• IIYAMA ProLite E2201W - zasilacz po burzy

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 IIYAMA ProLite E2201W - zasilacz po burzy

by mattek 26 September 2016, 15:44
Dzień dobry.

Próbuję przywrócić do życia dwa takie same monitory, uszkodzone przez burzę w tym samym czasie, z identycznymi zasilaczami w środku.
Na razie na stole mam jeden zasilacz i to na nim próbuję się skupić w kwestii naprawy. Pierwsza próba zakończyła się fiaskiem - po burzy spalony był P10NK70ZFP oraz rezystor zaraz obok niego o wartości 0.3 Ohm. Zawarty w układzie MOSFET musiałbym sprowadzić z zagranicy, więc wstawiłem tam P10NK80ZFP, a na miejsce rezystora wartość 0.33 Ohm. Ledwo wpiąłem przewód zasilający, a rezystor od razu wystrzelił i wyglądał podobnie, jak ten pierwotny - przepalony. Sprawdziłem MOSFET i on również siadł. Zdesperowany więc, sprawdziłem każdy element na płycie. Zrobiłem sobie taki "informator":
Image
Przepraszam za jakość, ale robione telefonem zastępczym. W razie potrzeby, podam potrzebne wartości.
Tak czy siak, każdy elektrolit okej, bezpieczniki również, diody, pozostałe rezystory. Termistor reaguje na przyłożenie palca, a warystor nie ma przejścia, więc chyba również jest dobry. Nie wiem tylko jak sensownie określić TL431 oraz ewentualnie PC123. Czytałem, że one lubią siadać w monitorach chociażby. O ile mam jeden TL431 na stanie i mogę go podmienić, tak PC123 niezbyt. Pomiędzy nogą pierwszą a drugą, mam przejście zgodnie ze schematem producenta, czyli od anody do katody wyłącznie, ale czy to wystarczy by stwierdzić, że element sprawny? Mostek Graetza również okej, sprawdzałem każdą diodę osobno.
Zauważyłem jedną rzecz na obydwóch zasilaczach: od strony SMD, w okolicy MOSFETu właśnie, uwalone są dwa rezystory. Wyglądają, jakby zostały nacięte no i wykazują rozwarcie. Przyznam, że nie zauważyłem tego podczas pierwszej próby naprawy, ale czy dwa rezystory doprowadziłyby do ponownego uszkodzenia tranzystora?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc ;)

Re: IIYAMA ProLite E2201W - zasilacz po burzy

by Google Adsense [BOT] 26 September 2016, 15:44

#2 Re: IIYAMA ProLite E2201W - zasilacz po burzy

by WIOLAD 26 September 2016, 18:08
Proszę zdjęcie płytki od strony druku w dobrej jakości.

#3 Re: IIYAMA ProLite E2201W - zasilacz po burzy

by matisblu 26 September 2016, 18:11
Witam
Do testów w miejsce bezpiecznika wstaw żarówkę 60W.
Zaoszczędzisz na częściach:).
Pozdrawiam

#4 Re: IIYAMA ProLite E2201W - zasilacz po burzy

by amorphe 26 September 2016, 19:25
Zauważyłem jedną rzecz na obydwóch zasilaczach: od strony SMD, w okolicy MOSFETu właśnie, uwalone są dwa rezystory.

Czasem to nie są R938 i R943 ? Dioda D905 jest sprawna ?
IC902 powinieneś praktycznie wymienić na początku - w ciemno.

Myślę też, że schemat tego zasilacza sporo wyjaśni.
715G2101_2.pdf

You have to be logged in to view the files attached to this post.

#5 Re: IIYAMA ProLite E2201W - zasilacz po burzy

by mattek 26 September 2016, 19:31
matisblu wrote:Witam
Do testów w miejsce bezpiecznika wstaw żarówkę 60W.
Zaoszczędzisz na częściach:).
Pozdrawiam

Heh, znam ten trick i z pewnością go zastosuję ;)
Tylko, że póki co wszystkie bezpieczniki są całe, zasilacz nic nie pali :)

Zamieszczam zdjęcie płyty od strony druku:
Image
Ciężko o tej godzinie zrobić coś przy sztucznym świetle, więc jakby trzeba było jeszcze dokładniejsze zdjęcia, to dopiero z rana.

