• ASUS F5SL zawiesza się.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS F5SL zawiesza się.

przez Stolkien 18 stycznia 2011, 16:27
Witam.
Mam taki przypadek.

Jak w temacie, męczę Asus F5lSL.
Na pokładzie Ati radeon HD3470 i Intel.
Laptop zawiesza się w momencie jak pojawi się jakaś grafika. Tak mi się wydaje że zawiesza się w momencie gdy grafika jest bogatsza niż 256 kolorów.
np. instalacja Windowsa Xp przechodzi cała. Zawiesza się w momencie jak wejdzie już do systemu.
a przy instalacji Windows 7 zawiesza się zaraz po załadowaniu w plików instalatora i jak chce wejść do trybu graficznego.

Z tego co na razie zrobiłem:

Reballing Grafiki.
Podmiana procesora/ Pamięci RAM/ i Dysku.

Czy macie jakieś doświadczenia z takim przypadkiem?

z Góry dzięki za pomoc.

Re: ASUS F5SL zawiesza się.

przez Google Adsense [BOT] 18 stycznia 2011, 16:27

#2 Re: ASUS F5SL zawiesza się.

przez Zbys 18 stycznia 2011, 20:19
Sugerowałbym, wymianę układu ATI Radeon HD3470, prawdopodobnie on jest uszkodzony i powoduje takie zachowanie jak opisałeś, w momencie gdy układ jest uszkodzony reballing nie przyniesie żadnego pozytywnego rezultatu, dodatkowo też dokładniej, przyglądnął bym się układowi Intel, gdyż miałem przypadek, że notebook załadował wszystko i kilku sekundach się zawieszał i sprawcą tego zamieszania był owy układ.

Pozdrawiam
Marcin

#3 Re: ASUS F5SL zawiesza się.

przez Stolkien 19 stycznia 2011, 19:43
Dzięki Zbys. Zamówiłem Układ. Podmienię i dam znać co i jak.

#4 Re: ASUS F5SL zawiesza się.

przez Vogelek23 19 stycznia 2011, 22:24
Zbys napisał(a):przyglądnął bym się układowi Intel, gdyż miałem przypadek, że notebook załadował wszystko i kilku sekundach się zawieszał i sprawcą tego zamieszania był owy układ.

Czy Kolega ma na myśli procesor, czy chipset?

#5 Re: ASUS F5SL zawiesza się.

przez Zbys 19 stycznia 2011, 23:27
Vogelek23 napisał(a):
Zbys napisał(a):przyglądnął bym się układowi Intel, gdyż miałem przypadek, że notebook załadował wszystko i kilku sekundach się zawieszał i sprawcą tego zamieszania był owy układ.

Czy Kolega ma na myśli procesor, czy chipset?

przepraszam nie sprecyzowałem :), ale na myśli miałem chipset, dodatkowo wtrącając do tematu dziś miałem identyczny przypadek jak opisałeś tylko z notebookiem toshiba A200, i sprawcą całego zamieszania okazał się chipset.

#6 Re: ASUS F5SL zawiesza się.

przez Vogelek23 20 stycznia 2011, 05:18
Zbys napisał(a):na myśli miałem chipset

Wystarczy wspomnieć, że w tej płycie żaden chipset nie jest Intela. Płyta jest oparta o chipsety SIS.

Stolkien - do reballingu/wymiany masz najprawdopodobniej most północny SIS 671DX.

#7 Re: ASUS F5SL zawiesza się.

przez kamilj 5 maja 2011, 15:00
DLA POTOMNYCH:

Identyczny laptop z identyczną usterką, jak laptop autora tego tematu.

Reballing GPU i Mostka północnego SIS 671 DX - nieskuteczne.

Rozwiązanie problemu: Reballing mostka południowego SIS 968.

Laptop wstaje 10/10 razy, przechodzi testy stabilności.

Pozdrawiam.

Re: ASUS F5SL zawiesza się.

przez Google Adsense [BOT] 5 maja 2011, 15:00