• Vertex 2 i firmware

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Vertex 2 i firmware

от Usunięty Użytkownik 402 25 Апрель 2016, 02:25
Kupiłem padnięty dysk Vertex 2 120gb. Jak to bywa z ocz to jest na kontrolerze Sandforce.
Dysk nie był w żaden sposób wykrywany w systemie lecz po małym zabiegu wykrywa się w systemie jako sandforce czyli zgłasza się cpu.
Elektronicznie byłby zatem jako tako sprawny.
Program OCZ do aktualizacji firmware dysku nie wykrywa.
Przydał by mi się sprawny wsad do kostki U5 wówczas naprawił bym zawartość swojej.
Na danych mi nie zależy, chodzi o uruchomienie dysku.

Re: Vertex 2 i firmware

от Google Adsense [BOT] 25 Апрель 2016, 02:25

#2 Re: Vertex 2 i firmware

от arvika 25 Апрель 2016, 09:30
Prawdopodobnie straciłeś pieniądze tylko. Dyski oparte o te kontrolery są bardzo awaryjne. Z reguły uszkodzeniu ulega kontroler lub jego oprogramowanie.

#3 Re: Vertex 2 i firmware

от Usunięty Użytkownik 402 25 Апрель 2016, 12:05
Mam kilka sztuk i niektóre nadawały się na gwarancję producenta ;)
Dostały już RMA więc nie jest źle.
Załatwiłem wsady do tego dysku, kwestia wgrania. Dysk wysypał się programowo więc mam szansę.

#4 Re: Vertex 2 i firmware

от arvika 25 Апрель 2016, 16:32
Próbować warto ;) Po wymianie nie trzymaj na tym żadnych ważnych danych.

#5 Re: Vertex 2 i firmware

от Usunięty Użytkownik 3669 9 Октябрь 2016, 13:00
Mam taki dysk, tyle że 60 GB. Czy coś się ruszyło w temacie? Jakieś wsady, instrukcje by się znalazły? Byłbym wdzięczny :)

#6 Re: Vertex 2 i firmware

от Usunięty Użytkownik 402 9 Октябрь 2016, 19:31
Moje są po wymianie gwarancyjnej więc nie kombinowałem. Wsad mam do jednego typu i do twojego się zapewne nie nadaje. Dodatkowo trzeba mieć programator jtag, bo chyba tylko tak ten procesor da się zaprogramować.
Poszukaj po forach, linku niestety nie mam. Na którymś widziałem firmware z takich dysków, czy znajdziesz do swojego nie wiem.

Re: Vertex 2 i firmware

от Google Adsense [BOT] 9 Октябрь 2016, 19:31