• Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

przez smutek110 3 grudnia 2016, 05:12
Witam. Jak w tytule PS4 CUH 1004A . Trafiła mi się konsola z zaprzyjaźnionego serwisu która pierwotnie została tam przyjęta na wymianę past i udrożnienie chłodzenia. Po tym zabiegu konsola im już nie wstała ( tzw BLOD). W takim stanie trafiła do mnie. Wykonałem reballing APU . Konsola uruchomiła mi się z niebieską pulsującą diodą , ale co dziwne po chwili jak konsola osiągnęła temperaturę swojej normalnej pracy i wyłączyłem ją ,by spróbować ponownego rozruchu - uruchomiła się normalnie i mogłem jej używać w normalny sposób bez jakichkolwiek problemów ( pełna funkcjonalność ). Niestety jak wyłączyłem i zostawiłem ją by wystygła uruchamia się tylko do niebieskiej pulsującej diody ( problem sprzętowy). Po odłączeniu wentylatora dosłownie na 15 sekund i ponownym rozruchu włącza się normalnie i ma pełną funkcjonalność. Testowałem ją przez dwie doby bez wyłączenia. Problem z rozruchem jest tylko jak jest zupełnie zimna. By mieć pewność zrobiłem reballing powtórnie, ale efekt wciąż ten sam : zimna konsola = niebieska pulsująca dioda , ciepła konsola działa normalnie. Prosił bym kolegów z forum o jakieś sugestie bo pierwszy raz mam takiego pacjenta ,a ps4 naprawiam dość dużo średnio 3-4 sztuki w tygodniu. Pozdrawiam.

Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2016, 05:12

#2 Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

przez JPserwis 3 grudnia 2016, 09:14
Możliwe że układ masz uszkodzony a nie kulki pod APU.

#3 Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

przez smutek110 3 grudnia 2016, 19:39
Nie jest to prawdopodobnie uszkodzone APU. Konsola nawet zimna po odłączeniu wentylatora na kilka sekund podczas rozruchu uruchamia się normalnie. Natomiast z wpiętym wisi na niebieskiej pulsującej. Testowałem kila razy z rzędu efekt taki sam. Podstawiałem inny zasilacz, inny wentylator i to samo.

-- Dodano: 3 grudnia 2016, 23:47 --

Podejrzewałem RAM , ale reballing nic nie zmienił, zrobiłem reballing na southbridge i tez żadnej poprawy. Kolega który ją popsuł zmieniał tylko pastę więc jedyne co według mnie mógł popsuć to przełamać płytę. Ale walczę dalej może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie.

#4 Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

przez smutek110 6 grudnia 2016, 18:09
Spróbuje jeszcze zrobić swap'a APU , SYSCON, i Chipa odpowiedzialnego za zgodność z logiką napędu BD na inną płytę. Jeżeli tamta jest pęknięta to powinno to dać pozytywny efekt, a jeśli nie to będzie wiadomo że winny jest APU.

#5 Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

przez JPserwis 6 grudnia 2016, 18:11
Nie szybciej podmienić APU?

#6 Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

przez pocinas 24 marca 2020, 23:10
JPserwis napisał(a):Nie szybciej podmienić APU?

Sama podmiana APU nie pomorze, dlatego że jednocześnie trzeba jeszcze podmienić SYSCON i Flash oraz napęd BD. Sama podmiana APU nie da żadnego pozytywnego rezultatu gdyż dane miedzy tymi układami nie będą się zgadzać.

Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

przez Google Adsense [BOT] 24 marca 2020, 23:10