• Dell inspiron 6400 PP20L - nie włacza się do końca.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell inspiron 6400 PP20L - nie włacza się do końca.

przez opelr 25 stycznia 2011, 09:19
Witam serdecznie

Płyta - DAOFM1MB6G3 rev.G

Kolega mówi, ze wieczorem wyłączył a rano już laptop się nie włączył.
Objawy, reaguje na przycisk power, przy starcie włączają się po lewej na panelu 3 diody po czym gasną i pozostaje zaświecona dioda power, brak obrazu na matrycy i na monitorze zew, jeśli chodzi o te diody, podobno jak był laptop sprawny to przy starcie na panelu po lewej zapalał sie tylko jedna a nie trzy jak teraz.

Podmieniono, procesor, ram
Procesor, chipsety się zagrzewają ( raczej prawidłowo)
Napięcia na cewkach
PL5 1,04V-1,06V
PL4 1,51V-1,53V
PL8 4,90V
PL6 1,81V-1,82V
PL9 3,36V-3,37V
Zasilanie procesora 0,94V

Pomiar kwarcu przy południu 32.780kHz (lekko pływa, do 32.815kHz) amplituda 80mV
Pomiar kwarcu koło mikrokontrolera 32.766kHz amplituda to 500mV

Schematu brak, karty diagnostycznej brak, poradźcie gdzie szukać, nie jest czasem ta amplituda przy południu za mała ?

Jeszcze jedno, nie włącza się wentylator ani przy starcie ani jak jest np. 56 stopni na radiatorze.

Re: Dell inspiron 6400 PP20L - nie włacza się do końca.

przez Google Adsense [BOT] 25 stycznia 2011, 09:19

#2 Re: Dell inspiron 6400 PP20L - nie włacza się do końca. 

przez pit85 25 stycznia 2011, 10:39
Myślę że w tym przypadku warto zacząć od sprawdzenia baterii RTC, BIOSU, KBC, SouthBridga - w tej kolejności.

#3 Re: Dell inspiron 6400 PP20L - nie włacza się do końca.

przez opelr 25 stycznia 2011, 11:16
Bateria sprawdzona, 3,15V, jeśli chodzi o KBC to który to konkretnie ? czy to Mec5025 ? , jakieś sposoby na potwierdzenie uszkodzenia układu czy tylko podmiana ?

#4 Re: Dell inspiron 6400 PP20L - nie włacza się do końca. 

przez arvika 25 stycznia 2011, 11:47
Tak, KBC to ten układ.

Fragment schmatu dla wersji 1A z MEC5004:

Obrazek

#5 Re: Dell inspiron 6400 PP20L - nie włacza się do końca.

przez pit85 25 stycznia 2011, 11:50
Jaką masz platformę? U mnie na schemacie KBC/EC to MEC5004 - ale może patrzę w nie ten schemat co trzeba.
Przeflashuj bios najpierw, a KBC to w tym przypadku podmianka. Możesz najpierw upłynnić SB diagnostycznie.

--Edit: czyli z kolegą arvika patrzymy w ten sam schemat :)

#6 Re: Dell inspiron 6400 PP20L - nie włacza się do końca.

przez opelr 25 stycznia 2011, 12:08
Dzięki, zrobiłem reflow mostu, przelutowałem MECa i bez zmian.

Model PCB napisałem w pierwszym poście, o jaka platformę pytasz?

Jeśli chodzi zaś o bios to jest tam 25L8005M2C, mam taki antyk jak willem ver chyba 5, czy willemem dam rade ?

#7 Re: Dell inspiron 6400 PP20L - nie włacza się do końca.

przez opelr 21 kwietnia 2011, 18:16
Mam chwile na ten sprzęt więc znów wrócił na stół, kupiłem MEC, niestety przyszedł uszkodzony na zwarciu, grzała się mocno przetwornica, laptop martwy, wlutowałem ponownie oryginał i jest jak było na początku.
Wygląda na to, że będę podmieniał wszystko po kolei bo nie mam pomysłów, nie znalazłem również rozwiązania tej usterki w internecie a z tego co zauważyłem dla tej płyty jest to "typowa" przypadłość.

Oto przykłady z aledrogo:
1574668357
1565690106
Ze śledzenia ebay również napotkałem te same objawy.

Jeśli chodzi o MEC i bios, ogólnie po włączeniu laptopa pojawiają się przebiegi na pamięci, nie są to typowe prostokąty, wygląda to raczej jak jakiś sygnał audio czy coś(jak będzie potrzeba to dam zrzuty), ogólnie z MEC i z kostki biosu "jakieś" sygnały wychodzą, czy w grę wchodzi tylko podmiana mostów czy mogę jeszcze coś zmierzyć co naprowadziło by na trop tej usterki?

#8 Re: Dell inspiron 6400 PP20L - nie włacza się do końca.

przez opelr 12 maja 2011, 22:32
Ponaprawiałem sobie, posprawdzałem co nieco, w tym przypadku i innych banalna sprawa :), po prostu północ do wymiany :), problem był u mnie bo sita ani układu nie miałem, znaczy jeden układ od dawcy miałem ale ręcznie kulek nie chciało mi się stawiać :|
Może się komu przyda te info na przyszłość.