Forum rules: Click here to view the forum rules
1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.
1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.
Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by Google Adsense [BOT] • 13 June 2016, 13:58
#2 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty? [SOLVED]
by djkarol • 13 June 2016, 14:28
zasady-dzialu-pliki-bios-niezweryfikowane-aktualizacja-06-06-2016-t14652.html
Użytkownik pobierający plik powinien zamieścić jego ocenę (czy wsad BIOS działa, czy nie) - jest to jedyny sposób na odzyskanie w całości Punktów, wydanych na pobranie pliku. Ocena musi zawierać pełną specyfikację płyty (tak samo, jak w punkcie 2).
Użytkownik pobierający plik powinien zamieścić jego ocenę (czy wsad BIOS działa, czy nie) - jest to jedyny sposób na odzyskanie w całości Punktów, wydanych na pobranie pliku. Ocena musi zawierać pełną specyfikację płyty (tak samo, jak w punkcie 2).
#3 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by zatronik1 • 13 June 2016, 14:38
Jak wiadomo nie zawsze można zweryfikować czy plik jest OK. Czasem musimy wgrać aby wyeliminować wadliwy bios a sprzęt nadal nie działa. W takim przypadku nie możemy ocenić pliku. Rozumiem że punktów nie odzyskam. A przecież nie napiszę że nie zadziałał kiedy nie wiem czy był wadliwy. Trochę nie bardzo jak nie skorzystam a jednak stracę punkty.
Może jakieś rozwiązanie pośrednie?.
Może jakieś rozwiązanie pośrednie?.
#4 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by Vogelek23 • 13 June 2016, 14:49
zatronik1 wrote:Czasem musimy wgrać aby wyeliminować wadliwy bios a sprzęt nadal nie działa. W takim przypadku nie możemy ocenić pliku (...) Trochę nie bardzo jak nie skorzystam a jednak stracę punkty.Wyobraź sobie, że pobrałeś boardview do płyty, ale zanim zdążyłeś z niego skorzystać, naprawiłeś płytę. Czy w takim wypadku też nie korzystasz i będziesz chciał zwrotu pobranych Punktów? W opisywanym wypadku możesz zawsze ocenić plik, gdy już usuniesz właściwą usterkę. W przypadku pozytywnej oceny masz działający plik ZA DARMO (po przeniesieniu pliku do działu punktowanego, inni nie będą mieli już tego szczęścia), zaś w przypadku negatywnej oceny po prostu nic nie tracisz. Czy to rzeczywiście jest takie "nie fair" dla Ciebie?
Zastanawiam się jedynie nad tym, aby zmniejszyć "opłatę" punktową za pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" np. do 1-2 Punktów (tyle samo, oczywiście, byłoby zwracane osobie pobierającej za ocenę pliku).
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#5 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by djkarol • 13 June 2016, 14:57
Możesz również zachować plik na przyszłość, obserwując wątek, aż ktoś zweryfikuje na sprawnej płycie, myślę, że jeśli okazałoby się po czasie, że plik który pobrałeś jest niedziałający administrator przychylnie by rozpatrzył zwrot Zmniejszenie opłaty do 2 pkt spowoduje to, że użytkownicy nadal będą mieli "gdzieś" weryfikacje.
#6 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by Vogelek23 • 13 June 2016, 15:12
djkarol wrote:Zmniejszenie opłaty do 2 pkt spowoduje to, że użytkownicy nadal będą mieli "gdzieś" weryfikacje.Nie każdy ma 8 Punktów na pobranie pliku. Te osoby, aby móc pobierać kolejne pliki, będą musiały albo doładować punkty, albo napisać opinię, aby otrzymać ich zwrot. A takich osób jest zdecydowana większość. Ale masz rację, lepiej zostawić to na obecnym poziomie - wszak chodzi nam właśnie o opinie do plików.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
#7 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by Vogelek23 • 13 June 2016, 15:13
#8 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by djkarol • 13 June 2016, 15:19
Chodzi o to, że są sytuacje, że się nie wie czy wsad jest dobry czy nie. Tak jak kolega pisał w pierwszym poście.
Tak naprawdę to nie wiemy jak ten system będzie działać w praktyce. Bo jeśli mowa o dotychczasowej weryfikacji plików BIOS to sam kolega wie jak to działało. 150 pobrań - zero opinii.
Przy okazji uważam, że warto odciążyć rygorystyczne zasady dodawania wsadów jeśli chodzi o wypisywanie obsady na płycie, często mam wsad pewny, ale nie znam obsady i nie mogę pomóc, bo jak wrzucam wsad bez obsady to jest usuwany.
