• Lenovo Y510P - spalony tranzystor

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 29 grudnia 2016, 20:54
Dzień dobry.

Na stole posiadam laptopa Lenovo Y510P (wersja w SLI: Y510P 20217). Usterką prawdopodobnie jest, znany między innymi w tej serii, problem ze spalonym tranzystorem nieopodal złącza ładowania.

Jak do tego doszło:
Na laptopie włączona została wymagająca gra, co prawdopodobnie doprowadziło do przegrzania elementu - w pewnym momencie zaczęto czuć zapach topnika. Komputer został wyłączony.
Następnego dnia, komputer pracował, ale jedynie na zasilaniu bateryjnym. Nie można jej naładować, choć dioda sygnalizująca rozładowanie miga. Zarówno z samym podłączonym zasilaczem, jak i w kombinacji zasilacz+akumulator, laptop nie włączy się. W tej sytuacji, po próbie uruchomienia, całość "rusza" na sekundę i gaśnie.
Sprzęt sam w sobie jest sprawny, bowiem naładowałem baterię w innej sztuce i włożyłem z powrotem tutaj. W rezultacie, komputer bezproblemowo załączył się.

Jak wspomniałem na wstępie, podejrzewam usterkę tranzystora o oznaczeniu PQ302. Widać nadpalenie tego elementu, w jego obrębie ślady wytopionego topnika.
Pytaniem jest, czy poza wspomnianym elementem, nie należałoby sprawdzić innych podzespołów współpracujących z tym uszkodzonym.

Czy moje podejrzenia są słuszne? Czy mógłbym prosić o nakierowanie mnie, jakie kroki powinny zostać teraz podjęte?

Oto zdjęcie kawałka płyty z tranzystorem:
Obrazek

Model płyty głównej: VIQY1 NM-A032

Pozdrawiam i z góry dziękuję ;)

Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez Google Adsense [BOT] 29 grudnia 2016, 20:54

#2 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez sebastiank 29 grudnia 2016, 21:03
To klucz załączający napięcie dla głównej gałęzi. Możliwe, że tylko on "ucierpiał". Przy okazji wymieniłbym oba PQ301 i PQ302.

#3 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 29 grudnia 2016, 21:31
Rozumiem, że poza dwoma kluczami, nic nie powinno zostać sprawdzone pod kątem sprawności?

Na schemacie znalezionym tutaj, PQ301 oraz PQ302 to AO4423L. Wlutowany zaś jest w obydwóch miejscach 4483A. Czy elementy są zamienne?

#4 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez sebastiank 29 grudnia 2016, 21:38
W wielu płytach są zamienne.
Wstaw sprawne mosfety i sprawdź czy usterka ustała. Możesz profilaktycznie sprawdzić rezystancję głównej gałęzi.

#5 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 29 grudnia 2016, 23:02
Okej, właśnie też wpadłem na pomysł pomierzenia zwarcia na obydwóch kluczach.
PQ302 zwarcie, PQ301 brak zwarcia. Z racji, iż sprawa nie jest aż tak pilna, zostaną na dniach wymienione obydwa elementy.

Co do sprawdzenia głównej gałęzi, zmierzyłem rezystancję pomiędzy VIN a masą. Pomiędzy masą a nóżkami PQ301 według schematu, mam 170kOhm i ciągle rośnie.

#6 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez sebastiank 29 grudnia 2016, 23:08
mattek napisał(a):Pomiędzy masą a nóżkami PQ301 według schematu, mam 170kOhm i ciągle rośnie
- jest OK. Wymień klucze i daj znać o efektach.

#7 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 5 stycznia 2017, 01:39
Jestem właśnie po wymianie obydwóch kluczy i hmm...
Zaaplikowałem nową pastę, założyłem układ chłodzenia, podłączyłem niezbędne elementy (włącznik, główną wiązkę zasilania, wpiąłem jeden ram) i załączyłem komputer na samym zasilaczu. Po wpięciu wtyczki, zapaliła się normalnie dioda - sukces. Komputer także się uruchomił, jednak po jakichś 30-40 sekundach od pierwszej próby, wyłączył się. Od tego momentu, komputer nie załączy się już na zasilaczu. Kombinacja bateria+zasilacz daje taki efekt, iż zapala się dioda od ładowania baterii, laptop uruchamia się, ale tylko "myśli" iż ładuje baterię, ponieważ w rzeczywistości procenty jej naładowania spadają.
Coś jest nie tak, czyżby znowu ta sama usterka? Objawy bardzo podobne do pierwszego razu - nieoczekiwane wyłączenie się.

Zdjąłem radiatory, sprawdziłem jeszcze raz wymieniane elementy - nie wyglądają na uszkodzone, miernik w PQ301 pokazuje rezystancję w kiloomach, PQ302 - megaomy.

Być może spróbować w miejsce PQ302 wstawić klucz z PQ301, który mam teraz jakby z odzysku? Tylko dlaczego tak się podziało.

Ps. Miejsce PQ302 i jego okolice były ogólnie lekko "przysmolone". Soldermaska sama odpadła delikatnie, jednak na szczęście prawie wszystkie nóżki są połączone razem według schematu. Sprawdziłem każdy punktu lutowniczy i każdy jest sprawny, dochodząc tam gdzie powinien.

