• Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

mmike 23 Липня 2016, 10:07
Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak forumowicze radzą sobie z programowaniem układów SMC np F2117lp w platformie jak w tytule?
Czy na obecną chwile istnieją programatory dla tych układów? Jak wygląda programowanie od strony technicznej?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

Google Adsense [BOT] 23 Липня 2016, 10:07

#2 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

marci4 24 Липня 2016, 13:46
Z tego co się orientuję to nie ma dostępnych wsadów do SMC. Jeśli wymaga on wymiany to po prostu trzeba ściągnąć z płyty 'dawcy', przekulować i przylutować do naprawianej płyty.

#3 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

mmike 25 Липня 2016, 06:38
Rozumiem, lecz sam wsad można zdobyć tak jak napisałeś z płyty dawcy, chodzi mi o samo programowanie nowego układu SMC.

#5 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

mmike 25 Липня 2016, 13:28
Witam. Zapoznałem się z tematem lecz temat ostatni raz aktualizowany dwa lata temu i finalnie do końca nie rozwiązany.

#6 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

mmike 27 Липня 2016, 10:28
Nikt z forumowiczów nie zdradzi jak wygląda sprawa z SMC?

#7 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

kamils007 14 Серпня 2016, 11:54
mmike написав:Rozumiem, lecz sam wsad można zdobyć tak jak napisałeś z płyty dawcy, chodzi mi o samo programowanie nowego układu SMC.

Chyba nie rozumiesz ;-).
Nie da rady zaprogramować takiego SMC, bo niby co w niego chcesz wgrać? Skąd weźmiesz wsad? Może ty mylisz EFI, z SMC?
Znasz kogoś kto odczytał tego procka, lub wyczytałeś gdzieś że się komuś udało?
Oczywiście że sam procek jest programowalny, trzeba mieć odpowiednie oprogramowanie i programator, możesz sobie nawet samemu pisać pod niego programy ;-). Jednak te są zabezpieczone przez apple przed odczytem ;-), i nie odczytasz, ani nie wgrasz nic do niego ;-).
Używane SMC do prawie każdego modelu maca bez problemu kupisz za 15-20 USD.
Jeżeli chcesz pisać sam pod niego programy i wykorzystywać go w swoich aplikacjach, kup programator poczytaj dokumentacje techniczną i do przodu ;-). Przecież ten układ to nie tylko SMC w apple.

#8 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

mmike 1 Вересня 2016, 10:37
Nie da rady zaprogramować takiego SMC, bo niby co w niego chcesz wgrać? Skąd weźmiesz wsad?

Wsad zawsze można pobrać z płyty dawcy.

Oczywiście że sam procek jest programowalny, trzeba mieć odpowiednie oprogramowanie i programator, możesz sobie nawet samemu pisać pod niego programy

Procek? Ja cały czas pytam o SMC. Może ja rzeczywiście czegoś nie rozumiem? Możesz rozwinąć swoją myśl?

#9 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

adam4333 1 Вересня 2016, 16:08
mmike написав:
Nie da rady zaprogramować takiego SMC, bo niby co w niego chcesz wgrać? Skąd weźmiesz wsad?

Wsad zawsze można pobrać z płyty dawcy.

W jaki sposób? Nie da się sczytać tego SMC.

#10 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

mmike 2 Вересня 2016, 11:00
Oczywiście że sam procek jest programowalny, trzeba mieć odpowiednie oprogramowanie i programator

A czy ktoś objaśni to stwierdzenie?

#11 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

kamils007 2 Вересня 2016, 16:32
SMC to jest programowalny układ scalony , potocznie nazywany procesorem ;-). Taki układ ma własną nieulotną pamięć, którą programujesz. Czyli piszesz program jak pod inne mikrokontrolery, wgrywasz go. Potem ten układ wykonuje program który napisałeś ;-).
To w dużym skrócie. Możesz napisać program , który tylko zapala diody ;-), lub taki co kontroluje pracę płyty głównej laptopa ;-).
Taki o to program napisali inżynierowie apple. Każdy procesor ma zabezpieczenia przed odczytaniem zawartego w nim programu. Zabezpieczenie nie jest fabryczne, ustawia się je na poziomie programowania takiego układu. Ty decydujesz czy chcesz go zabezpieczyć czy nie. Oczywiście Apple zabezpieczyło go przed odczytem, więc zapomnij o odczytaniu. Kup sobie za 15$ używany, dokładnie z takiej płyty i zapomnij o temacie. ;-)
A ty myślałeś że procesor to tylko Intel i5? ;-)

#12 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

mmike 2 Вересня 2016, 17:42
Teraz mi rozjaśniłeś sprawę można by tu przytoczyć np analogie do ENE 9012 z tym że tu firmware jest potocznie dostępny i układy nie są w żaden sposób zabezpieczone, oczywiście rozumiem na czym polega problem z programowaniem w Apple SMC i jego zabezpieczonym firmware po prostu wdarła się nam tutaj nie jasność w terminologi dla mnie to porostu kontroler SMC:) Powiedz mi w takim razie czy znasz jakiś powszechny programator oraz oprogramowanie do programowania SMC nie zabezpieczonych występujących w innych notebookach?

#13 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

kamils007 2 Вересня 2016, 22:16
I znów niejasność w terminologii ;-)
SMC to skrót od funkcji jaką pełni ten układ, a nie nazwa procesora. Nie pamiętam w tej chwili pełnej nazwy tego procesora. Ale to chyba jakiś LMxxxxx Texas Instuments. Programator znajdziesz na stornie producenta.

#14 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

czorny 2 Вересня 2016, 23:30
W styczniu tego roku robiłem podobny manewr z tym, że teraz nie pamietam czy płyty byłe identyczne, ale na pewno same SMC były takie same. Po wylucie i osadzeniu nowych kul wlutowałem go w miejsce wadliwego (usterką było brak ładowania gdzie uszkodzony był kontroler ładowania i po jego wymianie wyszło dopiero, że SMC też). Wsady są dostępne jako SMC update na stronie Apple: https://support.apple.com/en-us/HT201518 i tak też zapisałem odpowiednim update wlutowanego SMC.

Dokładnie taki SMC robiłem:

Зображення

Зображення

#15 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

mmike 4 Вересня 2016, 11:59
I znów niejasność w terminologii ;-)
SMC to skrót od funkcji jaką pełni ten układ, a nie nazwa procesora.

Może chodziło Ci o System Management Controller.

Wsady są dostępne jako SMC update na stronie Apple: https://support.apple.com/en-us/HT201518 i tak też zapisałem odpowiednim update wlutowanego SMC.

Rozumiem lecz Ty sytuacje miałeś ułatwioną ponieważ notebook się uruchomił i mogłeś użyć SMC update:) Czy Twój problem został rozwiązany po tak przeprogramowanym SMC?

#16 Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

czorny 4 Вересня 2016, 23:33
mmike написав:
Rozumiem lecz Ty sytuacje miałeś ułatwioną ponieważ notebook się uruchomił i mogłeś użyć SMC update:) Czy Twój problem został rozwiązany po tak przeprogramowanym SMC?

Dokładnie, ładowanie i informacje o baterii były dostępne po naprawie.

Re: Apple 1278 820-2327-A Programowanie SMC

Google Adsense [BOT] 4 Вересня 2016, 23:33
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей