• Plyta Asus H110M-K D3 komunikat Please enter setup to recover BIOS settings

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Plyta Asus H110M-K D3 komunikat Please enter setup to recover BIOS settings

przez viperr2 28 września 2016, 13:04
Witam po aktualizacji najnowszego BIOS ze strony producenta, wyświetla się taki komunikat.
Please enter setup to recover BIOS settings.
Please F1 to run SETUP

Cały proces aktualizacji przebiegł pomyślnie.

Czy jest możliwość wgrania jeszcze raz BIOS z programatora? Tylko czy muszę edytować plik ze strony producenta?

Re: Plyta Asus H110M-K D3 komunikat Please enter setup to recover BIOS settings

przez Google Adsense [BOT] 28 września 2016, 13:04

#2 Re: Plyta Asus H110M-K D3

przez novitech 28 września 2016, 13:24
Jak dla mnie to wejdź do BIOS - najlepiej ustaw ustawienia domyślne i zapisz. Bios ze strony producenta ma 16MB, jeżeli kość ma taką pojemność to śmiało można programować.

#3 Re: Plyta Asus H110M-K D3

przez viperr2 28 września 2016, 13:48
Właśnie nie da się wejść, tylko można wejść w tą opcje. Jeśli mam odpięte wszystkie dyski, wchodzi w tryb recovery BIOS, ale wtedy nie mam z jakiego nośnika wgrać nowego bios

Pobrałem ze strony producenta bo zgadza się wielkość w MB ale nie uruchomiła się płyta.
Jakieś rady?

#4 Re: Plyta Asus H110M-K D3

przez novitech 28 września 2016, 17:32
viperr2 napisał(a):Please F1 to run SETUP

Co się dzieje? Jakoś nie chcę mi się wierzyć w to co piszesz. Niedawno przerabiałem H100M i jak mi coś się nie udało przy wgrywaniu logo to pobierając i programując programatorem wsad ze strony producenta, płyta działała.

#5 Re: Plyta Asus H110M-K D3  [ROZWIĄZANY]

przez viperr2 28 września 2016, 18:15
Jeżeli mam odpięte dyski, pamięci flash to jestem w stanie wcisnąć F1, czyli zaprogramować BIOS, ale wtedy mam tylko opcję aktualizacji przez internet.

Jeżeli mam wpięte nośniki, to po wciśnięciu F1 zawiesza się na czarnym tle.

Po wgraniu ze strony producenta BIOS płyta nie startuje płyta. Może muszę jakoś przerobić plik z ROM ze strony producenta?

Problem rozwiązany dzięki programowi FD44EDitor uzupełniłem MAC IMEI itd. z uszkodzonego romu i wszystko działa

Re: Plyta Asus H110M-K D3  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 28 września 2016, 18:15