Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
Re: Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez Google Adsense [BOT] • 26 listopada 2010, 19:55
#104 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez michallus • 17 grudnia 2010, 16:31
Osobiście kupuję w firmie www.alpinuschemia.com i jestem zadowolony.
Dodam, że jest w atrakcyjnej cenie bo około 40-45zł za 5l
Nie śmierdzi jak to bywa z tanią IPĄ.
Dodam, że jest w atrakcyjnej cenie bo około 40-45zł za 5l
Nie śmierdzi jak to bywa z tanią IPĄ.
#105 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez hanomag • 20 stycznia 2011, 22:01
Witam!
Niedawno zakupiłem ACHI IR-Pro SC, jeśli ktoś ma podobną maszynę, to proszę aby podzielił się profilami do serwisu laptopów
Mam pytanie, czy po nałożeniu kulek na układ, można użyć jakieś alternatywy zamiast hot-air? Nie dałoby rady zrobić tego kładąc chip w ramce na podgrzewaczu dolnym? Jeśli tak to jakiej temperatury użyć? Czy z niekonwencjonalnych metod nie sprawdziłaby się kuchenka elektryczna? Mam na myśli: nagrzać palnik, sprawdzić pirometrem czy temperatura dobra i postawić ramkę z układem. Jeśli tak, to na jakiej temperaturze robić ołów i ile czasu (w jakim momencie kulki będą gotowe)?
Pozdrawiam!
Niedawno zakupiłem ACHI IR-Pro SC, jeśli ktoś ma podobną maszynę, to proszę aby podzielił się profilami do serwisu laptopów
Mam pytanie, czy po nałożeniu kulek na układ, można użyć jakieś alternatywy zamiast hot-air? Nie dałoby rady zrobić tego kładąc chip w ramce na podgrzewaczu dolnym? Jeśli tak to jakiej temperatury użyć? Czy z niekonwencjonalnych metod nie sprawdziłaby się kuchenka elektryczna? Mam na myśli: nagrzać palnik, sprawdzić pirometrem czy temperatura dobra i postawić ramkę z układem. Jeśli tak, to na jakiej temperaturze robić ołów i ile czasu (w jakim momencie kulki będą gotowe)?
Pozdrawiam!
#106 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez smoovb • 20 stycznia 2011, 22:34
hanomag napisał(a):Witam!
Pozdrawiam!
Kupiłeś Achi i chcesz stawiać kulki na chipie w piekarniku ???
Jeśli nie masz ochoty na zabawę z podgrzewaczem i hot-air'em proponuje użyć ACHI
Kładziesz układ z sitem i kulkami włączasz profil i tylko czekasz aż się ołów roztopi - piekarnik jest dobry do pieczenia kurczaka.
Jeśli chodzi i temperaturę stawiania kulek na układzie to proponuję 210°C do spodu, górna grzałka może wygrzewać aż się kulki roztopią i poprzyczepiają do padów.
Na marginesie proponuję zapoznać się z tematem poświęconym Achi Ir-PRO SC profile grzania układów BGA
#107 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez hanomag • 21 stycznia 2011, 00:15
Dzięki, skorzystam z porady co do układów i kurczaków.
-- piątek, 21 stycznia 2011, 18:44 --
Dzisiaj dostałem komplet do reballingu - ramka, sita i kulki. Po kilku próbach udało mi się idealnie okulować układ. Kulki ołowiowe, więc zamontowałem układ na płycie głównej używając na ACHI IR-Pro SC używając profilu do ołowiu i ewidentnie coś zrobiłem źle. Przed reballingiem laptop nie wyświetlał obrazu, po reballingu gaśnie natychmiast po włączeniu power (czyli raczej jest jeszcze gorzej). Przed montażem chipa dałem cienką warstwę fluxu, taką samą jak na chip przed montażem kulek, jeszcze wcześniej wszystko dokładnie oczyściłem izopropanolem. Gdzie mogłem zrobić błąd?