Myślę, włączałem tylko jeden zasilacz, a na obydwóch dokładnie te same rezystory trafione: R917 oraz R943. Czyżby to mogła być usterka?

-- Dodano: 26 września 2016, 19:34 --

amorphe wrote:
Zauważyłem jedną rzecz na obydwóch zasilaczach: od strony SMD, w okolicy MOSFETu właśnie, uwalone są dwa rezystory.

Czasem to nie są R938 i R943 ? Dioda D905 jest sprawna ?
IC902 powinieneś praktycznie wymienić na początku - w ciemno.

Myślę też, że schemat tego zasilacza sporo wyjaśni.
715G2101_2.pdf

No właśnie, prawie: R917, który znajduje się nad podpowiedzianym R938 oraz właśnie R943. R917 nie widzę na podesłanym schemacie, niemniej dziękuję bardzo. Mogę wiedzieć skąd ten schemat? Szukałem trochę, ale ani jednej serwisówki do tego monitora. Z tego co widzę, to z jakiegoś Asusa.

Pozdrawiam.

-- Dodano: 26 września 2016, 19:43 --

Wylutowałem D905 - przewodzi w dwie strony, więc do wymiany.

#6 Re: IIYAMA ProLite E2201W - zasilacz po burzy

by mattek 28 December 2016, 14:02
Dzień dobry wszystkim.

Trochę się zeszło z naprawą tych monitorów, ale w końcu znalazłem czas, a części doszły (MOSFET oraz LD7575PS zamówiłem na Aliexpress, wyszło taniej). Podsumowując (w obydwóch zasilaczach usterka była identyczna), wymieniłem:
-STP10NK70Z(FP)
-LD7575PS
-dwa rezystory, które jako jedyne wyglądały na przepalone, choć posprawdzałem pozostałe w okolicy układu scalonego - były okej
-diodę LL4148
-profilaktycznie TL431
Pozostałe podzespoły zmierzyłem, wszystko okej. Zakładając tranzystory na radiatory, użyłem nowej pasty termo.

"Gołe" zasilacze ruszyły od razu, nic nie wystrzeliło. Dlatego, następnie, podłączyłem płytę główną oraz świetlówki - tutaj też wszystko dobrze.
Po kilkunastu minutach pracy, niestety obydwa monitory zgasły - wyłączyło się podświetlanie, obraz znikł (świeciłem latarką, ale nie było nic widać), jednak dioda przy panelu świeciła się ciągle na niebiesko. Wystarczyło wtedy nacisnąć przycisk source i obraz powracał.
Ponadto, w pewnym momencie jeden z nich wyłączył się całkowicie, próbując załączyć ponownie (dioda nieregularnie migała).

No i teraz, od tamtego zdarzenia minęły już 24h, a wszystkie objawy same z siebie ustały. Obydwa ekrany włączają się za pierwszym razem, wczoraj wieczorem pracowały bez przerwy kilka godzin - zero problemów. Zastanawia mnie, co mogłoby być przyczyną takiego zachowania. Kondensatory? Myślałem, jednak do testów zawsze starałem się rozładować całość (wyciągnięcie wtyczki, następnie próba włączenia), dlatego przykładowo dzisiaj objawy powinny się powtórzyć, a tak nie było.
Przychodzi mi na myśl kwestia odprowadzenia ciepła z tranzystorów, które wstawiłem. Jakby pasta musiała zacząć działać, wygrzać się (trochę głupie, bo na procesorach wszystko funkcjonuje od początku).

Czy ktoś wie, jaka rzeczywiście może być przyczyna takich anomalii?

Dziękuję :)

Re: IIYAMA ProLite E2201W - zasilacz po burzy

by Google Adsense [BOT] 28 December 2016, 14:02
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).