• Końcówki do zasilacza serwisowego.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Końcówki do zasilacza serwisowego.

ppgg1 28 Вересня 2016, 14:00
Czy można gdzieś kupić zestaw końcówek do zasilacza serwisowego? Końcówki do różnych marek laptopów.

Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

Google Adsense [BOT] 28 Вересня 2016, 14:00

#2 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

matisblu 28 Вересня 2016, 18:17
Witam
U mnie sprawdzają się końcówki kupione kiedyś razem z jakimś uniwersalnym zasilaczem. Braki uzupełniam tu: http://www.movano.pl/akcesoria-c-26.html

Pozdrawiam

#3 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

WIOLAD 28 Вересня 2016, 20:46
ppgg1 написав:Czy można gdzieś kupić zestaw końcówek do zasilacza serwisowego?

Coś w ten deseń?
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... r&_sacat=0

#4 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

mar244 3 Жовтня 2016, 22:12
WIOLAD написав:
ppgg1 написав:Czy można gdzieś kupić zestaw końcówek do zasilacza serwisowego?

Coś w ten deseń?
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... r&_sacat=0

Kupiłem taki zestaw na serwis, lipa straszna końcówki wykonane tandetnie, większość nie łączy, po rozebraniu w środku zimne luty trzeba wszystko poprawiać, ja wolę korzystać z nowych kabli do zasilaczy, po prostu je wkręcamy w zasilacz serwisowy. Co do HP czy Dell, mamy również nowy kabelek przerobiony aby wykrywało ładowanie.

#5 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

ppgg1 4 Жовтня 2016, 12:58
Co do HP czy Dell, mamy również nowy kabelek przerobiony aby wykrywało ładowanie

Można gdzieś kupić gotowca? Ewentualnie będę wdzięczny za info w jaki sposób to przerobiłeś.

#6 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

mar244 7 Жовтня 2016, 18:45
ppgg1 написав:
Co do HP czy Dell, mamy również nowy kabelek przerobiony aby wykrywało ładowanie

Można gdzieś kupić gotowca? Ewentualnie będę wdzięczny za info w jaki sposób to przerobiłeś.

Kolego wszystkie niezbędne informacje na ten temat znajdziesz tutaj ---> https://www.elvikom.pl/3-pinowy-zasilacz-hp-podlaczenie-plyty-glownej-do-zasilacza-serwisowego-t8211.html <---

#7 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

pawel80 8 Жовтня 2016, 02:48
A jak sobie radzicie z Lenovo i ich kolejnym genialnym pomysłem złącza zasilania, a chodzi mianowicie o pseudo USB z dwoma napięciami.
Pokazane na zdjęciu:

Зображення

#8 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

mar244 9 Жовтня 2016, 09:34
pawel80 написав:A jak sobie radzicie z Lenovo i ich kolejnym genialnym pomysłem złącza zasilania, a chodzi mianowicie o pseudo USB z dwoma napięciami.
Pokazane na zdjęciu:

Зображення

Pierwszy raz widzę to ich nowe złącze, ale myślę że raczej problemu nie będzie, po prostu z kabla wykorzystamy tylko te dwa piny zewnętrze, chyba że wykorzystują któryś pin z USB jako ID dla zasilacza :)

#9 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

mmike 9 Жовтня 2016, 11:51
Witam. Czy do zasilaczy HP typu:
Зображення
Również stosujecie między plus a ID 330kΩ?

#10 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

RafalB 9 Жовтня 2016, 12:31
mmike написав:Witam. Czy do zasilaczy HP typu:
Зображення
Również stosujecie między plus a ID 330kΩ?

Tak, nadal jest to rezystor.

#11 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

Vogelek23 9 Жовтня 2016, 20:09
mmike написав:Również stosujecie między plus a ID 330kΩ?
To zależy od modelu laptopa i potrzebnej mocy zasilacza. Niektóre HP wymagały rezystora 120kΩ, niektóre 680kΩ.

#12 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

mmike 9 Жовтня 2016, 23:27
To zależy od modelu laptopa i potrzebnej mocy zasilacza. Niektóre HP wymagały rezystora 120kΩ, niektóre 680kΩ.

