Witam Lutuję BGA już od około 6 lat. Na początku na stacji zbudowanej własnoręcznie, a od 3ech lat na touchbga HR6000. Wszytko było pięknie i ładnie, aż mi miesiąc temu spaliła płytę główną okazało się, że sterownik grzałek dolnych padł. Wymieniłem sterownik, termopary, grzałki dolne i przez jakiś czas było dobrze. Teraz jest kolejny problem otóż uwala mi układy bga. Sprawdzałem temperatury wszystko wydaje się ok. Profil wydłużyłem maksymalnie i nadal padają układy bga. Jak lutuję to sprawdzam dodatkowo piromertem temperatury i wydają się być ok. Brakuje mi już pomysłów co może być nie tak. Myślę, żęby wymienić grzałkę górną z wentylatorem i sterownk tej grzałki ale czy to pomoże to nie wiem. Moje podejrzenia padają na ten nowy sterownik dolnych grzałek, który prawdopodobnie za szybko podgrzewa płytę. Jest to sterownik REX-C100. Prosił bym o pokierowanie jak ustawić ten sterownik.
Правила форуму: Натисніть тут для перегляду правил форуму
- Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
- Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
- Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
- Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
- Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Re: problem z touchbga HR6000 sterownik REX-C100
Google Adsense [BOT] • 30 Листопада 2016, 16:28
JPserwis написав:Przytrzymaj SET.
ARU 0000
P 0010
1 0010
d 0002
AR 0050
R 0002
SC 0000
Lcy 0000
Takie są ustawienia u kolegi fabrycznie nic nie przestawiane.
Przy tych ustawieniach grzałka dolna grzeje cały czas i odłącza się dopiero po osiągnięciu nastawionej temperatury przez co nawet przekracza ustawioną temperaturę o 16 stopni.
Po wielu kombinacjach p,1,d jak ustawię te trzy parametry na 100 to wtedy jest w miarę dobrze ale ogólnie sterownik nie jest w stanie utrzymać końcowej temperatury i przekracza ją o kilka stopni.
JPserwis написав:Przekroczenie 16 stopni dla dołu nie ubija układów chyba że dół ustawiasz na 220 i przekracza ci do 236 stopni.
Wiem, że przekroczenie 16 stopni od dołu nie ubija układów. P,1,D ustawione na 100 i teraz grzałki stopniowo osiągają temperaturę, a nie jak wcześniej grzały na maksa. Problem częściowo rozwiązany ale dlaczego standardowe ustawienia nie działają na tym sterowniku?
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість
_______________________________Всі права захищені. Заборонено копіювати будь-який вміст та елементи веб-сайту без дозволу.
Усі торгові марки, назви брендів, продукти чи послуги, опубліковані на цьому веб-сайті, належать їхнім законним власникам і використовувались лише в інформаційних цілях.