• nowe procesory bga

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 nowe procesory bga

inv4der 7 Липня 2016, 23:07
Witam, z racji wdrążenia nowych procesorów lutowanych już na pcb np i5-4200U SR170 lub SR29H N3050 coraz częściej zachodzi potrzeba reballingu lub wymiany na nowy, praktycznie każdy duży układ o tak cienkim laminacie po wylucie mam wygięty szczególnie typu 4200U, a przy kulkach 0.35mm nie ma zbytniej tolerancji, minimalne odchyłki w laminacie czy też (układzie) powstałe na skutek użytkowania potem mogą powodować problemy z ponownym wlutowaniem chipsetu, jak sobie z tym radzicie?? a same układy nowe też zdażają się zwichrowane..

Pozdrawiam

Re: nowe procesory bga

Google Adsense [BOT] 7 Липня 2016, 23:07

#2 Re: nowe procesory bga

arvika 7 Липня 2016, 23:10
Fizyki nie oszukasz. Producent zrobił te procki długie, wąskie i cienkie. W wyniku naprężeń układ jest po prostu krzywy... Nowe procesory też są wygięte w banana. Plus jest taki że podczas lutowania procek się prostuje jak ma około 140-150 stopni.

#3 Re: nowe procesory bga

inv4der 6 Жовтня 2016, 15:55
Dzięki za odpowiedz :) , a z kulkowaniem jak idzie?? robisz na grzanych sitach??

#4 Re: nowe procesory bga

arvika 6 Жовтня 2016, 17:38
Robię na sitach do grzania bezpośredniego. Zazwyczaj sito ma wyciętą blachę lub wyprofilowane wgłębienie w miejscu gdzie procesor ma kondensatory. Trzeba troche poćwiczyć, z poczatku może być ciężko (jak to mówią pierwsze tysiąc sztuk zawsze jest ciężko :) )

#5 Re: nowe procesory bga

inv4der 6 Жовтня 2016, 17:47
Hehe, no tak raczej chodzi mi o kulkowanie w sensie że układ jest wygięty a sito proste i przy zasypywaniu kulkami a potem grzaniu kulki będą się rozjeżdzały..te poniżej sita na środku :P sito mam pod kule 0.40mm takich używać czy 0.35mm jak to wygląda w praktyce?

-- Dodano: czwartek, 6 października 2016, 19:11 --

No chyba że można wykorzystać tą przystawkę ze sprężynką do sit do grzania bezpośredniego którą ładnie dociśnie układ :) z reguły z niej nie korzystam.

#6 Re: nowe procesory bga

arvika 6 Жовтня 2016, 23:40
Nie kombinuj tylko wygnij sito w kształ jaki ma procek i po temacie :)

#7 Re: nowe procesory bga

raval 14 Листопада 2016, 08:09
Albo bez sita ręcznie. Mam taką i5 właśnie i ręcznie układane.

#8 Re: nowe procesory bga

arvika 14 Листопада 2016, 12:42
raval написав:Albo bez sita ręcznie. Mam taką i5 właśnie i ręcznie układane.

Ale to jest opcja dla masochistów ;) Sito kosztuje kilkanaście zł.

#9 Re: nowe procesory bga

pawel80 14 Листопада 2016, 14:33
A jak koledze raval długo schodzi z recznym układaniem i jaką techniką?
Kulki zapewne 0.3 mm i z 2 tysiaki ich będzie. :)

#10 Re: nowe procesory bga

raval 14 Листопада 2016, 19:38
Ostatnio 2 godz stawiałem na 0.40. No jest to opcja dla masochistow ale mam przykre przygody z sitami i jakoś przywykłem do tego.

#11 Re: nowe procesory bga

kmro16 17 Листопада 2016, 00:16
Ja kulkuję te układy na sicie 90x90 - nie do grzania bezpośredniego. Sito nie ma wgłębienia ani wycięcia, więc jest przestrzeń między sitem,a układem o wysokości kondensatorów. Kulki 0,4mm - te które ułożą się na tych co przykleiły się do układu wypadają po przekręceniu uchwytu. Sito zamówiłem na Aliexpress, jakość ok, polecam:
https://www.aliexpress.com/item/The-lat ... 0.0.QZDAQ1

Re: nowe procesory bga

Google Adsense [BOT] 17 Листопада 2016, 00:16
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей