• IR6000 - Jak to jest z tą dolną termoparą?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 IR6000 - Jak to jest z tą dolną termoparą?

Sokon 2 Серпня 2016, 11:20
Witam.
Zakupiłem kilka dni temu stację Scotle IR6000 i próbuję ją okiełznać i się z nią "zaprzyjaźnić". Nasze stosunki się poprawiają jednak mam spory kłopot z dolną termoparą.
Mianowicie im więcej szukam w sieci informacji na temat umieszczenia dolnej termopary tym głupszy jestem. Najczęściej spotykam się z trzema sposobami jej umieszczenia:
1. Na dole między grzałkami podgrzewacza (fabrycznie)
2. Między podgrzewaczem a płytą z BGA jak najbliżej płyty ale tak by pod żadnym pozorem jej nie dotykała
3. Ma stykać się z płytą od spodu.

Czy możecie mi podpowiedzieć jaki jest ten najlepszy sposób?

Re: IR6000 - Jak to jest z tą dolną termoparą?

Google Adsense [BOT] 2 Серпня 2016, 11:20

#2 Re: IR6000 - Jak to jest z tą dolną termoparą?

matisblu 2 Серпня 2016, 13:56
Witam
Co prawda posiadam RE-8500 ale chyba zasada jest taka sama. Termopara powinna dotykać podgrzewanego elementu, wtedy zmniejszymy błąd pomiaru.
Pozdrawiam

#3 Re: IR6000 - Jak to jest z tą dolną termoparą?

mayss 2 Серпня 2016, 14:27
Witaj Sokon! Ja zanim nauczyłem się skuteczności 99% wymiany układów to wiele płyt poszło do kosza. Każda z tych stacji ma inne warunki pracy temperatur itp.. itd...

Co do pytania to termopara ma dotykać płyty od spodu. Jak za krótka to trzeba wymienić i zamontować taką typu K na jakimś miedzianym drucie 1,5 mm żeby sprężynowała do płyty. Również górną wymieniłem i zamontowałem obok górnego podgrzewacza na stałe żeby podczas grzania nie zmieniła pozycji. Układy zawsze ustawiam centralnie na środku pod grzałką w odległości najwyżej 2 cm od układu! W tych stacjach sterownik górnej grzałki ma funkcje auto adaptacji. Musisz przeczytać instrukcje tych sterowników PC-410 oraz REX-C100 (u mnie takie występują). Przyda ci się ta wiedza do połączenia (przeróbki) swojej stacji. Zawsze stosuj zewnętrzny termometr przy wylutowywaniu układów do temp 217c przy układzie! Program dostarczany ze stacją do niczego się nie nadaje. Grzałki górna i dolna muszą iść mniej więcej równo z temperaturą. Do osiągnięcia jest to właśnie przez mostkowanie sterowników i użycie programu PSoft Rework v 1.8.2 wtedy da się to wszystko sensownie poustawiać. :mrgreen: Zacznij na początku tylko od fabrycznego profilu dla Lead Free (bezołowiowy) i na nim wszystko rób a także w trakcie modyfikuj według zapotrzebowania.

Koniecznie przeczytaj ten cały wątek z naszego forum Elvikom! Jest to kopalnia wiedzy którą potrzebowałem gdy błądziłem po internecie.

Pamiętaj że jakakolwiek ingerencja w maszynę powoduje utratę gwarancji !!! Zawsze wygrzewaj płyty i układy 100c 24h lub 125c 12h, nowe też !!!

nowy-soft-dla-achi-scotle-ly-bauer-itp-t30366.html?hilit=PSoft%20Rework%20v%201.8.2

Powodzenia :wtf: :lol:

#4 Re: IR6000 - Jak to jest z tą dolną termoparą?

Sokon 3 Серпня 2016, 09:44
Zanim zakupiłem stację czytałem i czytałem... mam wrażenie, że przeczytałem i obejrzałem wszystko co tylko jest możliwe...
Zacznę od programu - faktycznie program dostarczany ze stacją to prymityw - pobrałem PSoft Rework 2.2.1 - jest lepiej choć szkoda, że autor się wycofał (nawet próbowałem nawiązać z nim kontakt ale bezskutecznie).
Przeróbka mojej stacji - niestety nie pokonałem mojego sterownika PC410 - w moim sterowniku brakuje wielu opcji (ktoś w wątku dotyczącym PSoft Rework o tym też wspominał). Instrukcja do PC410 mówi, że opcja AlO2 pojawia się po zmianie opcji OP2 na AlO2 - ale niestety opcji OP2 także nie mam.... Więc niestety mocą dolnych grzałek u mnie sterować się nie da.
Porównywałem wskazania moich termopar ze wskazaniami pirometru - są zadziwiająco dokładne (rozbieżność 1 do 3 *C).
Na koniec moje spostrzeżenia z walką z umieszczeniem dolej termopary (całą noc dziś walczyłem):
1. Opcja fabryczna - nie idzie dojść do ładu z ustawieniem odpowiedniej temperatury.
2. Termopara dotyka płyty od spodu - wskazanie temperatury "pacjenta" faktycznie dokładne ale dolne grzałki grzeją jak szalone. Miałem wrażenie - biorąc pod uwagę, że to produkt chiński (oraz moją zabawną historię z pewnym czajnikiem bezprzewodowym "made in PRC") - że się za chwilę rozpuszczą (pirometr wskazał ponad 450*C dolej grzałki)
3. Termopara około 5mm od "pacjenta" - wg mnie chyba jednak najlepszy sposób. Grzałki nie rozgrzewały się jak zwariowane (dochodziły do max 370*C) a różnica wskazań temperatury niewielka (5-10 *C).
Posiłkowałem się też tym filmem https://www.youtube.com/watch?v=1RT-LJGDK50.

PS. W międzyczasie jestem na etapie kombinacji z przerobieniem komunikacji stacja <-> PC na coś bardzie cywilizowanego niż Prolific bo to katastrofa jest - zrywa połączenie częściej niż neostrada.

#5 Re: IR6000 - Jak to jest z tą dolną termoparą?

mayss 4 Серпня 2016, 18:24
Odpowiem tak. U mnie komunikuje się stacja za pomocą RS232. Kupiłem kartę z LPT i 2 x RS232. Jest po prostu bajka i nic nie zrywa połączeń.

#6 Re: IR6000 - Jak to jest z tą dolną termoparą?

koloboro 5 Серпня 2016, 09:59
tylko fizyczny com i nie będzie problemów

Re: IR6000 - Jak to jest z tą dolną termoparą?

Google Adsense [BOT] 5 Серпня 2016, 10:27
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей