• HP IQ810IT produkt: FK528AA - naprawa płyty głównej - niepełny obraz na matrycy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP IQ810IT produkt: FK528AA - naprawa płyty głównej - niepełny obraz na matrycy.

przez kosiasty 31 grudnia 2016, 16:39
Witam, postanowiłem napisać temat ponieważ szukam parady dotyczącej naprawy sprzętu.

Posiadam desktop all in one HP iq810it oznaczony jako produkt nr: FK528AA
http://h20564.www2.hp.com/hpsc/doc/public/display?docId=c01573833

Jest to już trzeci tego typu desktop który wpadł mi w ręce, pozwolę sobie w skrócie opisać sytuację.
Sprzęt odebrany od klienta w rozliczeniu, po rozebraniu widoczne ślady naprawy. Mianowicie brak mostu północnego LE82PM965 SLA5U, pourywane ściezki oraz brak karty graficznej....
Naprawa owej płyty nie była możliwa, wiec została zakupiona kolejna używana płyta główna: Pegatron IMISR-CF 5189/2525 REV:A03
Bazując na takim samym oznaczeniu na naklejce, po uprzejmym potwierdzeniu przez sprzedawcę pochodzenia płyty którą opisał działająca, zdjęta z modelu iq810 z uszkodzoną matrycą owa płyta została zakupiona.

Nowa płyta główna została zamontowana, brakująca karta graficzna została wyjęta z
Acer 8920g i jest to nVidia GeForce 9600M GS, z versją biosu: 62.94.2A.00.09 gdzie producent potwierdza montaż tej grafiki.

Po zmontowaniu wszystkiego i załączeniu sprzętu, na matrycy widoczna poznioma linia w dolnej częsci matrycy oraz obcięta prawa strona ekranu. Załączam zdjęcia do wglądu.

Podsumowanie: Szukając przyczyny, Okazało się iż sprzedawca sprzedał mi płyte od modelu IQ500UK produkt: KQ519AA-ABU gdzie montowana jest matryca 22'' Model IQ500 to martyca 22" moja jest to 25.5" więc to by sie zgadzało, to co widzę to 22"
Rozdzielczość max w iq500 to 1680 x 1050 @ 60Hz czyli maksymalna jaką mogę teraz ustawić.
W iq810 maxymalna rozdzielczość to 1920 x 1200 @ 60Hz i to rozwiało wszelkie wątpliwości co do wyświetlanego na matrycy obrazu.

Obrazek

Pytanie moje to czy jest jakaś możliwość, swapowanie powiedzmy elementów z płyty iq810 na iq500 by możliwe bylo wyświetlanie pełnego obrazu na matrycy? Próba podmiany biosu zakończyła sie jedynie zmianą w diagnostyce, pokazało mi produkt, model i serial od IQ810. Obraz nadal ten sam. Porównująć obie płyty wizualnie, nie widzę różnic w drobnicy. Obie płyty wyglądają tak samo. Jedynie to co przegapiłem to kompletne oznaczenie na naklejce które jednak jest inne, zamieszczam foto:

Obrazek

Moge coś jeszcze powalczyć, czy zostaje zakup nowej płyty głównej, którą jak widzę jest bardzo ciężko dostać.
Za wszelkie rady z góry dziękuje, i korzystając z okazji życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku!!! Pozdrawiam!

Re: HP IQ810IT produkt: FK528AA - naprawa płyty głównej - niepełny obraz na matrycy.

przez Google Adsense [BOT] 31 grudnia 2016, 16:39

#2 Re: HP IQ810IT produkt: FK528AA - naprawa płyty głównej - niepełny obraz na matrycy.

przez Vogelek23 31 grudnia 2016, 17:50
kosiasty napisał(a):po uprzejmym potwierdzeniu przez sprzedawcę pochodzenia płyty którą opisał działająca, zdjęta z modelu iq810 (...) Okazało się iż sprzedawca sprzedał mi płyte od modelu IQ500UK
Tak to jest, gdy osoby bez pojęcia biorą się za handel częściami komputerowymi. Osobiście zakończyłbym sprawę zwrotem płyty i negatywnym komentarzem, w treści którego zawarłbym informację, że gość zmarnował mój czas i oszukał mnie tylko po to, by wcisnąć mi towar, który nie pasuje do mojego komputera. Może to nauczyłoby kolejnych "sprzedających", aby byli bardziej uczciwi.