-- piątek, 21 stycznia 2011, 18:44 --
Dzisiaj dostałem komplet do reballingu - ramka, sita i kulki. Po kilku próbach udało mi się idealnie okulować układ. Kulki ołowiowe, więc zamontowałem układ na płycie głównej używając na ACHI IR-Pro SC używając profilu do ołowiu i ewidentnie coś zrobiłem źle. Przed reballingiem laptop nie wyświetlał obrazu, po reballingu gaśnie natychmiast po włączeniu power (czyli raczej jest jeszcze gorzej). Przed montażem chipa dałem cienką warstwę fluxu, taką samą jak na chip przed montażem kulek, jeszcze wcześniej wszystko dokładnie oczyściłem izopropanolem. Gdzie mogłem zrobić błąd?
#109 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez smoovb • 21 stycznia 2011, 22:33
kamilj napisał(a):Chciałbym zapytać, jaki topnik możecie polecić do WLUTU bezołowiowego? Na czym kulki PB-Free najlepiej siadają?
Lutowałem ostatnio na Amtechu NC-559, ale on raczej nadaje się do Pb-Sn, bo kulki kiepsko siadły.
Serdecznie polecam Warton'a - Future HF Rework Jelly Flux cena bardzo dobra w porównaniu do ilości i jakości tego topnika.
#111 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez Bimer535 • 22 lutego 2011, 12:27
smoovb napisał(a):kamilj napisał(a):Chciałbym zapytać, jaki topnik możecie polecić do WLUTU bezołowiowego? Na czym kulki PB-Free najlepiej siadają?
Lutowałem ostatnio na Amtechu NC-559, ale on raczej nadaje się do Pb-Sn, bo kulki kiepsko siadły.
Serdecznie polecam Warton'a - Future HF Rework Jelly Flux cena bardzo dobra w porównaniu do ilości i jakości tego topnika.
Również polecam ! Cena bardzo dobra co do jakości i ilości !
http://renex.pl/pokaz_kategorie.php?cid=68
Czy z tego wynika że TSF6502 jest do ołowiu a TSF6592 do bezołowiu?
Czy z tego wynika że TSF6502 jest do ołowiu a TSF6592 do bezołowiu?
A co sądzicie o automatach typu Summit 2200.Bo mi wydaje się że to jest przyszłość reballing-u.Żadna nawet najdroższa ręczna maszynka i najbardziej wprawiona ręka nie jest w stanie wykonać tak dobrej pracy jak automat.Ja właśnie przymierzam się do zakupienia podobnego urządzenia tylko szukam dobrego importera z Chin.
#115 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez Bimer535 • 22 lutego 2011, 16:16
#117 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez Bimer535 • 22 lutego 2011, 17:29
Można i wydać 50 tys i w dzisiejszych realiach taka kwota to nie jest czymś nie realnym pozostaje tylko pytanie czy jest sens wydawać tyle kasy a potem odrabiać to przez najbliższe 5 lat. Takie automaty kupują już serwisy które zatrudniają po kilka osób a i też tylko sporadycznie.W wielu serwisach nawet taka stacja achi to i tak dużo.Ludzie oszczędzają na czym się da a na takim automacie na pewno się da. Będę śledził wypowiedzi innych kolegów z forum czy ktoś się zdecydował na zakup takiego sprzętu.
Jeżeli dostanę dotację to na pewno zakupię taki sprzęt.A jak zakupię to dam znać.Wiesz wówczas jak jest opcja że kasę dostajesz a nie ty sam wykładasz to już inna bajka i nie musisz patrzeć modlić się żeby się zwróciło.Z takim urządzeniem można zaistnieć praktycznie w każdej branży gdzie występują elektroniczne moduły cyfrowe.Poprawcie mnie jeśli się mylę.
#119 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez Bimer535 • 22 lutego 2011, 20:06
Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia
przez Google Adsense [BOT] • 22 lutego 2011, 22:00