Witam Lutuję BGA już od około 6 lat. Na początku na stacji zbudowanej własnoręcznie, a od 3ech lat na touchbga HR6000. Wszytko było pięknie i ładnie, aż mi miesiąc temu spaliła płytę główną okazało się, że sterownik grzałek dolnych padł. Wymieniłem sterownik, termopary, grzałki dolne i przez jakiś czas było dobrze. Teraz jest kolejny problem otóż uwala mi układy bga. Sprawdzałem temperatury wszystko wydaje się ok. Profil wydłużyłem maksymalnie i nadal padają układy bga. Jak lutuję to sprawdzam dodatkowo piromertem temperatury i wydają się być ok. Brakuje mi już pomysłów co może być nie tak. Myślę, żęby wymienić grzałkę górną z wentylatorem i sterownk tej grzałki ale czy to pomoże to nie wiem. Moje podejrzenia padają na ten nowy sterownik dolnych grzałek, który prawdopodobnie za szybko podgrzewa płytę. Jest to sterownik REX-C100. Prosił bym o pokierowanie jak ustawić ten sterownik.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: problem z touchbga HR6000 sterownik REX-C100
przez Google Adsense [BOT] • 30 listopada 2016, 16:28
JPserwis napisał(a):Przytrzymaj SET.
ARU 0000
P 0010
1 0010
d 0002
AR 0050
R 0002
SC 0000
Lcy 0000
Takie są ustawienia u kolegi fabrycznie nic nie przestawiane.
Przy tych ustawieniach grzałka dolna grzeje cały czas i odłącza się dopiero po osiągnięciu nastawionej temperatury przez co nawet przekracza ustawioną temperaturę o 16 stopni.
Po wielu kombinacjach p,1,d jak ustawię te trzy parametry na 100 to wtedy jest w miarę dobrze ale ogólnie sterownik nie jest w stanie utrzymać końcowej temperatury i przekracza ją o kilka stopni.
JPserwis napisał(a):Przekroczenie 16 stopni dla dołu nie ubija układów chyba że dół ustawiasz na 220 i przekracza ci do 236 stopni.
Wiem, że przekroczenie 16 stopni od dołu nie ubija układów. P,1,D ustawione na 100 i teraz grzałki stopniowo osiągają temperaturę, a nie jak wcześniej grzały na maksa. Problem częściowo rozwiązany ale dlaczego standardowe ustawienia nie działają na tym sterowniku?
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).