Правила форума: Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума
- Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
- Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
- Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
- Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).
Re: Proszę o ocenę stanu dysku
от Google Adsense [BOT] • 20 Сентябрь 2016, 08:36
Sokon писал(а):Jak dla mnie dysk jest w stanie eleganckim. Żadnych sektorów relokowanych ani oczekujących na relokację.RAW Read Error Rate powyżej 0 to dla Ciebie stan elegancki? Ja takie dyski sugeruję od razu wymieniać, bo zazwyczaj zaczyna się na błędach odczytu, zaś kończy dość szybko na braku możliwości odczytu. Ponadto, brak relokowanych sektorów wcale nie świadczy o dobrej kondycji dysku - z pewnością potrzeba do tego nieco więcej danych, np. prędkość transferu, czas dostępu itp.
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Vogelek23 писал(а):RAW Read Error Rate powyżej 0 to dla Ciebie stan elegancki?
Opierając się na własnym doświadczeniu stwierdziłem, że tak. Przy ponad 6000h pracy dysku wartość 40 to nie jest katastrofa. Faktem jest, że parametr Read Error Rate jest parametrem krytycznym ale nie dajmy się zwariować. Wystarczy co jakiś czas zerknąć czy się nie zwiększa za szybko i wtedy myśleć nad wymianą. Może się okazać, że dysk ten bezawaryjnie przepracuje kolejne 6000h a Read Error Rate będzie nadal taki sam albo kilka "oczek" większy.
Dla mnie wyraźnym sygnałem, że z dyskiem dzieje się źle jest SZYBKIE zwiększanie się wartości.
Re: Proszę o ocenę stanu dysku
от Google Adsense [BOT] • 21 Сентябрь 2016, 22:21
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).