Mając jednak na uwadze, że pasującą płytę ciężko znaleźć, sugeruję, abyś wykonał fotografie obu płyt (w jak najwyższej rozdzielczości), aby sprawdzić, czy jednak nie pominąłeś czegoś z drobnicy i znaleźć ewentualne różnice.

#3 Re: HP IQ810IT produkt: FK528AA - naprawa płyty głównej - niepełny obraz na matrycy.

przez kosiasty 1 stycznia 2017, 18:22
Witam ponownie w nowym roku!

Vogelek23 dziękuje za zainteresowanie tematem, wykonałem zdjęcia obu płyt jak zasugerowałeś.
Co do sprzedawcy to juz napisałem, ale to jedynie strata czasu dla mnie, płyte zostawie sobie na przyszłość może byś przydatna, na straty napewno nie pujdzie.

IQ500UK płyta działająca

Obrazek Obrazek

IQ810IT płyta nie działająca

Obrazek Obrazek

Dodaje informacje o stanie starej płyty głównej iq810it, udało mi sie odzyskać pola kontaktowe których brakowało i wstawiłem nowy most północny, po próbie włączenia sprzętu mam ciągły samoczynny restart co 3,4sek. brak obrazu, oba wiatraki działają, brak jakiej kolwiek reakcji dźwiękowej na wyjecie pamięci ram lub procesora.
Podejrzewam problem z zasilaniem, jak narazie nie wyonałem zadnych pomiarów.

Prosze nie zwracac uwagi na brakujące kondensatory, wylutowałem do testu drugiej płyty.

#4 Re: HP IQ810IT produkt: FK528AA - naprawa płyty głównej - niepełny obraz na matrycy.

przez Vogelek23 1 stycznia 2017, 20:32
kosiasty napisał(a):Prosze nie zwracac uwagi na brakujące kondensatory, wylutowałem do testu drugiej płyty.
Czy TEN układ też wylutowałeś do testu drugiej płyty? Opisana jako "IQ500UK płyta działająca" (drugie zdjęcie).

Obrazek

#5 Re: HP IQ810IT produkt: FK528AA - naprawa płyty głównej - niepełny obraz na matrycy.

przez kosiasty 1 stycznia 2017, 21:36
Tak, tutaj siedzi bios. Przekładałem z jednej na drugą. Swap nic nie zmienił, jedynie w diagnostyce zmieniły sie parametry płyty jak wyżej napisałem.

#6 Re: HP IQ810IT produkt: FK528AA - naprawa płyty głównej - niepełny obraz na matrycy.

przez Vogelek23 1 stycznia 2017, 22:28
Jaki most północny "siedzi" w płycie IQ500UK? Odczytaj oznaczenia z rdzenia układu.

#7 Re: HP IQ810IT produkt: FK528AA - naprawa płyty głównej - niepełny obraz na matrycy.

przez kosiasty 1 stycznia 2017, 22:49
Podaje całość:

LE82GM965
SLA5T
E822A176

Na płycie niedziałającej wstawiłem:
LE82PM965
SLA5U
E734A616

#8 Re: HP IQ810IT produkt: FK528AA - naprawa płyty głównej - niepełny obraz na matrycy.

przez kosiasty 3 stycznia 2017, 18:32
Witam ponownie, wracam do tematu z proźbą o identifikacje pinów zaznaczonych na zdjęciu.
Układ SLA5U wstawiony na płyte IQ810IT

Obrazek

Po testach płyty głównej IQ810IT udało mi sie wyeliminować usterke zasilania, płyta załącza się bez ciągłego restartu.

Mam jednak obawe że po wstawieniu mostu, brak jest nadal połączenia mostu z płytą i z tego co widziałem na płycie zanim wstawiłem nowy układ, owe 4 piny były najcięższe do ratowania.
Czy te 4 pady zaznaczone na zdjęciu, za co są odpowiedzialne?
Jesli chodzi o próbe z IQ500UK to narazie dałem sobie spokuj, próbowałem nakładania zdjęć jedno na drugie w celu wykrycia różnic, lecz owych nie znalazłem.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).