• Dell Inspiron 5559 kompatybilność matryc

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Dell Inspiron 5559 kompatybilność matryc

sebastiank 15 Вересня 2016, 12:52
Witam,
Laptop jak w temacie, Dell Inspiron 5559. Z założenia miałem tylko odczytać wsad z oryginału i wgrać do nowej matrycy.
Oryginalnie matryca zbita - wyświetla obraz. Model LTN156AT40-D01.
Niestety nie doszukałem się datasheet tej matrycy a co za tym idzie nie znam pinologii...
Wsadu z oryginalnej matrycy nie udało się odczytać. Dodatkowo oryginał po "dłubaniu".

Jako zamiennik dostałem LTN156AT35-H01. Wsad z niej odczytuje się bezproblemowo, ale nie ma na niej podświetlania ani obrazu.

Podejrzewam niekompatybilność matryc - różnice w sygnałach w złączu - skoro nie mogę odczytać wsadu z oryginału, a z nowej mogę.
Czy ktoś mógłby potwierdzić kompatybilność/niekompatybilność matryc lub jeśli to kwestia wsadu poratować poprawnym?

Re: Dell Inspiron 5559 kompatybilność matryc

Google Adsense [BOT] 15 Вересня 2016, 12:52

#2 Re: Dell Inspiron 5559 kompatybilność matryc  [РІШЕНО]

alexwawa 15 Вересня 2016, 17:56
LTN156AT40-D01
http://www.panelook.com/LTN156AT40-D01_ ... 26797.html
Uważaj, że to eDP matryca!!!

LTN156AT35-H01
http://www.eechain.com/lcd_datasheet/LT ... 5-H01.html
a to - LVDS!!!

nie wiem ile masz szczęścia, sprawdź )) ponieważ kiedy podpinasz eDP zamiast LVDS - zwykłe zdycha KBC, HUB, jakieś zasilanie matrycy. Czasami zabiera Grafikę, CPU, czasami jeszcze więcej ) W twoim przypadku - na odwrót, LVDS była podpinana zamiast eDP ... ale...
No i jasne, że NIE MOŻNA tak łatwo odczytać ID z eDP matrycy :lol:

Ne rozumiem - dla czego tak dziwne edytuję się post.. hmm...

#3 Re: Dell Inspiron 5559 kompatybilność matryc

sebastiank 15 Вересня 2016, 19:01
Zajrzałem pod folię i oryginał rzeczywiście jest eDP (jest układ).

To wszystko tłumaczy - matryca trochę sponiewierana i "przejechana" śrubokrętem - w pierwszej chwili podejrzewałem przerwane ścieżki. Oczywiście zakupiona jako kompatybilna - podobno po modelu, itp, itd...

Na szczęście na zbitej laptop działa... Więcej w tym szczęścia niż rozumu :).

Może takie ostrzeżenie się komuś na przyszłość przyda - zwłaszcza, że matryce wyglądają wizualnie identycznie, w modelu nie ma rzucających się w oczy różnic, nie trudno o pomyłkę.

Za pomoc dziękuję i pozdrawiam.

Re: Dell Inspiron 5559 kompatybilność matryc

Google Adsense [BOT] 15 Вересня 2016, 19:01

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей