Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC
Google Adsense [BOT] • 23 Липня 2016, 10:07
Zapoznaj sie z tym tematem apple-macbook-a1342-programowanie-kbc-t35171.html?hilit=F2117lp#p133588 Myślę ze wszystko się wyjaśni.
mmike написав:Rozumiem, lecz sam wsad można zdobyć tak jak napisałeś z płyty dawcy, chodzi mi o samo programowanie nowego układu SMC.
Chyba nie rozumiesz .
Nie da rady zaprogramować takiego SMC, bo niby co w niego chcesz wgrać? Skąd weźmiesz wsad? Może ty mylisz EFI, z SMC?
Znasz kogoś kto odczytał tego procka, lub wyczytałeś gdzieś że się komuś udało?
Oczywiście że sam procek jest programowalny, trzeba mieć odpowiednie oprogramowanie i programator, możesz sobie nawet samemu pisać pod niego programy . Jednak te są zabezpieczone przez apple przed odczytem , i nie odczytasz, ani nie wgrasz nic do niego .
Używane SMC do prawie każdego modelu maca bez problemu kupisz za 15-20 USD.
Jeżeli chcesz pisać sam pod niego programy i wykorzystywać go w swoich aplikacjach, kup programator poczytaj dokumentacje techniczną i do przodu . Przecież ten układ to nie tylko SMC w apple.
Nie da rady zaprogramować takiego SMC, bo niby co w niego chcesz wgrać? Skąd weźmiesz wsad?
Wsad zawsze można pobrać z płyty dawcy.
Oczywiście że sam procek jest programowalny, trzeba mieć odpowiednie oprogramowanie i programator, możesz sobie nawet samemu pisać pod niego programy
Procek? Ja cały czas pytam o SMC. Może ja rzeczywiście czegoś nie rozumiem? Możesz rozwinąć swoją myśl?
SMC to jest programowalny układ scalony , potocznie nazywany procesorem . Taki układ ma własną nieulotną pamięć, którą programujesz. Czyli piszesz program jak pod inne mikrokontrolery, wgrywasz go. Potem ten układ wykonuje program który napisałeś .
To w dużym skrócie. Możesz napisać program , który tylko zapala diody , lub taki co kontroluje pracę płyty głównej laptopa .
Taki o to program napisali inżynierowie apple. Każdy procesor ma zabezpieczenia przed odczytaniem zawartego w nim programu. Zabezpieczenie nie jest fabryczne, ustawia się je na poziomie programowania takiego układu. Ty decydujesz czy chcesz go zabezpieczyć czy nie. Oczywiście Apple zabezpieczyło go przed odczytem, więc zapomnij o odczytaniu. Kup sobie za 15$ używany, dokładnie z takiej płyty i zapomnij o temacie.
A ty myślałeś że procesor to tylko Intel i5?
To w dużym skrócie. Możesz napisać program , który tylko zapala diody , lub taki co kontroluje pracę płyty głównej laptopa .
Taki o to program napisali inżynierowie apple. Każdy procesor ma zabezpieczenia przed odczytaniem zawartego w nim programu. Zabezpieczenie nie jest fabryczne, ustawia się je na poziomie programowania takiego układu. Ty decydujesz czy chcesz go zabezpieczyć czy nie. Oczywiście Apple zabezpieczyło go przed odczytem, więc zapomnij o odczytaniu. Kup sobie za 15$ używany, dokładnie z takiej płyty i zapomnij o temacie.
A ty myślałeś że procesor to tylko Intel i5?
Teraz mi rozjaśniłeś sprawę można by tu przytoczyć np analogie do ENE 9012 z tym że tu firmware jest potocznie dostępny i układy nie są w żaden sposób zabezpieczone, oczywiście rozumiem na czym polega problem z programowaniem w Apple SMC i jego zabezpieczonym firmware po prostu wdarła się nam tutaj nie jasność w terminologi dla mnie to porostu kontroler SMC:) Powiedz mi w takim razie czy znasz jakiś powszechny programator oraz oprogramowanie do programowania SMC nie zabezpieczonych występujących w innych notebookach?
W styczniu tego roku robiłem podobny manewr z tym, że teraz nie pamietam czy płyty byłe identyczne, ale na pewno same SMC były takie same. Po wylucie i osadzeniu nowych kul wlutowałem go w miejsce wadliwego (usterką było brak ładowania gdzie uszkodzony był kontroler ładowania i po jego wymianie wyszło dopiero, że SMC też). Wsady są dostępne jako SMC update na stronie Apple: https://support.apple.com/en-us/HT201518 i tak też zapisałem odpowiednim update wlutowanego SMC.
Dokładnie taki SMC robiłem:
Dokładnie taki SMC robiłem:
I znów niejasność w terminologii
SMC to skrót od funkcji jaką pełni ten układ, a nie nazwa procesora.
Może chodziło Ci o System Management Controller.
Wsady są dostępne jako SMC update na stronie Apple: https://support.apple.com/en-us/HT201518 i tak też zapisałem odpowiednim update wlutowanego SMC.
Rozumiem lecz Ty sytuacje miałeś ułatwioną ponieważ notebook się uruchomił i mogłeś użyć SMC update:) Czy Twój problem został rozwiązany po tak przeprogramowanym SMC?
Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC
Google Adsense [BOT] • 4 Вересня 2016, 23:33
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.