Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Testowanie pamięci VRAM
Google Adsense [BOT] • 4 Липня 2016, 13:42
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
mmike написав:lecz te programy nie wskazują problemów z samymi kościami tzn np samych błędów w odczycieW przypadku błędów pamięci VRAM, najczęściej dochodzi do problemów z renderowaniem grafiki (pojawiają się różne zniekształcenia, geometryczne rozciągnięcia obrazu, barwne szerokie pasy itd). W sumie to sam sobie odpowiedziałeś - Video Memory Stress Test robi to, czego oczekujesz. Żadne ogólnodostępne oprogramowanie nie wskaże Ci jednak konkretnej kości VRAM, która działa nieprawidłowo.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Dziękuje za zainteresowanie. Nie chodzi mi oczywiście o wskazywanie konkretnej kości lecz sprawdzenie wszystkich, pytam o program gdyż miałem kilka przypadków podczas skanowania Video Memory Stress Test na próbę laptopa 100% sprawnego a od samego początku skanowania były same nie kończące się błędy, podejrzewam ze program nie współpracuje z wszystkimi rodzajami kości?
Nie masz pewności że wynik testu wskaże ci jednoznacznie na usterkę Vram. Uszkodzone gpu też będzie powodować że test pamięci nie przebiegnie pomyślnie. Więc jeśli podgrzanie rdzenia układu nic nie da to wówczas należy diagnozować po kolei ciepłem-zimnem kostki Vram.
W większości przypadków ustalisz co jest grane.
W większości przypadków ustalisz co jest grane.
Witam
od czasu ostatniego postu minęło trochę czasu.
Czy od tego czasu pojawiły się jakieś programy, które testują głównie VRAM. Szukałem i nie znalazłem nic interesującego. Aktualnie też używam Furmark i np. 3DMark.
Dodatkowo, jeśli chodzi o Video Memory Stress Test to wartości "Total memory" i "Used memory" nie są równe (Windows 7 64 bit oraz Windows 10 64 bit). Pierwsza wartość jest wyższa. Wygląda to tak, jakby program nie testował wszystkich bitów dostępnej pamięci.
Załączam dodatkowo zrzut ekranu z testu.
Serdecznie dziękuję za wszelkie rzeczowe odpowiedzi.
Tak wiem, że ten post nie jest rozwiązaniem i narażam się na ban admina, jednak uważam, że moje pytania mogą wnieść coś pozytywnego do wątku.
od czasu ostatniego postu minęło trochę czasu.
Czy od tego czasu pojawiły się jakieś programy, które testują głównie VRAM. Szukałem i nie znalazłem nic interesującego. Aktualnie też używam Furmark i np. 3DMark.
Dodatkowo, jeśli chodzi o Video Memory Stress Test to wartości "Total memory" i "Used memory" nie są równe (Windows 7 64 bit oraz Windows 10 64 bit). Pierwsza wartość jest wyższa. Wygląda to tak, jakby program nie testował wszystkich bitów dostępnej pamięci.
Załączam dodatkowo zrzut ekranu z testu.
Serdecznie dziękuję za wszelkie rzeczowe odpowiedzi.
Tak wiem, że ten post nie jest rozwiązaniem i narażam się na ban admina, jednak uważam, że moje pytania mogą wnieść coś pozytywnego do wątku.
Witam.
Pomijając fakt, że na zrzucie ekranu mamy test karty Intel, która nie ma swojej pamięci VRAM (korzysta z wydzielonego obszaru pamięci RAM), to moje przypuszczenia odnośnie testowania mniejszej niż dostępna ilości pamięci są takie, że jeżeli testujemy sprzęt pod działającym systemem operacyjnym, to jakaś część pamięci VRAM musi pozostać "nieruszona" ponieważ jest niezbędna do zadań związanych z wyświetlaniem obrazu w trakcie testu.
Co do programów testujących pamięć VRAM, mamy przynajmniej kilka wariantów:
- testy "wytrzymałościowe" (benchmarki takie jak VMST),
- testy "wydajnościowe" (np. program testujący przepustowość pamięci VRAM, vide GTX 970 i 3,5 GB + 0,5 GB VRAM),
- testy "diagnostyczne" (sprawdzanie pamięci bit po bicie jak w Memtest, np. MODS).
Tutaj teza Kolegi Vogelek23 jest nadal aktualna - o ile programy z dwóch pierwszych grup są ogólnodostępne, o tyle przykładowy MODS jest narzędziem które ciężko zakwalifikować do tej kategorii.