Nie sądzę zatem, żeby zmniejszenie "opłaty" do 2 Punktów zachwiało systemem weryfikacji plików BIOS.
Tak naprawdę to nie wiemy jak ten system będzie działać w praktyce. Bo jeśli mowa o dotychczasowej weryfikacji plików BIOS to sam kolega wie jak to działało. 150 pobrań - zero opinii.
Przy okazji uważam, że warto odciążyć rygorystyczne zasady dodawania wsadów jeśli chodzi o wypisywanie obsady na płycie, często mam wsad pewny, ale nie znam obsady i nie mogę pomóc, bo jak wrzucam wsad bez obsady to jest usuwany.
#10 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by Vogelek23 • 13 June 2016, 16:41
djkarol wrote:Bo jeśli mowa o dotychczasowej weryfikacji plików BIOS to sam kolega wie jak to działało. 150 pobrań - zero opinii.A odkąd wsady są za 8 punktów, to - pomimo faktu ich zwrotu za wystawioną opinię - pobrania = 0 i opinie = 0. Nie przewidywałem aż takiej skrajności. Widocznie ludzie naprawdę chcą wszystko całkowicie za darmo i z dostawą do domu...
djkarol wrote:często mam wsad pewny, ale nie znam obsady i nie mogę pomóc, bo jak wrzucam wsad bez obsady to jest usuwany.Muszę to dobrze przemyśleć. Może wieczorem coś postanowię w tej kwestii.
kbrygola wrote:Przegapiłem zmianę, do działu wchodzę zwykle przez wyszukiwarkę do konkretnego postuNo ale komunikat o odjęciu Punktów (przed pobraniem pliku) przecież się wyświetla?
#11 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by kbrygola • 13 June 2016, 16:49
No ale komunikat o odjęciu Punktów (przed pobraniem pliku) przecież się wyświetla?
Tak. Ten post nie jest przecież prośbą o zwrot. Widziałem komunikat, wiedziałem że punkty stracę, natomiast chciałem się upewnić czy to nie wynik pomyłki lub jakiegoś błędu w funkcjonowaniu forum.
Za to chwilę później straciłem kolejne 8pkt bez komunikatu z ostrzeżeniem, kliknąłem niechcący w link do pliku na stronie z wynikami wyszukiwania search.php
Tutaj myślę że jest co naprawiać.
#12 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by Vogelek23 • 13 June 2016, 16:55
kbrygola wrote:Za to chwilę później straciłem kolejne 8pkt bez komunikatu z ostrzeżeniem, kliknąłem niechcący w link do pliku na stronie z wynikami wyszukiwania search.phpProszę zatem o przykładowy link do wyników wyszukiwania, zawierający bezpośredni link do pliku, znajdującego się w dziale punktowanym. To mi ułatwi rozpoznanie i ewentualną eliminację problemu.
#13 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by kbrygola • 13 June 2016, 16:58
Link z wynikami wygląda tak samo - search.php bez ciągu dalszego.
Wpisałem frazę "mbx-259", pierwszym wynikiem jest post z linkiem do wsadu, który sobie niechcący pobrałem.
EDIT: teraz to już jest drugi wynik:)
EDIT2: Korzystam z okienka wyszukiwania które jest na górze strony. Teraz sprawdziłem że wpisanie frazy na stronie search.php daje inny efekt.
Wpisałem frazę "mbx-259", pierwszym wynikiem jest post z linkiem do wsadu, który sobie niechcący pobrałem.
EDIT: teraz to już jest drugi wynik:)
EDIT2: Korzystam z okienka wyszukiwania które jest na górze strony. Teraz sprawdziłem że wpisanie frazy na stronie search.php daje inny efekt.
#14 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by Vogelek23 • 13 June 2016, 17:25
kbrygola wrote:Wpisałem frazę "mbx-259", pierwszym wynikiem jest post z linkiem do wsadu, który sobie niechcący pobrałem.Problem potwierdzony. Kłopot pojawia się, gdy uploader doda w treści postu tagi "attachment" (dzięki nim można wyświetlić załącznik w dowolnym miejscu posta, zamiast na dole). W wolnej chwili zmodyfikuję skrypt, aby nie wyświetlał tak otagowanych załączników, lub aby po kliknięciu takiego załącznika wyświetlał się komunikat o punktach, jak w normalnym widoku postu.