#8 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez sebastiank 6 stycznia 2017, 14:00
Jakie masz napięcia na G tych kluczy?
Nie ma przebicia do S-G lub D-G?
Bateria sprawna? Zasilacz oryginalny i sprawny?

#9 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 15 lutego 2017, 14:15
Huh, chwilkę mnie nie było, no ale tak już wyszło.
Usterka oczywiście dalej aktualna :)

Więc tak:
-S-G i D-G nie ma zwarcia w obydwóch kluczach. Obydwa zgadzają się według schematu - S do S przejście, G do G przejście, D do D nieskończona rezystancja.
-bateria i zasilacz oryginalne. Zasilacz na pewno sprawny, a bateria wydaje się też być ok. (tzn. zanim nastąpiła usterka, wszystko było w porządku, naładowana w takim samym komputerze bez problemu)
-zastanawiam się jak zmierzyć napięcie na G względem masy tych kluczy, ponieważ w tym modelu, cały układ chłodzenia przykrywa obydwa klucze, przez co dostęp tam jest niemożliwy.

#10 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez WIOLAD 15 lutego 2017, 15:44
mattek napisał(a):-zastanawiam się jak zmierzyć napięcie na G względem masy tych kluczy, ponieważ w tym modelu, cały układ chłodzenia przykrywa obydwa klucze, przez co dostęp tam jest niemożliwy.

Zdemontować układ chłodzenia.

#11 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 15 lutego 2017, 16:50
Rozumiem, że pomiar ma być oczywiście wykonany na płycie nieuruchomionej, z podłączonym zasilaczem, bez baterii?

#12 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez sebastiank 15 lutego 2017, 17:09
mattek napisał(a):zastanawiam się jak zmierzyć napięcie na G względem masy tych kluczy
- zajrzyj w schemat... żadna z nóżek tych mosfetów nie ma połączenia z masą. Możesz zmierzyć względem masy płyty - może to być np. masa gniazda USB.

Miałeś pomierzyć rezystancje D-G i S-G - czyli pomiędzy G a S oraz D a G. Chodzi o to czy nie ma przebicia pomiędzy bramką a drenem lub źródłem.
Rezystancje mierzysz przy odłączonym zasilaniu.
mattek napisał(a):Rozumiem, że pomiar ma być oczywiście wykonany na płycie nieuruchomionej, z podłączonym zasilaczem, bez baterii?
- tak.

#13 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 17 lutego 2017, 22:38
Eh, trochę wypadłem przez ten czas.

Proszę, oto pomiary:
PQ302 - 19V; S-G: 150kOhm; D-G: 200kOhm
PQ301 - 19V; S-G: 150kOhm; D-G: 200kOhm
Choć tak naprawdę, wartości rezystancji ciągle rosną.

Pozdrawiam ;)

#14 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 22 lutego 2017, 00:13
Ponawiam pytanie.
Czy wykonałem coś nie tak?

#15 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez sebastiank 22 lutego 2017, 08:33
Podajesz wyniki w formie:
mattek napisał(a):PQ302 - 19V;
- PQ302 ma więcej niż 1 nóżkę - jeśli na wszystkich ma 19V to o tym poinformuj.
Rezystancje masz OK. Jeśli na G tych kluczy masz 19V - pomierz napięcia na chargerze.

#16 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 26 lutego 2017, 19:47
sebastiank napisał(a):Jeśli na G tych kluczy masz 19V - pomierz napięcia na chargerze.

Każda z nóżek ma 19V. Które z wyprowadzeń PU301 konkretnie sprawdzić?

#17 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez sebastiank 26 lutego 2017, 19:56
Najlepiej wszystkie.
Na początek najważniejsze to: VCC (20), ACDET (6), ACOK (5).
Dodatkowo PACIN.

#18 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 26 lutego 2017, 21:47
To na początek:
-VCC (20) - 20,55V
-ACDET (6) - 2,9V
-ACOK (5) - 0

W jaki sposób powstaje sygnał PACIN? Widzę, że poprzez PU301 właśnie, ale gdzie szukać wyprowadzenia?

#19 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez sebastiank 26 lutego 2017, 22:07
Pomierz napięcia na PQ309.
Nie mam datasheet'a tego BQ, ale jeśli dobrze pamiętam (jeśli się mylę to proszę o poprawienie) to ACOK jest w stanie niskim jeśli poprawnie wykryty zostanie zasilacz (ACDET jest OK), PQ309 neguje ten sygnał i powsate PACIN, który jest podawany na G PQ306 (przez PR311), ten zaś ściąga do masy sygnał P2-2 (Dren PQ306), powstaje wtedy dzielnik rezystancyjny (PR303 i PR308) co powoduje spadek napięcia na G PQ301 i PQ302 i ich przewodzenie. Jeśli P2-2 nie jest ściągany do masy nie powstaje dzielnik i na G występuje napięcie bliskie P2 (PQ301 przewodzi przez wbudowaną diodę) i PQ301 oraz PQ302 nie przewodzą.

#20 Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez mattek 26 lutego 2017, 22:43
Okej, czyli mniej więcej tak, jak wcześniej natknąłem się na opisy działania tych układów w podobnych problemach.

Oto pomiary:
PQ306: G-0V
PQ309:
-OUT - 20,55V
-GND - 0V
-IN - 0V

Re: Lenovo Y510P - spalony tranzystor

przez Google Adsense [BOT] 26 lutego 2017, 22:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).