• Reanimacja baterii.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Reanimacja baterii.

ppgg1 20 Листопада 2015, 13:46
Laptop z rozładowaną baterią (L08L6Y02) nie był używany przez prawie rok (Lenovo G550). Po uruchomieniu miga dioda ładowania i wyświetla się komunikat: 0% podłączony, nie ładuje. Bateria wykrywana w BatteryMon. Laptopa zostawiłem na noc pod ładowarką, niestety bez zmian.

Gdzieś wyczytałem że w takiej sytuacji należy doładować ogniwa. Oglądając baterie zauważyłem zaślepki serwisowe, po ich demontażu jest dostęp do ogniw, zdjęcie poniżej.

Pytanie do osób doświadczonych w temacie, jakim napięciem/prądem ładować, w które zaciski się wpiąć, jaka biegunowość +/-.
Зображення

Зображення

Re: Reanimacja baterii.

Google Adsense [BOT] 20 Листопада 2015, 13:46

#2 Re: Reanimacja baterii.  [РІШЕНО]

Macpod 20 Листопада 2015, 16:33
Ogniwa z napięciem <2V wyrzuć dla bezpieczeństwa, przy 1,5-1,8V wytracają się jakieś związki i takie ogniwo to bomba zegarowa - można dużo informacji na ten temat znaleźć w internecie.
Ogniwa li-ion i li-poly zazwyczaj ładuje się napięciem do 4,2V. Jednak możliwe jest też, że zablokował się kontroler ładowania i mimo wymiany ogniw, podładowania i wyrównania napięć na wszystkich ogniwach w akumulatorze - po prostu nie będzie chciał ładować. Zależnie od kontrolerów są różne sposoby na "reset", przeprogramowanie i czy wymianę. Ja jednak nie siedzę w temacie, bo po prostu jest to nieopłacalne i czasochłonne (nie mówiąc o tym, że ciężka jest też sprawa otwierania i zamykania obudów akumulatorów bez większych śladów).

#3 Re: Reanimacja baterii.

ppgg1 4 Жовтня 2016, 13:05
Dzięki, temat do zamknięcia.

Re: Reanimacja baterii.

Google Adsense [BOT] 4 Жовтня 2016, 13:05

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість