• Pierwszy Programator

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Pierwszy Programator

przez Usunięty Użytkownik 402 10 maja 2016, 13:05
franekx6 napisał(a):Nie chcąc zakładać nowego tematu podepnę się tutaj. Coraz częściej zaczyna mi doskwierać posiadanie jedynie programatora do SPI. Myślałem nad zakupem TL866A czy będzie to dobry wybór (w 95% programowanie BIOSów płyt głównych).
Obecnie przykładowo potrzebuje zaprogramować:
ITE8586E KBC
W25Q128BVEG w obudowie SOP16

czy TL866A będzie odpowiedni. Proszę o pomoc.

http://www.nskelectronics.com/files/tl8 ... upport.pdf
Popatrz sobie na listę układów. Do KBC to lepszy by był rt 809F

Re: Re: Pierwszy Programator

przez Google Adsense [BOT] 10 maja 2016, 13:05

#22 Re: Pierwszy Programator

przez koloboro 10 maja 2016, 14:08
Do biosow tl866 jest idealny. Kilka adapterów i leci z tematem az miło. Ale KBC nie ugryzie. Tak jak kolega wyżej pisze rt809f ale jeszcze go nie posiadam i nie wiem jak się spisuje.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

#23 Re: Pierwszy Programator

przez franekx6 10 maja 2016, 14:20
Właśnie widzę że TL866A do KBC się nie nada :/ a coraz częściej się trafiają

koloboro napisał(a):Do biosow tl866 jest idealny.

1. Masz na myśli SPI? i tylko do takich? ew.starych równoległych ale już w zasadzie przeżytków

2. Co z egzotykami (przynajmniej dla mnie) W25Q128BV SOP16 DUALAND QUAD SPI ? czy rt 809F go obsłuży?

3. Powiedźcie jakie jeszcze kości na płytach mogą się trafić do programowania. SPI to chyba standard, co raz częściej KBC? Czym można się zaskoczyć?

#24 Re: Pierwszy Programator

przez koloboro 10 maja 2016, 14:34
ad1. Jeszcze żadna kość biosu mnie nie zaskoczyła. Czy to stara czy nowa.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

#25 Re: Pierwszy Programator

przez martiv 20 lipca 2016, 14:48
Gdzie mogę w Polsce kupić programator SVOD?

#27 Re: Pierwszy Programator

przez lukaszek32167 1 sierpnia 2016, 20:15
W Polsce ciężko znaleźć taki programator. Osobiście zamówiłem coś takiego
http://www.ebay.com/itm/KB9012QF-EDID-eeprom-USB-Programmer-keyboard-tester-New-version-4-3-4-7-/121612473595?hash=item1c50ab14fb:g:U00AAOSw~gRVsdaD&rmvSB=true

Mam go już parę miesięcy i jeszcze mnie nie zawiódł. Na dostawę też długo nie czekałem, bo od czasu zamówienia po 5 dniach programator miałem już w ręku.

#28 Re: Pierwszy Programator

przez michalmwp 5 października 2016, 00:55
bodzi0 napisał(a):SVOD-a znalazłem na OLX i zastanawiam się nad kupnem. Rozmawiałem ze sprzedającym koszt całości zestawu 680 zł za pobraniem. Niestety nie wystawia FV :/ jedynie umowa kupna-sprzedaży.

http://olx.pl/oferta/svod-programator-kbc-serii-ite-ene-mec-nuvoton-rtd2120l-modul-glowny-CID99-IDftCHT.html#bbd9d78509

Obecnie dostępny poniżej na fakturę, zapewne z większym wsparciem niż ten na OLX
http://www.kocham-basie.pl/programator- ... p-991.html

#29 Re: Pierwszy Programator

przez RafalB 4 lutego 2017, 19:55
Odświeżę trochę temat bowiem chce kupić programator i mam dylemat :)

W moim zainteresowaniu są 3 urządzenia w przedziale ceny 2-3 tyś zł
- EETools ChipMax2
- Wellon VP998
- Xeltek SuperPro5000E(używka)

Założenia to oprócz szybkiego i sprawnego programowania niksonapięciowych(1.8V) kości szeregowych, powinień dać sobie rade ze starymi epromami ze sterowników samochodowych(wellon tu poległ)
KBC - wellon daje rade, nie znalazłem nic konkretnego nt Chipmax2 i xelteka
Nandy i NOR? Tu ogólnie wiem, że jest problem z obsługą(markowaniem) błędnych sektorów więc na wiele nie licze, odczyt będzie wystarczający.
Tanie adaptery :)

Może inne produkty?

Po owocnej pomocy ;p Wybrałem Xelteka SuperPro 611s

Re: Pierwszy Programator

przez Google Adsense [BOT] 4 lutego 2017, 19:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).