• ASUS UX305CA - Zerwany kondensator z płytki USB

#1 ASUS UX305CA - Zerwany kondensator z płytki USB

by safdcaxzfdaf 15 September 2016, 22:19
Kiedy zdejmowałem obudowę z komputera niechcący zahaczyłem o jeden z kondensatorów i zerwałem go. Komputer działa mimo tego, ale męczy mnie to i chciałbym to naprawić. Jeśli po prostu zaniosę płytkę do elektronika to czy on będzie wiedział jaki to kondensator i wymieni go czy będzie potrzebna jakaś dodatkowa praca przy poszukiwaniu schematów i koszt naprawy wzrośnie?

Re: ASUS UX305CA - Zerwany kondensator z płytki USB

by Google Adsense [BOT] 15 September 2016, 22:19

#2 Re: ASUS UX305CA - Zerwany kondensator z płytki USB

by Vogelek23 16 September 2016, 03:32
Gdybyś był taki miły i zamieścił zdjęcie miejsca, gdzie brakuje kondensatora, to byłoby łatwiej cokolwiek powiedzieć. Nie widząc miejsca i charakteru uszkodzenia, możemy co najwyżej zgadywać - a to jest forum techniczne, nie wróżbiarskie.

#3 Re: ASUS UX305CA - Zerwany kondensator z płytki USB

by safdcaxzfdaf 16 September 2016, 09:51
Fakt, ale mój post musiał zaakceptować moderator i nie mogłem go (chyba) edytować kiedy czekał na zaakceptowanie. Zdjęcia:

Image Image

#4 Re: ASUS UX305CA - Zerwany kondensator z płytki USB

by Vogelek23 16 September 2016, 14:53
To, czego brakuje na pierwszym zdjęciu, z pewnością nie wygląda tak, jak to na drugim zdjęciu. Odpadł kondensator ceramiczny 100nF/25V (obudowa 0805, o ile się nie mylę). Z uwagi jednak na to, że laptop działa prawidłowo a miejsce po kondensatorze zdradza, że nie odpadł on w wyniku zerwania (ślady na PCB świadczą, że kondensator uległ spaleniu w wyniku przebicia), może lepiej będzie zostawić to tak, jak jest. Zwłaszcza, że pady nie wyglądają za dobrze. Zaleciłbym tu jedynie delikatne wyczyszczenie tego miejsca izopropanolem.

#5 Re: ASUS UX305CA - Zerwany kondensator z płytki USB

by safdcaxzfdaf 16 September 2016, 22:03
Dziękuję za pomoc. Na czym miałoby polegać to wyczyszczenie izopropanolem? Mam i spore opakowanie Kontakt IPA w sprayu, i szczotkę antystatyczną. Czy prostu przetrzeć to miejsce IPA? Czy może mam zetrzeć szczotką i IPA wszystko w tym miejscu po kondensatorze?

#6 Re: ASUS UX305CA - Zerwany kondensator z płytki USB

by Vogelek23 18 September 2016, 21:21
safdcaxzfdaf wrote:Czy prostu przetrzeć to miejsce IPA? Czy może mam zetrzeć szczotką i IPA wszystko w tym miejscu po kondensatorze?
Po prostu przetrzeć - przemyć delikatnie. Nie szorować.

Re: ASUS UX305CA - Zerwany kondensator z płytki USB

by Google Adsense [BOT] 18 September 2016, 21:21