Pozdrawiam
boyek написав:Wygląda to tak, jakby program nie testował wszystkich bitów dostępnej pamięci.
Pomijając fakt, że na zrzucie ekranu mamy test karty Intel, która nie ma swojej pamięci VRAM (korzysta z wydzielonego obszaru pamięci RAM), to moje przypuszczenia odnośnie testowania mniejszej niż dostępna ilości pamięci są takie, że jeżeli testujemy sprzęt pod działającym systemem operacyjnym, to jakaś część pamięci VRAM musi pozostać "nieruszona" ponieważ jest niezbędna do zadań związanych z wyświetlaniem obrazu w trakcie testu.
Co do programów testujących pamięć VRAM, mamy przynajmniej kilka wariantów:
- testy "wytrzymałościowe" (benchmarki takie jak VMST),
- testy "wydajnościowe" (np. program testujący przepustowość pamięci VRAM, vide GTX 970 i 3,5 GB + 0,5 GB VRAM),
- testy "diagnostyczne" (sprawdzanie pamięci bit po bicie jak w Memtest, np. MODS).
Tutaj teza Kolegi Vogelek23 jest nadal aktualna - o ile programy z dwóch pierwszych grup są ogólnodostępne, o tyle przykładowy MODS jest narzędziem które ciężko zakwalifikować do tej kategorii.
Pozdrawiam
xamledyD написав:to moje przypuszczenia odnośnie testowania mniejszej niż dostępna ilości pamięci są takie, że jeżeli testujemy sprzęt pod działającym systemem operacyjnym, to jakaś część pamięci VRAM musi pozostać "nieruszona" ponieważ jest niezbędna do zadań związanych z wyświetlaniem obrazu w trakcie testu.To nie przypuszczenia, lecz "fizjologia" działania komputera - już podczas uruchamiania systemu operacyjnego część VRAM jest automatycznie rezerwowana (alokowana) między innymi dla celów wyświetlania obrazu, ale także jako bufor dla V-BIOS (żeby nie było konieczne wielokrotne odczytywanie V-BIOS bezpośrednio z pamięci flash podczas pojedynczej sesji). Identyczna sytuacja jest w przypadku testowania RAM spod działającego systemu - nagle okazuje się, że aplikacja testuje ledwie 1/4 lub połowę pamięci, ponieważ reszta jest już alokowana przez działający system operacyjny i tych komórek pamięci aplikacja nie przetestuje (alokowany jest również obszar pamięci, potrzebny do załadowania samej aplikacji testującej). W praktyce to nawet nie potrzeba testować CAŁEJ pamięci, ponieważ to, co jest już alokowane, jest w zasadzie przetestowane - jeśli system operacyjny działa poprawnie i stabilnie, zarezerwowany obszar pamięci z pewnością jest sprawny, więc wystarczy tylko przetestować pozostałą, niewykorzystaną pamięć.
Panowie, aby wnieść nieco wiedzy, zadałem pytanie autorowi programu odnośnie rozmiaru pamięci, której VMST nie testuje.
Oto odpowiedź:
Yes, DirectX API does not allow to allocate whole memory. In most cases up
to few megabytes still unused, so your 2048 bytes is excellent result.
In your case I recomend to use system memory check tools like a Windows
Memory Diagnostics which included in every Windows 7-10 installation.
Because your integrated video adaptor have not own memory chips and uses
system RAM. So if you test system RAM, you will also automatically test
video ram too.
Pierwsza część jest dla mnie nowością, druga to oczywistość.
Czyli numerycznie mamy ograniczony zbiór narzędzi do testowania, a do subiektywnej oceny ilości artefaktów programów jest sporo.
Oto odpowiedź:
Yes, DirectX API does not allow to allocate whole memory. In most cases up
to few megabytes still unused, so your 2048 bytes is excellent result.
In your case I recomend to use system memory check tools like a Windows
Memory Diagnostics which included in every Windows 7-10 installation.
Because your integrated video adaptor have not own memory chips and uses
system RAM. So if you test system RAM, you will also automatically test
video ram too.
Pierwsza część jest dla mnie nowością, druga to oczywistość.
Czyli numerycznie mamy ograniczony zbiór narzędzi do testowania, a do subiektywnej oceny ilości artefaktów programów jest sporo.
Re: Testowanie pamięci VRAM
Google Adsense [BOT] • 1 Листопада 2019, 16:02
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.