• Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez dakin11 8 września 2016, 12:45
Witam serdecznie, mam problem z radio/nawigacją Kenwood DNX7240BT . Mianowicie wyświetlacz LCD miga i nie wyświetla się w całości. Zrobiło się tak od tego jak kolega przestawił mi opcję w "Power Frequency Check screen". Wątpię że to ma coś wspólnego. Radio miało też skłonność że się nie włączało, znaczy się że podświetlenie było a nie było obrazu czasem pomagał reset przyciskiem a czasem wyłączenie zapłonu. Czy ktoś może doradzić co to może być za przyczyna ? gdzie szukać jej. Sprawdziłem obwody zasilania panelu był jeden bezpiecznik SMD F301 spalony wymieniłem go, ale dalej nie działa. Wyświetlacz reaguje na dotyk bo widać że coś się zmienia ale nie ma pełnego obrazu, za którymś uruchomieniem wyświetlacz w ogóle nie wyświetla. Nie posiadam zbyt dużej wiedzy na temat tego typu urządzeń, wiec prosiłbym o pomoc w diagnostyce walczę już tydzień i nic nie widzę, może robię błąd w czymś. Usterkę przedstawia zdjęcie w załączniku podstawiam też schemat. Pozdrawiam

Obrazek

Re: Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez Google Adsense [BOT] 8 września 2016, 12:45

#2 Re: Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez Vogelek23 8 września 2016, 13:10
Wygląda mi to na uszkodzony wyświetlacz.

#3 Re: Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez dakin11 8 września 2016, 13:40
Na zdjęciu widać że obraz stoi, w rzeczywistości obraz miga i się przemieszcza. Jaki byłby efekt gdyby był uszkodzony inverter

#4 Re: Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez Vogelek23 8 września 2016, 13:47
dakin11 napisał(a):Jaki byłby efekt gdyby był uszkodzony inverter
Nie miałbyś podświetlenia, a tym samym nie widziałbyś żadnych treści na ekranie (chyba, że przy silnym świetle zewnętrznym).

dakin11 napisał(a):Na zdjęciu widać że obraz stoi, w rzeczywistości obraz miga i się przemieszcza.
Nadal uważam, że problem jest spowodowany prawdopodobnie usterką wyświetlacza. Masz sprawny LCD na podmianę?

#5 Re: Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez dakin11 8 września 2016, 14:19
No właśnie nie mam, tak to bym miał problem prawdopodobnie rozwiązany, nie wiem gdzie można taki dostać widzę że tylko chiny.

#6 Re: Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez Vogelek23 8 września 2016, 15:31
Podaj oznaczenie wyświetlacza.

#7 Re: Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez dakin11 11 września 2016, 20:35
Przepraszam za nieobecność. Oznaczenie wyświetlacza CLAA069JA11CW

#8 Re: Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez dakin11 13 września 2016, 09:16
Witaj kolego czy masz może jakies wieści co do tego wyswietlacza ?

#9 Re: Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez Vogelek23 13 września 2016, 11:08
No niestety, dostępność tylko w Chinach: https://www.aliexpress.com/item/CLAA069 ... 50561.html
Ewentualnie możesz zapytać się na forum, w dziale CZĘŚCI KUPIĘ (kategoria BAZAR -> CZĘŚCI ZAMIENNE).

Re: Kenwood DNX7240BT -radio/nawigacja- Wyświetlacz LCD nie wyświetla poprawnie

przez Google Adsense [BOT] 13 września 2016, 11:08
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).