• Gwarancja na Układy BGA w UE

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone są wyłącznie dyskusje dotyczące zagadnień prawnych.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych.
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy, nie pomawiamy.

#1 Gwarancja na Układy BGA w UE

by kriss199031 30 September 2016, 11:14
Witam.

Mam dość nietypową sytuacje. Jakiś czas temu kupiłem od chińczyka parę sztuk układów N11P-GE1-A3. Źródło 100% pewne. Kilka sztuk wykorzystałem, kilka mi zostało. Staram się mieć na stanie co najmniej 2 układy, a miałem więcej jak 2, więc postanowiłem sprzedać kilka. Oczywiście parę układów sprzedałem, klienci zadowoleni, mój portfel też, aż tu trafił się typek z Rumuni. Pisze mi że układ nie działa. Myślę, no ok czasem się zdarza, może jednak trafił się uszkodzony. Kazałem mu przysłać zdjęcia w wysokiej rozdzielczości układu i płyty. Przysłał zajęcia, i od razu na pierwszy rzut oka zauważyłem, że układ zmienił kolor. Pisze mu, że raczej nie otrzyma zwrotu, gdyż układ zmienił kolor bo możliwe, że potraktował go zbyt agresywnie, lecz jak chce to niech go odeśle i sprawdzę. Układ przyszedł, no i różnice widać. Oczywiście układ nie działa.
Zdjęcia układu zaraz po wypakowaniu. (na lewo nowy, na prawo do Rumuna)
Image
Rzecz ta dzieje się przez ebay. Oczywiście ebay mu zwrócił moją kasę, bo on oddał mi produkt, a że produkt wygląda inaczej a niżeli wysłany, to bardzo nam przykro :D ( Według nich to jest "ryzyko biznesowe" :D napisałem im, że oni mają większy kapitał to niech poniosą to ryzyko za mnie :D)

Czy jest jakaś unijna regulacja, co do reklamacji takiego produktu? Bo przecież widać, że produkt zmienił kolor, czyli został potraktowany źle.

Może jest jakaś informacja bezpośrednio od producenta na temat gwarancji?

Ja nie udowodnię, że układ działał, on nie udowodni że od razu miał wadę. Jednak układ zmienił kolor na skutek jego działań i myślę ,że to jest powód do ciągania tej sprawy.

Oczywiście nie pytał bym się, ani nie robił problemów gdyby Chip nie zmienił koloru. Chińczyk też zaznaczył że układ nie może zmienić koloru. Więc, stratny jestem ja :) Ja jak odeślę Chińczykowi układ który nie zmienił koloru, to z gwarancja nie mam problemu. (co bardzo rzadko się zdarza)

Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by Google Adsense [BOT] 30 September 2016, 11:14

#2 Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by Vogelek23 30 September 2016, 16:13
Po pierwsze, już na podstawie zdjęć powinieneś odrzucić jego roszczenia reklamacyjne z powodu zniszczenia towaru przez kupującego (taki skwarek jasno wskazuje na zbyt wysoką temperaturę lutowania). Pod żadnym pozorem nie powinieneś mu także pisać, żeby odesłał układ, bo w UE jest to w zasadzie równoznaczne z przyjęciem reklamacji. Teraz jesteś stratny i nie wycofasz tego - dobrze, że w plecy masz tylko jeden układ, a nie np. sto. Potraktuj to w ramach nauczki na przyszłość.

#3 Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by kriss199031 30 September 2016, 17:37
Chodzi o to , że według ebay muszę przyjąć towar, aby go sprawdzić. Ebay ma inne zasady działania jak Allegro. Kupujący zgłasza, że towar nie jest zgodny z opisem, to blokują kase i ja pokrywam koszty przesyłki powrotnej. Nie mogę powiedzieć, że nie przyjmuję reklamacji "bo nie", bo widzę , że jest uszkodzony. Nie przyjmę zwrotu, to i tak mu kasę oddadzą. Chodzi mi tylko o jakiś zapis, gdzie jest jasno napisane że jak kupujący uszkodzi towar to nie ma prawa roszczeń.

#4 Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by arvika 30 September 2016, 17:40
A czy taką informację zawarłeś w treści aukcji?

#5 Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by kriss199031 30 September 2016, 18:58
Oczywiście.
Jest cała formułka, ale wiecie... według ebay najlepiej jak bym jeszcze oddał 2 razy tyle byle, był klient zadowolony. Oni na każde pytanie mają odpowiedź, i robią taką kołomyję ,że nie pogadasz. W ebay i PayPal czekają na twoje jedno lekkie potknięcie.

