• Konsola PS4 Zasilacz ADP-240AR AA Głośna praca pod obciążeniem.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Konsola PS4 Zasilacz ADP-240AR AA Głośna praca pod obciążeniem.

przez smutek110 8 września 2016, 01:04
Witam. Konsola ps4 z zasilaczem ADP-240AR AA. Zasilacz podaje prawidłowe napięcia, lecz jego praca pod obciążeniem jest tak głośna, że nie można nawet dłużej przebywać w pomieszczeniu gdzie jest konsola (straszliwy świergot). Wymieniłem wszystkie elektrolity po pierwotnej i po wtórnej. Podmieniłem również trafo oznaczone jako L1 { DELTA (02) PFCV-MP12335 DCWM 1344(07)6K }, z którego wydobywa się ów dźwięk, ale nie zmieniło to zupełnie nic. Zasilacz w stanie gotowości czy też w standby jest cichy. Zaczyna świergotać dopiero gdy konsola pracuje. Podstawiłem inny zasilacz i konsoli nie słychać więc to ewidentna wina zasilacza a nie konsoli. Może któryś z kolegów ma jakiś pomysł bo moje pomału się kończą, a szkoda zasilacza. Prosiłbym o jakąś podpowiedź

Re: Konsola PS4 Zasilacz ADP-240AR AA Głośna praca pod obciążeniem.

przez Google Adsense [BOT] 8 września 2016, 01:04

#2 Re: Konsola PS4 Zasilacz ADP-240AR AA Głośna praca pod obciążeniem.

przez djkarol 8 września 2016, 22:02
Masz do tego zasilacza schemat? Jak nie to zrób ładne zdjęcie i mi zaznacz co zamieniałeś. Zasilacz impulsowy działa tak, że trafo nasycane jest przez tranzystor/y mocy i je bym sprawdził w następnej kolejności. Warto byłoby sprawdzić (porównać ze sprawnym zasilaczem) jak wygląda przebieg na wyjściu tranzystorów przy obciążeniu. Ale by wykonać to bezpiecznie, potrzeba oscyloskopu odizolowanego transformatorem separacyjnym, oraz dwóch sond wysokonapięciowych do pomiaru różnicowego. (masy sond wpięte do siebie, jeden kanał ustawiony na "invert", a do potencjału przebiegu przykładamy obie sondy).

#3 Re: Konsola PS4 Zasilacz ADP-240AR AA Głośna praca pod obciążeniem.

przez smutek110 8 września 2016, 23:19
Witam. Schemat tego zasilacza jest nieosiągalny.Dobrze by było sprawdzić przebiegi , ale niestety nie mam takiego oscyloskopu.Częstą usterką w tych zasilaczach jest uszkodzenie gałęzi 12v. wtedy uszkadzają się 2x FET transistor-13NM60N , i układ DDA001AG oraz bezpiecznik. Jeżeli chodzi o 5v to tu bym nie szukał usterki bo w standby czy w uśpieniu z transmisją wifi konsola nie świergocze.Tylko zastanawia mnie to dlaczego buczy pierwsze trafo zaraz za graetz,em a pozostałe dwa trafa w lini 12v i 5v nie wydają dźwięku. Jutro zrobię zdjęcia tego zasilacza, a na razie tylko zdjęcie poglądowe z internetu. Buczy to trafo po lewej stronie nad dużymi elektrolitami. co do wymienionych elementów to wymieniłem prawie wszystkie elektrolity poza tymi wielkimi na wejściu.

Obrazek

#4 Re: Konsola PS4 Zasilacz ADP-240AR AA Głośna praca pod obciążeniem.

przez djkarol 9 września 2016, 08:14
smutek110 napisał(a): Wymieniłem wszystkie elektrolity po pierwotnej i po wtórnej.

smutek110 napisał(a): wymieniłem prawie wszystkie elektrolity poza tymi wielkimi na wejściu.

????????????????????????????

No to je wymień ! (oba, lub jeden z nich - zobacz po ścieżkach do tego trafa) bywa, że one są przyczyną pływania napięć na wtórnej, lub właśnie głośnej pracy.. Tu przydałby Ci się miernik ESR do pomiaru rezystancji szeregowej kondensatorów elektrolitycznych, ale nie chiński z allegro, tylko taki DIY na bazie ruskiego projektu "ruslana". Chociaż jeśli naprawiasz zasilacze to pewnie znajdziesz na podmiankę podobny elektrolit\y.

Jak problem nie ustąpi zajmij się tym o czym pisałem wyżej, czyli tranzystorami, które nasycają to trafo.
A napięcia podczas obciążenia są stabilne ?
Możesz porównać (ze sprawnym zasilaczem) rezystancje po stronie wtórnej, względem masy na liniach napięć.

#5 Re: Konsola PS4 Zasilacz ADP-240AR AA Głośna praca pod obciążeniem.

przez smutek110 10 września 2016, 21:43
Napięcia pod obciążeniem stabilne. W międzyczasie naprawiłem kilka takich zasilaczy i miałem z czym porównać. jedyna różnica między innymi które udało mi się przywrócić do życia to ze sprawny w lini 12v ma 11,86 a ten jedyny nieszczęsny co buczy na lini 12v ma 11,65. Po za tym wszystko przemierzone w każdą stronę i żadnych anomalii nie znalazłem. Nie podstawiałem jeszcze tranzystorów i regulatora na inne bo według pomiarów wszystko niby w normie. Dołączam obiecane zdjęcia
Obrazek.

Obrazek

Buczy to trafo które ma narysowaną strzałkę.

#6 Re: Konsola PS4 Zasilacz ADP-240AR AA Głośna praca pod obciążeniem.

przez djkarol 11 września 2016, 11:44
Wymieniłeś kondensatory wysokonapięciowe ?

#7 Re: Konsola PS4 Zasilacz ADP-240AR AA Głośna praca pod obciążeniem.

przez smutek110 13 września 2016, 23:22
Kondensatory wymieniłem - Dalej buczy

Re: Konsola PS4 Zasilacz ADP-240AR AA Głośna praca pod obciążeniem.

przez Google Adsense [BOT] 13 września 2016, 23:22
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).