• Sklep z oryginalnymi fluxami.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Sklep z oryginalnymi fluxami.

lekolorado 24 Вересня 2016, 23:55
Witajcie. Przymierzam się do kupna sprawdzonego i oryginalnego fluxa. Interesuje mnie nc559 oraz aim254 oraz warton. Chciałbym się was zapytać, gdzie robicie zakupy oryginalnych produktów? Jestem zainteresowany tylko w PL, ewentualnie z uk. Czy robicie grupowe zamówienia?

Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

Google Adsense [BOT] 24 Вересня 2016, 23:55

#2 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

adam1114 25 Вересня 2016, 00:29
Amtecha ma Hawk.
AIM ma Kocham Basię.

Sprawdzone sklepy.

#3 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

lekolorado 25 Вересня 2016, 14:37
Czy sklep Kocham Basie posiada również oryginalnego Amtecha? Ponieważ nie chcę kupować 100g u Hawk'a. Chyba że jest ktoś zainteresowany to mogę odsprzedać 50g Amtecha lub więcej po zakupie? Czy to prawda że fluxy powinno przechowywać się w lodówce?

#4 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

pawel80 25 Вересня 2016, 18:17
100g na rok jak znalazł powinno wystarczyć. A wracając do sklepów do farnell ma oryginały, ale innych producentów i cena z innej półki. Ja osobiście do samych wlutów używam MULTICORE / LOCTITE 425-01, a w codziennym lutowaniu AMTECH NC-559

#5 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

Vogelek23 25 Вересня 2016, 18:59
lekolorado написав:Czy to prawda że fluxy powinno przechowywać się w lodówce?
Tak. A ściślej - w chłodziarce. Nie można ich mrozić.

#6 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

lekolorado 28 Вересня 2016, 22:32
Zrobię zakupy u Kocham Basii. Lecz przed kupnem chciałbym zasięgnąć od was rady. Otóż ma ona na sprzedaż trzy rodzaje topników:

1. NC 559
2. NC 254
3. Future HF

Który z tych topników sprawdza się do konkretnej czynności? tzn.
a. stawianie kulek
b. ściąganie układu
c. wlutowanie układu
d. reflow

Serdecznie dziękuję fachowcom za pomoc.
PS. Co do chłodziarki, to przed lutowaniem po prostu wyciągnąć z lodówki topnik i włożyć go do ciepłej wody od razu?

#7 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

adam1114 29 Вересня 2016, 06:02
Kiedyś wszystko robiłem na amtech 559. Teraz wszystko robię na AIM.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

#8 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

mar244 3 Жовтня 2016, 22:09
Ja również korzystam teraz tylko z AIM od Basi, na chwilę obecną jestem zadowolony z tego topnika

#9 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

Macpod 4 Жовтня 2016, 15:05
Ja aktualnie używam Amtech LF4300 (z TME) i Alpha om338 (z Lenz).
Oba mogę polecić, BGA robię na OM338 (chociaż z LF4300 też nie miałem żadnych problemów).

#10 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

lekolorado 9 Жовтня 2016, 14:45
Panowie a jak jest z kulkami? Czy te sprzedawane na allegro będą tak samo dobre jak te w sklepie Kocham Basie?

#11 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

adam1114 9 Жовтня 2016, 15:08
Od zawsze używałem PMTC i nie miałem problemu. Kup po prostu od sprzedawcy który się cieszy dobrą opinią i tyle, choć nie wiem czy ktoś to podrabia w ogóle :).

#12 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

Vogelek23 9 Жовтня 2016, 15:17
adam1114 написав:choć nie wiem czy ktoś to podrabia w ogóle
Tu nie o podrabianie chodzi, tylko o jakość kulki (jej właściwą średnicę i brak zanieczyszczeń). Niektórzy sprzedawcy nie dbają o to podczas przesypywania kulek z dużych pojemników do małych, mieszając średnice kulek i dodając nieco kurzu i brudu z własnych stołów. W przypadku sklepu ze Szczecina, nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy, aby kulki były zanieczyszczone lub trafiły się różne średnice w danej fiolce.

#13 Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

adam1114 9 Жовтня 2016, 15:20
W sumie ja zawsze kupowałem 250k w oryginalnym opakowaniu. Kiedyś jak w PL było bardzo drogo to z Chin razem z BGA. Obecnie ceny w PL są dobre i chyba nie ma sensu kombinować i można sobie kupić 250k.

Re: Sklep z oryginalnymi fluxami.

Google Adsense [BOT] 9 Жовтня 2016, 15:20
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість