• Samsung NP-Q45 podmiana GPU

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung NP-Q45 podmiana GPU

przez wab 20 stycznia 2011, 14:32
Jak w temacie platforma TORINO2. Włączał się ale nie wyświetlał obrazu na matrycy. Po lekkim podgrzaniu GPU zaczął wyświetlać. GPU zdjęte i postawione na kulach Pb. Po tej operacji już nie wyświetlił obrazu na matrycy. Wymieniłem G86-603-A2 na nowy G86-630-A2 z kulami Pb bo tylko taki miałem i jak do tej pory ta podmiana dawała dobre wyniki. Ram grafiki też postawiony na nowo i dalej nie wyświetla - piszczy --, -, -

Czy ktoś z szanownych forumowiczów podmieniał GPU na tej płycie?
Czy w tym przypadku powinno to działać?

Re: Samsung NP-Q45 podmiana GPU

przez Google Adsense [BOT] 20 stycznia 2011, 14:32

#2 Re: Samsung NP-Q45 podmiana GPU

przez Nox2 25 stycznia 2011, 18:14
Powinno działac lecz niekoniecznie. Teoretycznie te grafiki są zamienne. Podobnie jak 703 i 730. Takie tez podmieniałem w DV 6000 i lipa nie przyjeła sie 730stka. Jesli kulanie nie dało rezultatu może kulki się zwarły. Przemierzyłeś kondensatory na układzie?

#3 Re: Samsung NP-Q45 podmiana GPU

przez wab 27 stycznia 2011, 21:05
Zwarć brak. Czekam na nowy układ. Miałem nadzieję że ktoś już to wymieniał na G86-630-A2

#4 Re: Samsung NP-Q45 podmiana GPU

przez Vogelek23 27 stycznia 2011, 21:44
Ile masz kości pamięci na płycie, i jakiego typu? Najlepiej podaj oznaczenia kości VRAM.

#5 Re: Samsung NP-Q45 podmiana GPU

przez wab 4 lutego 2011, 17:45
Przepraszam ze nie odpisałem, nie zauważyłem odpowiedzi.
Mam tam dwie kości Samsung K4J52324QC-BC14

#6 Re: Samsung NP-Q45 podmiana GPU 

przez Vogelek23 4 lutego 2011, 18:33
G86-630-A2 powinien bezproblemowo działać z tymi pamięciami jako zamienik 603-ki.

Nox2 napisał(a):Takie tez podmieniałem w DV 6000 i lipa nie przyjeła sie 730stka

Jeśli miałeś 8 pamięci VRAM, to nic dziwnego, że 730 nie działała. Przy 4 pamięciach 730-tka działa zamiennie z 703-ką w DV6000 - sprawdzone na kilkudziestu egzemplarzach.

#7 Re: Samsung NP-Q45 podmiana GPU

przez Edek 21 grudnia 2011, 10:52
Vogelek23 napisał(a):G86-630-A2 powinien bezproblemowo działać z tymi pamięciami jako zamienik 603-ki.

Można wstawic G86-631-A2 ?
Mam dwie kości Samsung K4J52324QE-BC14

Re: Samsung NP-Q45 podmiana GPU

przez Google Adsense [BOT] 21 grudnia 2011, 10:52