• Ciężki wybór programatora KBC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Ciężki wybór programatora KBC

przez mar244 25 września 2016, 12:33
Witam,

Siedzę całą niedziele czytam forum i czytam w poszukiwaniu programatora do nowych KBC, na chwilę obecną posiadam tylko EZP2010, do pamięci SPI wystarcza, ale niestety coraz więcej trafia się sprzętów z programowalnym KBC. Stnąłem przed wyborem nowej zabawki, przeglądając forum znalazłem trzech zawodników:

- RT809F ICSP + PEB-1 - cena około 90$
- KB9012QF+EDID eeprom USB Programmer + keyboard tester + NUVOTON NPCE288N NPCE388N adapter - cena około 90$
- SVOD + dwie płytki klawiatury + ITE - cena około 200$

I powiem szczerze nie wiem co zrobić, będzie to mój pierwszy programator tego typu, najbardziej korzystnie według mnie wygląda pozycja nr2 czyli KB9012QF, programowalny ze złącza klawiatury. Nie trzeba za dużo lutować. Co do RT809F wszystkie połączenia z KBC będziemy musieli lutować? Bo nie widziałem nigdzie adaptera pod złącze klawiatury. Czy warto dopłacać aż 50% więcej do programatora SVOD ?

Może pojawiło się coś innego wartego uwagi?

Zastanawiam się jeszcze czy warto "wbić zęby w parapet" odżałować i kupić VP990 ?

Prosił bym o waszą opinie w tym temacie, próbuje na to spojrzeć tak jakoś na "chłodno", nie chciał bym tego kupić pod wpływem emocji :)

Re: Ciężki wybór programatora KBC

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2016, 12:33

#2 Re: Ciężki wybór programatora KBC

przez WIOLAD 25 września 2016, 14:13
mar244 napisał(a):- RT809F ICSP + PEB-1 - cena około 90$
- KB9012QF+EDID eeprom USB Programmer + keyboard tester + NUVOTON NPCE288N NPCE388N adapter - cena około 90$
- SVOD + dwie płytki klawiatury + ITE - cena około 200$

Pozycja druga spełni wszystkie Twoje oczekiwania.

#3 Re: Ciężki wybór programatora KBC

przez czorny 25 września 2016, 16:02
WIOLAD napisał(a):Pozycja druga spełni wszystkie Twoje oczekiwania.

Potwierdzam, zakupiłem jakiś czas temu i jestem zadowolony.

Re: Ciężki wybór programatora KBC

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2016, 16:02
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).