• Dell D420 problem z dyskiem twardym

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell D420 problem z dyskiem twardym

przez serwislaptop 19 stycznia 2011, 16:12
Witam

Mam problem z komputerem Dell D420 z dyskiem 1,8" na złączu ZIF. Dysk, który był fabrycznie zainstalowany w komputerze jest uszkodzony. Nie był widoczny nawet w BIOSie. Chcąc wymienić dysk kupiłem kieszeń transcenda TS120GSJ18M. W srodku był dysk Toshiba 120GB MK1231GAL na tym złączu ZIF.
Dysk jest rozpoznawany w BIOSie natomiast problem mają z nim instalatory. Podczas instalacji XP nie są widoczne żadne partycje (niezależnie czy je wcześniej sformatuję czy nie). Instalator Windows 7 widzi dysk ale nie można go sformatować.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub zna jego jakieś rozwiązanie?

Re: Dell D420 problem z dyskiem twardym

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2011, 16:12

#2 Re: Dell D420 problem z dyskiem twardym

przez arvika 19 stycznia 2011, 16:15
Sprawdzałeś czy to nie jest kwestia dogrania sterowników SATA?

#3 Re: Dell D420 problem z dyskiem twardym

przez serwislaptop 19 stycznia 2011, 17:49
Dysk jest na złączu ZIF więc (chyba - nie wiem dokładnie) jest to odpowiednik złącza ATA. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.

#4 Re: Dell D420 problem z dyskiem twardym

przez jr120065 19 stycznia 2011, 18:10
Sprawdź kolego ten dysk na innej platformie sprzętowej i programowej np. Linux.

#5 Re: Dell D420 problem z dyskiem twardym

przez serwislaptop 20 stycznia 2011, 09:32
Poczytałem jeszcze trochę w internecie na temat tego dysku i znalezłem 2 ciekawe tematy dotyczące tego modelu.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1843788.html
http://www.mail-archive.com/pld-users-p ... 24253.html

Czy jest możliwa taka sytuacja jak opisana w tych wątkach? (mam na myśli uwagi, że ten dysk nie będzie działał z PC tylko ewentualnie w odtwarzaczach MP3/MP4 - a jeśli tak to czy istnieje jakiś sposób na przygotowanie tego dysku to działania z PC)

#6 Re: Dell D420 problem z dyskiem twardym

przez arvika 20 stycznia 2011, 09:53
Tak, prawdopodobnie taka sytuacja jest z tym dyskiem.

http://www.riovolution.org/post/15417

Cytat z innego forum:

The MK1231GAL will never work in a Cowon because Apple is the only brand using them and they have a special firmware on it

Powodem jest prawdopodobnie to:
http://www.zdnet.com/blog/storage/are-you-ready-for-4k-sector-drives/731

Specyfikacja Twojego dysku:
http://www3.toshiba.co.jp/storage/english/spec/hdd18/31.htm - ewidentnie sektor ma 4K.

Z tymi sterownikami SATA to dowaliłem :D Jakąś zaćmę miałem w tamtym momencie chyba ;)

#7 Re: Dell D420 problem z dyskiem twardym

przez serwislaptop 20 stycznia 2011, 13:48
Poczytałem te linki które mi dałeś i jestem jeszcze bardziej zmieszany niż byłem
Rozumiem, że chodzi o parametr: ilość bajtów na sektor, który w tym dysku wynosi 4096 bajtów na 1 sektor.

Sprawdziłem model starego dysku MK1214GAH i wg specyfikacji TOSHIBY ma 512 bajtów na 1 sektor.
To co mi przychodzi do głowy to żeby sformatować nowy dysk z opcją 512 bajtów na sektor. Jak się sformatuje napiszę co się dalej dzieje (specjalnie nie zaznaczałem szybkiego formatowania ponieważ wcześniej podczas normalnego formatowania nowy dysk pokazywał błąd: "Formatowanie nie zakończyło się pomyślnie"

-- czwartek, 20 stycznia 2011, 17:43 --

Dysk próbowałem sformatować w trybie normalnym (nie szybkim) z alokacja 512 / sektor. Niestety wyskoczył ten sam komunikat "Formatowanie nie zakończyło się pomyślnie"
Czy ktoś ma pomysł jak "ugryźć" ten dysk tak żeby działał w Dellu D420? Ewentualnie jestem zainteresowany kupnem dysku 120GB ZIF 1,8" działającego w tym komputrze.

Re: Dell D420 problem z dyskiem twardym

przez Google Adsense [BOT] 20 stycznia 2011, 13:48
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).