Ostatnio dowiedziałem się nieco na temat UEFI GPT itd (lepiej późno niż wcale ). Jako zwolennik Windows 7 uparłem się żeby zainstalować go z wyłączonym CMS. Windows 8 i 10 nie ma z tym problemu. Sam 7 oczywiście też obsługuje UEFI. Niestety karta graficzna obsługiwana jest jedynie przez stare Int10h i VBIOS a to wymaga włączonej opcji CMS. Jeżeli CMS jest wyłączone system się ładuje, jednak w momencie pojawiania się pulpitu reset. Sporo jest informacji że się po prostu nie da tego zrobić. Jednak wyszperałem pojedyncze przykłady że się da np. TU. Co prawda na integrze, pod TYM linkiem jest poradnik jak zrobić taki mod. Niestety mi się to nie udało, m.in. przez późną porę plus natłok informacji aby w końcu wygrać kilku godzinną walkę z problemem braku wymaganego sterownika podczas instalacji Windows 7 z GPT na Skylake. Jak coś chętnie pomogę w tej sprawie.
Pytanie więc brzmi, czy ktoś jest w stanie jednoznacznie stwierdzić czy i jak da się to zrobić, ewentualnie wskazać rzetelne źródło informacji.
Windows miałby być instalowany na Asus Maximus VIII Ranger, i7-6700k, Asus Radeon R9 290.
Pytanie więc brzmi, czy ktoś jest w stanie jednoznacznie stwierdzić czy i jak da się to zrobić, ewentualnie wskazać rzetelne źródło informacji.
Windows miałby być instalowany na Asus Maximus VIII Ranger, i7-6700k, Asus Radeon R9 290.