsługuje takich procesorów, więc będę musiał poszukać kogoś w okolicy kto zgra wsad i zaprogramuje nowy układ w ostateczności. Odłączę też sda, scl żeby się upewnić że żaden z podłączonych układów nie obciąża. Zastanawiałem się czy nie mam problemu z kontrastem wyświetlacza, ale wówczas nawet jak by nie działał to można było by sterować funkcjami za pomocą przycisków- Mierzyłem cały czas na BNC oscyloskopem ale ich naciskanie nie powodowało żadnych zmian.

Re: Vellman HPG1 generator nie działa

przez Google Adsense [BOT] 14 czerwca 2016, 21:24