• Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez Lesio23 7 października 2016, 09:29
Witam, tak jak w temacie, trafił do mnie tablet Medion który z dnia na dzień przestał się uruchamiać.
Gniazdo micro usb sprawne, bateria sprawna

Płyta:A2110-MB-V2_2

Ma ktoś jakiś pomysł ?

Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez Google Adsense [BOT] 7 października 2016, 09:29

#2 Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez przemko21 15 października 2016, 19:31
Sprawdź włącznik czy w momencie naciśnięcia zwiera

#3 Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez mar244 16 października 2016, 13:15
czy urządzenie reaguje na ładowarkę?

#4 Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez Lesio23 18 października 2016, 11:44
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje.

Tak, włącznik działa

Zauważyłem, że po podłączeniu ładowarki płyta się grzeje, poniżej fotka z układem który się nagrzewa, i prośba o identyfikację.

Obrazek

#5 Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez grzmotek 18 października 2016, 12:15
Cewka przetwornicy ma prawo się grzać, sprawdź czy można tablet wprowadzić w tryb debugowania i podepnij do komputera. Firmware wykluczone? Mialem ostatnio podobny przypadek z tabletem Denver, rom od producenta postawił go na nogi, a wyglądało to podobnie jak u Ciebie.

#6 Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez Lesio23 18 października 2016, 12:37
Ok, cewka się ma prawo się grzać, tylko że ona po kilku sekundach jest naprawdę gorąca.

Po podpięciu do kompa nic się nie dzieje, próbowałem recorvery ale dalej brak reakcji.

#7 Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez mar244 18 października 2016, 15:44
kolego jesteś pewny że to cewka a nie np kondensator ?, zrób próbę zwarciową i zobacz który element się nagrzewa

#8 Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez Lesio23 19 października 2016, 09:39
To jednak kondensator. Można prosić o namiary gdzie mogę taki kupić ??

#9 Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez mar244 19 października 2016, 12:42
kondensator możesz kupić na allegro lub w TME lub też w lokalnym sklepie elektronicznym (szukaj pod frazą, kondensator SMD), słuchaj pasowało by jeszcze wiedzieć jaką ma pojemność czyli ile ma uF :), wylutuj ten sprawny co jest obok i zmierz go, na 99,9% ten obok jest taki sam jak ten uszkodzony, i wtedy zakup nowy

#10 Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez Lesio23 24 października 2016, 10:39
Po wymianie kondensatora w piątek - tablet zaczął się włączać i działać normalnie, niestety dziś chciałem jeszcze go sprawdzić i znowu takie same objawy jak przed wymianą. Coś jeszcze musi powodować usterkę, jakieś sugestie ??

-- Dodano: 2 listopada 2016, 12:17 --

Odkupiłem takiego samego tableta z uszkodzonym dotykiem, przełożyłem płytę i tablet działa.

Dzięki za zainteresowanie się tematem.

Re: Tablet Medion S9714 nie uruchamia się.

przez Google Adsense [BOT] 24 października 2016, 10:39