Np jakiś czas temu klient uszkodził płytę główną, zamiast zamontować procesor na socket S1G4 to zamontował procesor na S1G3. Wyraźnie mu napisałem jaki socket ma płyta i jaki procesor ma zamontować. Oczywiście zamontował na S1G3... i wielkie pretensje, że mu bubel sprzedałem. Klient odesłał uszkodzony produkt, i wpisał odpowiedni adres. Na moje nieszczęście paczka do niego wróciła i od razu oddali mu moje pieniądze, bo pierwsza w adresie była nazwa firmy a potem moje nazwisko, a powinno być odwrotnie... po proźbie odesłał drugi raz płytę na ten sam adres (płyta przyszła pogięta i zawilgocona), teraz złom mam, pieniędzy nie :D

Winę ponosi DHL, ale tego im nie mogę udowodnić, bo kurier powiedział, że nie było naklejki z moim nazwiskiem ani nazwą firmy na domofonie(Mieszkam w tym miejscu 2 lata). I tyle... tylko dziwnym trafem na drugi dzień dostarczył inną paczkę pod ten sam adres.

Odpowiedź, ebay i PayPal i DHL:

Es Tut Uns Leid...

A kupujący śmieje chamsko się prosto w oczy...

Ogólnie jak ktoś chce handlować w Niemczech przez ebay, to niech sobie spoko środków uspokajających kupi :D ja kupiłem sobie za późno, bo Call Center Ebay juź mnie nie lubi :D

Nauczka jest, tylko muszę skontaktować się z ebay co w takiej sytuacji mam robić, bo jak nie zaakceptuje zwrotu to oddadzą mu kasę, a jak zaakceptuje i zaznaczę, że otrzymałem uszkodzony to też mu oddadzą, bo "Czasem trzeba ponieść koszty biznesowe", kilka razy miesięcznie....

W tej sytuacji uratował by mnie jakiś Unijny zapis prawny. Chce też być przygotowany na przyszłość.

#6 Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by Vogelek23 30 September 2016, 19:25
Dwa pytania: jako kto sprzedałeś towar? I jako kto kupił go kupujący? Mam na myśli osobę prywatną i firmę.

#7 Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by kriss199031 30 September 2016, 20:26
Kupił to z niestety z konta prywatnego ale wiem , że to Firma.
Ja, sprzedałem towar jako firma.

#8 Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by Vogelek23 1 October 2016, 09:24
kriss199031 wrote:Kupił to z niestety z konta prywatnego
Na jaki adres wysłałeś? Prywatny, czy firmowy? Wystawiałeś fakturę? Jeśli tak, to na jakie dane, prywatne czy firmowe?

#9 Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by kriss199031 1 October 2016, 12:04
Adres prywatny i rachunek też na prywatny adres.

Ogólnie to sprawa zakończona, bo klient zmiękł i przyznał się do tego, że lutował w zawyżonej temperaturze, odda połowę kwoty. Nie będę stratny.

Tylko chce się na przyszłość uchronić. Bo mogę trafić na uparciucha, takiego jak ja. :)

#10 Re: Gwarancja na Układy BGA w UE  [SOLVED]

by Vogelek23 2 October 2016, 09:11
W przypadku handlu wewnątrzwspólnotowego, kwestie reklamacji reguluje Dyrektywa 1999/44/EC z 25 maja 1999 r. w sprawie niektórych aspektów sprzedaży towarów konsumpcyjnych i związanych z tym gwarancji (Dz.U.UE.L.99.171.12). Dyrektywa ta wyznacza pewne minimalne ramy, jednakże nie powinna być stosowana jako jedyny dokument reklamacyjny - kupujący powinien zastosować przepisy, obowiązujące w jego kraju, ponieważ zwykle są one korzystniejsze, niż zapisy dyrektywy unijnej (lub gwarantują co najmniej taki sam poziom ochrony). To samo dotyczy sprzedającego, który - decydując się na handel wewnątrzwspólnotowy - powinien zapoznać się z ustawami, regulującymi kwestie sprzedaży i reklamacji w krajach, do których zamierza sprzedawać swój towar.

W kilku słowach: nie ma innego wyjścia - jeśli chcesz handlować na terenie UE, musisz duuuuużo czytać.

#11 Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by kriss199031 2 October 2016, 21:39
Vogelek23 wrote: W kilku słowach: nie ma innego wyjścia - jeśli chcesz handlować na terenie UE, musisz duuuuużo czytać.
Dokładnie, tak naprawdę dopiero przekonałem się o tym jak zamieszkałem w Niemczech.

Vogelek23 wrote: W przypadku handlu wewnątrzwspólnotowego, kwestie reklamacji reguluje Dyrektywa 1999/44/EC z 25 maja 1999 r. w sprawie niektórych aspektów sprzedaży towarów konsumpcyjnych i związanych z tym gwarancji (Dz.U.UE.L.99.171.12).

Dzięki za naprowadzenie, ogólnie to i tak skontaktuje się z jakimś prawnikiem, bo chcę handlować różnymi produktami na większą skalę, a bez dokładnej znajomości prawa się nie obędzie. Z miesiąca na miesiąc konsumenci często chamsko nadużywają swoich praw.

Dziękuję. :)

Re: Gwarancja na Układy BGA w UE

by Google Adsense [BOT] 2 October 2016, 21:39