• Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez dzidas 17 grudnia 2016, 12:00
Witam. Chciałem zmienić gniazdo zasilania w tablecie z tytułu. Niestety okazało się, że na linii 5v tzn 1 nóżka micro usb mam zwarcie do masy. Nie wiem co mogę sprawdzić już. Pomocy ;)

Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez Google Adsense [BOT] 17 grudnia 2016, 12:00

#2 Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez Vogelek23 17 grudnia 2016, 17:20
Zajrzyj do działu SZKOLENIA i poszukaj metody zwanej "próba zwarciowa". Następnie wykonaj ją zgodnie z przedstawionym tam opisem i opublikuj wyniki.

#3 Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez dzidas 19 grudnia 2016, 11:01
Podłączyłem zasilacz serwisowy i zacząłem od 5v i 0.2A doszedłem do 0.4A i chyba jest winowajca ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skąd mogę wziąć taki element? Mam kilka płytek od tabletów ale czy wyglądem musi się zgadzać czy rozmiarem??

#4 Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez Vogelek23 19 grudnia 2016, 11:27
Najlepiej, gdy wylutujesz taki sam element (mam na myśli obudowę) z takiej samej okolicy (mam na myśli linię zasilania USB 5V). Jest to najpewniej transil ~6V.

#5 Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez dzidas 19 grudnia 2016, 12:44
Któryś z tych podejdzie? Bo nie znalazłem identycznego na żadnej płytce a te tutaj są na pewno sprawne.

Obrazek

#6 Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez JPserwis 19 grudnia 2016, 12:47
Czy po wylutowaniu transila nie masz już zwarcia? Patrzyłes czy tablet odpala? Nie widzę dokładnie ale tutaj masz rezystory i kondensatory ceramiczne.

#7 Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez dzidas 19 grudnia 2016, 13:31
Tablet włączał się nawet przy tym zwarciu ale nie ładował. Ok 15 wezmę się za wlutowanie tego co się grzeje i sprawdzę czy dalej jest zwarcie. Z góry dzięki za pomoc chłopaki ;)

#8 Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez Vogelek23 19 grudnia 2016, 13:43
1. Żaden z przedstawionych na zdjęciu elementów nie przypomina nawet trochę tego, który Ci się grzeje.
2. Wylutuj uszkodzony transil i sprawdź, czy w ogóle tablet zadziała i będzie ładował baterię - jeśli tak, będziesz musiał zakupić więcej płytek tabletów na części lub poszukać takiego transila w sklepach internetowych (np. Farnell, TME itd). Jeśli nie - problem jest poważniejszy i zanim założysz nowy transil, będziesz musiał naprawić płytę główną.

#9 Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez dzidas 19 grudnia 2016, 16:34
Niestety zwarcie nadal występuje :/

#10 Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez Vogelek23 19 grudnia 2016, 16:50
dzidas napisał(a):Niestety zwarcie nadal występuje :/
No ale GDZIE? Robiłeś próbę zwarciową?

Re: Lenovo Tab 3 7 Basic (TB3-710F) problem przy wymianie gniazda

przez Google Adsense [BOT] 19 grudnia 2016, 16:50
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).