Jasne lecz stosując 120kΩ można śmiało powiedzieć że zaspokoimy imitacją mocy większość modeli z gamy producenta HP:D

#13 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

Vogelek23 10 Жовтня 2016, 01:20
mmike написав:...lecz stosując 120kΩ...
Nie tak prędko - wiele modeli HP (na pewno niektóre z serii DV7) wymaga na środkowym pinie napięcia rzędu 0,6-0,7V (czy nawet niższego). Wyższe napięcie na pewno blokowało ładowanie i chyba nawet nie pozwalało włączyć laptopa, zaś kontrolka przy gnieździe zasilania świeciła się tylko przez 2-3 sekundy i gasła (tego nie jestem jednakże pewny, ponieważ ostatnie DV7 naprawiałem już dawno temu). Ponadto należy się upewnić (sprawdzając na schemacie), czy napięcie ze środkowego pinu nie trafia wprost na kontroler KBC - w takich przypadkach musi być ono ustawione dość precyzyjnie i w wąskim zakresie, oraz nie może przekroczyć wartości dopuszczalnej dla portu I/O kontrolera KBC, ponieważ detekcja mocy zasilacza jest "odczytywana" z tego pinu bezpośrednio przez przetwornik A/C (np. Quanta UP6/7, UT1/2, Wistron Colossus itd). W tych konstrukcjach są jednakże przewidziane obwody zabezpieczające (zwykle jest to dioda "ściągająca" zbyt wysokie napięcie do +3V i rezystor szeregowy).

#14 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

mmike 10 Жовтня 2016, 07:38
wiele modeli HP (na pewno niektóre z serii DV7) wymaga na środkowym pinie napięcia rzędu 0,6-0,7V (czy nawet niższego). Wyższe napięcie na pewno blokowało ładowanie i chyba nawet nie pozwalało włączyć laptopa, zaś kontrolka przy gnieździe zasilania świeciła się tylko przez 2-3 sekundy i gasła

Tak to prawda uruchomienie tego laptopa z zasilacza serwisowego bywało problematyczne. Dzięki za wyczerpującą wypowiedz.

#15 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

gs84 20 Жовтня 2016, 18:33
Mam taki zestaw końcówek
Зображення
Зображення
Зображення
wszystkie końcówki pracują: dell, hp, hp 3 pin niebieski, lenovo żółty kwadrat

#16 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

matisblu 20 Жовтня 2016, 18:53
Witam

Śliczne, gdzie taki zestaw, dokładnie taki można nabyć?

#17 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

gs84 20 Жовтня 2016, 19:21
Mogę sprzedać. Proszę pisać na PW

#18 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

mar244 20 Жовтня 2016, 21:32
matisblu написав:Witam

Śliczne, gdzie taki zestaw, dokładnie taki można nabyć?

Nie polecam, mam ten zestaw, na aliexpress kupiłem jakieś 30-40% końcówek nie działa, trzeba je wyginać by działały, ogólnie tragedia

#19 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

Usunięty Użytkownik 402 20 Жовтня 2016, 22:48
Najlepiej kupić całe kable od zasilaczy i połączyć w zestawy. Ja mam podzielone na kable do dużych komputerów i na kable to netbooków i tabletów. Dell i Hp trzymam osobno żeby się nie pomylić ;) Podstawowy pakiet wisi przy biurku przylepiony na magnes, mniej używane kable wiszą obok by nie przeszkadzały.
Jeden magnes z HDD przykręcony do boku biurka, a drugi na trytytki przypięty do wiązki z kablami. Nie trzeba wówczas jakoś specjalnie patrzeć gdzie się kable odkłada, magnes zawsze chwyci.

#20 Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

gs84 21 Жовтня 2016, 06:37
mar244 написав:Nie polecam
Dla tych kto nie wierze, mogę zrobić wideo.
mar244 написав:na aliexpress
:frustry: jak mówią u nas w Ukrainie: tania ryba - zła zupa

Re: Końcówki do zasilacza serwisowego.

Google Adsense [BOT] 21 Жовтня 2016, 06:37

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей