• Sklep z oryginalnymi fluxami.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Sklep z oryginalnymi fluxami.

by lekolorado 24 September 2016, 23:55
Witajcie. Przymierzam się do kupna sprawdzonego i oryginalnego fluxa. Interesuje mnie nc559 oraz aim254 oraz warton. Chciałbym się was zapytać, gdzie robicie zakupy oryginalnych produktów? Jestem zainteresowany tylko w PL, ewentualnie z uk. Czy robicie grupowe zamówienia?

Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by Google Adsense [BOT] 24 September 2016, 23:55

#2 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by adam1114 25 September 2016, 00:29
Amtecha ma Hawk.
AIM ma Kocham Basię.

Sprawdzone sklepy.

#3 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by lekolorado 25 September 2016, 14:37
Czy sklep Kocham Basie posiada również oryginalnego Amtecha? Ponieważ nie chcę kupować 100g u Hawk'a. Chyba że jest ktoś zainteresowany to mogę odsprzedać 50g Amtecha lub więcej po zakupie? Czy to prawda że fluxy powinno przechowywać się w lodówce?

#4 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by pawel80 25 September 2016, 18:17
100g na rok jak znalazł powinno wystarczyć. A wracając do sklepów do farnell ma oryginały, ale innych producentów i cena z innej półki. Ja osobiście do samych wlutów używam MULTICORE / LOCTITE 425-01, a w codziennym lutowaniu AMTECH NC-559

#5 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by Vogelek23 25 September 2016, 18:59
lekolorado wrote:Czy to prawda że fluxy powinno przechowywać się w lodówce?
Tak. A ściślej - w chłodziarce. Nie można ich mrozić.

#6 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by lekolorado 28 September 2016, 22:32
Zrobię zakupy u Kocham Basii. Lecz przed kupnem chciałbym zasięgnąć od was rady. Otóż ma ona na sprzedaż trzy rodzaje topników:

1. NC 559
2. NC 254
3. Future HF

Który z tych topników sprawdza się do konkretnej czynności? tzn.
a. stawianie kulek
b. ściąganie układu
c. wlutowanie układu
d. reflow

Serdecznie dziękuję fachowcom za pomoc.
PS. Co do chłodziarki, to przed lutowaniem po prostu wyciągnąć z lodówki topnik i włożyć go do ciepłej wody od razu?

#7 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by adam1114 29 September 2016, 06:02
Kiedyś wszystko robiłem na amtech 559. Teraz wszystko robię na AIM.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

#8 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by mar244 3 October 2016, 22:09
Ja również korzystam teraz tylko z AIM od Basi, na chwilę obecną jestem zadowolony z tego topnika

#9 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by Macpod 4 October 2016, 15:05
Ja aktualnie używam Amtech LF4300 (z TME) i Alpha om338 (z Lenz).
Oba mogę polecić, BGA robię na OM338 (chociaż z LF4300 też nie miałem żadnych problemów).

#10 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by lekolorado 9 October 2016, 14:45
Panowie a jak jest z kulkami? Czy te sprzedawane na allegro będą tak samo dobre jak te w sklepie Kocham Basie?

#11 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by adam1114 9 October 2016, 15:08
Od zawsze używałem PMTC i nie miałem problemu. Kup po prostu od sprzedawcy który się cieszy dobrą opinią i tyle, choć nie wiem czy ktoś to podrabia w ogóle :).

#12 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by Vogelek23 9 October 2016, 15:17
adam1114 wrote:choć nie wiem czy ktoś to podrabia w ogóle
Tu nie o podrabianie chodzi, tylko o jakość kulki (jej właściwą średnicę i brak zanieczyszczeń). Niektórzy sprzedawcy nie dbają o to podczas przesypywania kulek z dużych pojemników do małych, mieszając średnice kulek i dodając nieco kurzu i brudu z własnych stołów. W przypadku sklepu ze Szczecina, nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy, aby kulki były zanieczyszczone lub trafiły się różne średnice w danej fiolce.

#13 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by adam1114 9 October 2016, 15:20
W sumie ja zawsze kupowałem 250k w oryginalnym opakowaniu. Kiedyś jak w PL było bardzo drogo to z Chin razem z BGA. Obecnie ceny w PL są dobre i chyba nie ma sensu kombinować i można sobie kupić 250k.

Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

by Google Adsense [BOT] 9 October 2016, 15:20
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).