kbrygola wrote:EDIT2: Korzystam z okienka wyszukiwania które jest na górze strony. Teraz sprawdziłem że wpisanie frazy na stronie search.php daje inny efekt.Okienko wyszukiwania na górze strony daje domyślnie wyniki w postaci listy postów, podczas gdy wyszukiwanie zaawansowane daje domyślnie wyniki w postaci listy tematów. To jest powodem, dla którego wyszukiwanie zaawansowane nie wyświetli żadnego załącznika, a jedynie pokazuje symbol spinacza, gdy w danym temacie są jakiekolwiek załączniki. W zasadzie mógłbym zrobić tak, że wyszukiwanie przez okienko w nagłówku strony dawałoby wyniki w postaci listy tematów, co rozwiązałoby definitywnie problem przypadkowego pobierania załączników. Zastanowię się nad tym.
#15 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by mar244 • 14 June 2016, 10:09
djkarol wrote:Przy okazji uważam, że warto odciążyć rygorystyczne zasady dodawania wsadów jeśli chodzi o wypisywanie obsady na płycie, często mam wsad pewny, ale nie znam obsady i nie mogę pomóc, bo jak wrzucam wsad bez obsady to jest usuwany.
Jestem tego samego zdania, mam wiele wsadów potwierdzonych zdjęciami z działającego laptopa, gdzie po prostu nie mam wypisanej obsady na płycie, w niektórych jest częściowa.
Czy można coś w tej kwestii zaradzić?
#16 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by Vogelek23 • 14 June 2016, 11:48
mar244 wrote:Jestem tego samego zdania, mam wiele wsadów potwierdzonych zdjęciami z działającego laptopa, gdzie po prostu nie mam wypisanej obsady na płycie, w niektórych jest częściowa.W działach ze schematami - nie. Zastanowię się jednak nad działem PLIKI BIOS (niezweryfikowane).
Czy można coś w tej kwestii zaradzić?
#17 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by djkarol • 14 June 2016, 11:56
Myślę, że fajnie by było gdyby to weryfikujący musiał dopisać na jakiej obsadzie wsad działa, w końcu to sprawdzający ma większe możliwości podania obsady mając przed sobą płytę, niż ja biorąc wsad z czeluści internetu gdzie często jest tylko model laptopa i platforma. Można by też premiować pierwszego sprawdzającego, ale musiałby dać jakiś dowód, ze sprawdził wsad, a jeśli wyszłoby, że oszukał to sroga kara
#19 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by djkarol • 14 June 2016, 12:28
Wczoraj taki wsad dodałem dla Ciebie i nie był z vlab. W praktyce wygląda to tak, że mało, który nie działa. (tu właśnie kwestia opisania obsady) Ale skoro weryfikujący mają wsad podany darmo to mogliby opisać obsadę.
Rozumiem, że według Ciebie nie warto "zaryzykować" czasu i punktów (które i tak będą zwrócone po weryfikacji) po to by postawić płytę ? Lepiej czekać, aż ktoś ze stołu ściągnie 100 % pewny wsad do mało popularnego modelu, a sprzęt odłożyć na półkę ?
Rozumiem, że według Ciebie nie warto "zaryzykować" czasu i punktów (które i tak będą zwrócone po weryfikacji) po to by postawić płytę ? Lepiej czekać, aż ktoś ze stołu ściągnie 100 % pewny wsad do mało popularnego modelu, a sprzęt odłożyć na półkę ?
#20 Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by kbrygola • 14 June 2016, 12:44
Chodzi mi o to że wsad którego nie było na Elvikomie (tu szukałem najpierw) odnalazłem na vlab, a ponieważ nie zadziałał, napisałem prośbę tutaj. Odpowiedź dostałem nie tylko od Ciebie ale też w pm, pewnie ze względu na nieznajomość obsady przez nadawcę, plik był identyczny z tym który już miałem. Nie powinniśmy z góry zakładać że autor pytania nie przeszukał konkurencyjnych stron. Może niektórzy są aż tak leniwi że od razu proszą o gotowe, ja jednak pytam dopiero kiedy inne metody zawiodły.
Myślę też że cenniejsza jest baza naszych sprawdzonych przez nas wsadów, niż żebyśmy byli kopią innych źródeł.
Myślę też że cenniejsza jest baza naszych sprawdzonych przez nas wsadów, niż żebyśmy byli kopią innych źródeł.
Re: Czy pobranie pliku z działu "PLIKI BIOS (niezweryfikowane)" odejmuje punkty?
by Google Adsense [BOT] • 14 June 2016, 12:44