• nowe procesory bga

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 nowe procesory bga

przez inv4der 7 lipca 2016, 23:07
Witam, z racji wdrążenia nowych procesorów lutowanych już na pcb np i5-4200U SR170 lub SR29H N3050 coraz częściej zachodzi potrzeba reballingu lub wymiany na nowy, praktycznie każdy duży układ o tak cienkim laminacie po wylucie mam wygięty szczególnie typu 4200U, a przy kulkach 0.35mm nie ma zbytniej tolerancji, minimalne odchyłki w laminacie czy też (układzie) powstałe na skutek użytkowania potem mogą powodować problemy z ponownym wlutowaniem chipsetu, jak sobie z tym radzicie?? a same układy nowe też zdażają się zwichrowane..

Pozdrawiam

Re: nowe procesory bga

przez Google Adsense [BOT] 7 lipca 2016, 23:07

#2 Re: nowe procesory bga

przez arvika 7 lipca 2016, 23:10
Fizyki nie oszukasz. Producent zrobił te procki długie, wąskie i cienkie. W wyniku naprężeń układ jest po prostu krzywy... Nowe procesory też są wygięte w banana. Plus jest taki że podczas lutowania procek się prostuje jak ma około 140-150 stopni.

#3 Re: nowe procesory bga

przez inv4der 6 października 2016, 15:55
Dzięki za odpowiedz :) , a z kulkowaniem jak idzie?? robisz na grzanych sitach??

#4 Re: nowe procesory bga

przez arvika 6 października 2016, 17:38
Robię na sitach do grzania bezpośredniego. Zazwyczaj sito ma wyciętą blachę lub wyprofilowane wgłębienie w miejscu gdzie procesor ma kondensatory. Trzeba troche poćwiczyć, z poczatku może być ciężko (jak to mówią pierwsze tysiąc sztuk zawsze jest ciężko :) )

#5 Re: nowe procesory bga

przez inv4der 6 października 2016, 17:47
Hehe, no tak raczej chodzi mi o kulkowanie w sensie że układ jest wygięty a sito proste i przy zasypywaniu kulkami a potem grzaniu kulki będą się rozjeżdzały..te poniżej sita na środku :P sito mam pod kule 0.40mm takich używać czy 0.35mm jak to wygląda w praktyce?

-- Dodano: czwartek, 6 października 2016, 19:11 --

No chyba że można wykorzystać tą przystawkę ze sprężynką do sit do grzania bezpośredniego którą ładnie dociśnie układ :) z reguły z niej nie korzystam.

#6 Re: nowe procesory bga

przez arvika 6 października 2016, 23:40
Nie kombinuj tylko wygnij sito w kształ jaki ma procek i po temacie :)

#7 Re: nowe procesory bga

przez raval 14 listopada 2016, 08:09
Albo bez sita ręcznie. Mam taką i5 właśnie i ręcznie układane.

#8 Re: nowe procesory bga

przez arvika 14 listopada 2016, 12:42
raval napisał(a):Albo bez sita ręcznie. Mam taką i5 właśnie i ręcznie układane.

Ale to jest opcja dla masochistów ;) Sito kosztuje kilkanaście zł.

#9 Re: nowe procesory bga

przez pawel80 14 listopada 2016, 14:33
A jak koledze raval długo schodzi z recznym układaniem i jaką techniką?
Kulki zapewne 0.3 mm i z 2 tysiaki ich będzie. :)

#10 Re: nowe procesory bga

przez raval 14 listopada 2016, 19:38
Ostatnio 2 godz stawiałem na 0.40. No jest to opcja dla masochistow ale mam przykre przygody z sitami i jakoś przywykłem do tego.

#11 Re: nowe procesory bga

przez kmro16 17 listopada 2016, 00:16
Ja kulkuję te układy na sicie 90x90 - nie do grzania bezpośredniego. Sito nie ma wgłębienia ani wycięcia, więc jest przestrzeń między sitem,a układem o wysokości kondensatorów. Kulki 0,4mm - te które ułożą się na tych co przykleiły się do układu wypadają po przekręceniu uchwytu. Sito zamówiłem na Aliexpress, jakość ok, polecam:
https://www.aliexpress.com/item/The-lat ... 0.0.QZDAQ1

Re: nowe procesory bga

przez Google Adsense [BOT] 17 listopada 2016, 00:16
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).