• Lenovo G50-30 na N2840 - pytanie o grafikę.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Lenovo G50-30 na N2840 - pytanie o grafikę.

ppgg1 2 Січня 2017, 10:57
Mam możliwość okazyjnego zakupu uszkodzonego LENOVO na N2840 jak w tytule, grafika zintegrowana (brak obrazu). Według sprzedającego przed wystąpieniem usterki pojawiały się arteFAKTY.

Z tego co się orientuję to w tej wersji grafika jest zintegrowana w procesorze INTELOWSKIM BGA, troszkę mnie to zdziwiło gdyż z mojego doświadczenia INTEL nigdy nie miał problemów z BGA. Co więcej, przeglądając uszkodzone płyty do tego modelu znalazłem inne ogłoszenie gdzie sprzedający również pisze o arteFAKTACH.

Może miał ktoś w serwisie tego laptopa z podobnym problem, jaki tam jest układ BGA montowany? Ile kosztuje?

Re: Lenovo G50-30 na N2840 - pytanie o grafikę.

Google Adsense [BOT] 2 Січня 2017, 10:57

#2 Re: Lenovo G50-30 na N2840 - pytanie o grafikę.

JPserwis 2 Січня 2017, 12:11
Koszt układu około 200 zł w zależności jakie się ma zniżki. Miałem przypadek z brakiem obrazu po wymianie wszystko ok.

#3 Re: Lenovo G50-30 na N2840 - pytanie o grafikę.

ppgg1 3 Січня 2017, 12:52
Koszt układu około 200 zł w zależności jakie się ma zniżki. Miałem przypadek z brakiem obrazu po wymianie wszystko ok.

Profil grzania podobny do innych układów zbliżonych gabarytami? Pytam gdyż nigdy nie wymieniałem BGA z CPU na pokładzie.

#4 Re: Lenovo G50-30 na N2840 - pytanie o grafikę.

JPserwis 3 Січня 2017, 14:03
Profilu nie zmieniałem dla tego układu

#5 Re: Lenovo G50-30 na N2840 - pytanie o grafikę.

dominik555 3 Січня 2017, 14:33
Profil jak profil. Proszę zachować szczególną ostrożność przy zdejmowaniu chipu, gdyż przez ten wredny, czarny klej może zejść soldermaska.

#6 Re: Lenovo G50-30 na N2840 - pytanie o grafikę.

ppgg1 4 Січня 2017, 14:42
Proszę zachować szczególną ostrożność przy zdejmowaniu chipu, gdyż przez ten wredny

Mechanicznie nie da się go usunąć wcześniej jak w przypadku czerwonego kleju? Jak więc się za to zabrać?

#7 Re: Lenovo G50-30 na N2840 - pytanie o grafikę.  [РІШЕНО]

dominik555 4 Січня 2017, 14:55
Na brzegach i delikatnie pod układem się da. Problem jest taki, że czasem klej wchodzi po 1cm wgłąb układu na każdym rogu. Układu klasycznie nie szturchniesz, więc musisz być pewien w 100%, że masz odpowiednią temperaturę rozpływu cyny PbFree i wtedy delikatnie go podważyć na każdym rogu, a ostatecznie zdjąć.
Tak to wygląda:
Зображення

#8 Re: Lenovo G50-30 na N2840 - pytanie o grafikę.

ppgg1 5 Січня 2017, 13:39
M A S A K R A, czarno to widzę. Dzięki...

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість