• Głośniki Yamaha NX-50 na TDA7266SA wyłączają się.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Głośniki Yamaha NX-50 na TDA7266SA wyłączają się.

przez Grubskee 4 lipca 2016, 16:44
Witam serdecznie, mam problem z głośnikami Yamaha mimo iż odtwarzam z nich dźwięk załącza się (tak podejrzewam) funkcja oszczędzania energii i głośniki wyłączają się. Nie przegrzewają się, pasta wymieniona. Posiadają zewnętrzny zasilacz który wymieniłem na inny i dalej to samo. Na pinie standby (układu TDA) jest napięcie 4,3V podczas pracy, nie rozumiem dokładnie w jaki sposób działa ta funkcja oszczędzania energii, czy działa to w ten sposób że jakiś układ sprawdza czy jest dźwięk na wejściu jeżeli jest to podaje sygnał 1 na układ TDA, jeżeli nie ma czeka określony czas i podaje na TDA 0 i wtedy się wyłącza, czy po prostu realizowane jest to w układzie TDA i jest on do wymiany bo mimo iż jest sygnał 1 to głośniki się wyłączają, czy może być to zupełnie inna przyczyna?

Wzmacniacz:
TDA7266SA

Na ostatnim zdjęciu układy od prawego górnego rogu, wedle wskazówek zegara to:
2068D C056F JRC
Obok:
211 5 PQ
Następnie:
4580 CC3B JRC
Później:
211 5 PQ
Ostatni:
7181 237 JRC

Bardzo ślicznie proszę o pomoc :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Głośniki Yamaha NX-50 na TDA7266SA wyłączają się.

przez Google Adsense [BOT] 4 lipca 2016, 16:44

#2 Re: Głośniki Yamaha NX-50 na TDA7266SA wyłączają się.

przez Usunięty Użytkownik 402 5 lipca 2016, 21:27
Pomimo faktu że elektrolity wyglądają dobrze to zamienił bym je na nowe.
Gdzieś na płytce zrealizowany jest układ który jak wyczuje że jest dźwięk to załącza końcówkę mocy.
Można zlokalizować go cofając się od końcówki mocy po ścieżkach.
Drugim zadaniem tego układu zapewne jest też uchronienie głośnika przed strzałem po włączeniu zasilania.
Będę obserwował temat, zobaczymy co tam znajdziesz.

#3 Re: Głośniki Yamaha NX-50 na TDA7266SA wyłączają się.

przez Grubskee 6 lipca 2016, 10:27
Witam :) Bardzo dziękuję LAZY za odpowiedź :) wyłączanie (prawdopodobnie) realizuje układ:
7181 237 JRC

Między masą gniazda jack a pierwszym pinem układu jest stałe napięcie 0,26V, nie mam oscyloskopu więc użyłem głośnika aby sprawdzić czy na tym pinie jest także sygnał audio i sygnał jest!

-- Dodano: środa, 6 lip 2016, 18:57 --

Chyba naprawiłem :D od godziny się już nie wyłączają :) W datascheet tego układu na 4 stronie (test cirtuit):
http://www.njr.com/semicon/PDF/NJU7181_E.pdf
Przy pinie 1 i 2 jest kondensator 10pF

Natomiast na stronie 5 (application circuit) już go nie ma, więc go po prostu wylutowałem :D

Nie rozumiem co się stało, ale działa (póki co) :)

-- Dodano: środa, 6 lip 2016, 19:02 --

Obrazek

#4 Re: Głośniki Yamaha NX-50 na TDA7266SA wyłączają się.

przez Usunięty Użytkownik 402 12 lipca 2016, 20:55
Cieszę się że się udało naprawić.

Re: Głośniki Yamaha NX-50 na TDA7266SA wyłączają się.

przez Google Adsense [BOT] 12 lipca 2016, 20:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).