• Mikroskop OPTEK ST8050T - Podłączenie aparatu cyfrowego do 3 okularu

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Mikroskop OPTEK ST8050T - Podłączenie aparatu cyfrowego do 3 okularu

RafalB 23 Листопада 2016, 08:43
Mam problem z doborem odpowiedniego adaptera (do 3 okularu) do podłączenia aparatu bezlusterkowego Sony a6000.

Mikroskop OPTEK ST8050T-STL2:
Зображення

Kupiłem takie adaptery:
Sony NEX - T2
Зображення

23mm - T2
Зображення

Dzięki temu mogę robić zdjęcia itd. ale ustawienie ostrości nie pokrywa się z tym co widzę przez tubusy dla oczu.
Nie mogę ustawiać mikroskopu via "oczy" a przez podgląd w lcd aparatu fotograficznego, kiedy chce wykonać zdjęcie.
Chcę uzyskać współpracę/jednolite "ogniskowanie" wszystkich trzech tubusów, niestety nie wiem jakiego rodzaju adapterów powinienem użyć?
Może ktoś z forumowiczów spotkał się z takim tematem?

Re: Mikroskop OPTEK ST8050T - Podłączenie aparatu cyfrowego do 3 okularu

Google Adsense [BOT] 23 Листопада 2016, 08:43

#2 Re: Mikroskop OPTEK ST8050T - Podłączenie aparatu cyfrowego do 3 okularu

Usunięty Użytkownik 402 24 Листопада 2016, 01:47
Nie jestem specem od optyki ale wydaje mi się że adapter powinien mieć takie samo powiększenie jak okular.
Często robię zdjęcia mikroskopowe przykładając aparat do okularu.

#3 Re: Mikroskop OPTEK ST8050T - Podłączenie aparatu cyfrowego do 3 okularu

RafalB 24 Листопада 2016, 12:45
W tym mikroskopie 3 okular jest chyba tzw. bezpośredniej projekcji, a to oznacza, ze nie potrzeba zbyt dużo optyki po drodze.
Idąc tym tropem zamówilem inny adapter typu C-mount.
Зображення

Udało uzykać się najważniejsze dla mnie założenie tj. ta sama ostrość na okularach dla oczu i 3 tubusie.
Зображення

Mogę też sfilmować swoją pracę pod mikroskopem.
https://youtu.be/kaB9QrU7yLc

Niestety przu maksymalnym powiększeniu widać niechciany odbłysk światła, na krawędziach obrazu również coś dziwnego dzieje się z obrazem.
Optyka nie jest moją mocna stroną ;)

Re: Mikroskop OPTEK ST8050T - Podłączenie aparatu cyfrowego do 3 okularu

Google Adsense [BOT] 24 Листопада 2016, 12:45
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Подібні Теми
Podłączenie wyzwalacza wentylatora ze smart switcha[РІШЕНО]
Podłączenie radia samochodowego w "domu".[РІШЕНО]

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей