• Lenovo MIIX 300 Win 10 problem z bootowaniem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo MIIX 300 Win 10 problem z bootowaniem

przez kowalcook 15 stycznia 2017, 14:19
Witam, mam pytanie czy mógłby mi ktoś doradzić jak mogę zbootować system windows 10 na tą hybrydę ?

Nie ukrywam że nie bootowałem jeszcze nigdy systemu windowsa na tablety od podstaw, czyli na czysty dysk. Wydaje mi się że robi się to podobnie jak klasyczne windowsy zwłaszcza że 10 jest taka sama na wszystkich urządzeniach.

Niestety klient miał całkowicie zablokowany dysk oraz uszkodzony system, przez co nie dało się zrobić ani recovery, ani odzyskiwania obrazu ani przywracania systemu. Zmuszony byłem całkowicie wyczyścić dysk z konsoli przez komendę clean w diskpart

Niestety teraz mam problem i nie mogę zbootować systemu win 10 z usb (mam czysty obraz ze strony microsoftu)
próbowałem przez standardowe gniazdo usb w dołączanej klawiaturze jak również poprzez przejściówkę na gniazgo microusb na samym tablecie niestety nie bootuje
uprzedzając ewentualne pytania o to czy pendrive został przygotowany do bootowania, odpowiedź brzmi tak...

W specyfikacji tablet posiada system windows 10 home edition
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netboo ... -365.bhtml

Nie wiem czy on nie widzi sterowników tego gniazda z samego biosa, nie wiem czy próbować bootowania przez gniazdo microSD ?

proszę o podpowiedź

pozdrawiam

Re: Lenovo MIIX 300 Win 10 problem z bootowaniem

przez Google Adsense [BOT] 15 stycznia 2017, 14:19

#2 Re: Lenovo MIIX 300 Win 10 problem z bootowaniem

przez mrserwis 15 stycznia 2017, 16:12
Ja instalowałem na nich bez problemu z pendrive (większym problemem jest wgranie sterowników do dotyku). Już nie pamiętam ale bodajże vol+ + power i masz bootmenu

#3 Re: Lenovo MIIX 300 Win 10 problem z bootowaniem

przez kowalcook 15 stycznia 2017, 16:19
Witam,
do samego biosa i to bootmenu mogę wejść, problemem jest to ze nie widzi urządzenia z którego można zbootować.
Po prostu nie chce mi bootować z pena.
Dlatego właśnie tu piszę, ale skoro twierdzisz że normalnie przez gniazdo usb powinno zadziałać, spróbuje ponownie zrobić pendrive, może tam tkwi problem.
Choć przygotowałem go zgodnie z zaleceniami microsoftu przez komendy z diskpart, terstowałem też przejściówkę micoUSB na USB dla pewności na innym urządzeniu i też jest wszystko ok.

#4 Re: Lenovo MIIX 300 Win 10 problem z bootowaniem

przez mrserwis 15 stycznia 2017, 16:25
A secureboot wylaczyles w biosie? Ja używałem gniazda USB w klawiaturze. Jak masz napęd na USB to też powinien dać radę.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#5 Re: Lenovo MIIX 300 Win 10 problem z bootowaniem

przez kowalcook 15 stycznia 2017, 16:59
W tym biosie mam bardzo niewiele możliwości, jest opcja secureb boot on/off próbowałem na wyłączonym i włączonym ale są też opcje secure boot inne na które nie mam wpływu i nie mogę ich zmienić.
Spotkałem się kiedyż z biosami gdzie aby zmieniać secure boot nalezało stworzyć hasło admina, niestety w tym przypadku to nie skutkuje.
Prawdopodobnie masz rację i problem tkwi właśnie w opcjach ustawień, ale nie wiem jak to obejść.

screen z biosa poniżej, z opcji "secure boot" zmienić mogę tylko opcję on/off

Obrazek

Re: Lenovo MIIX 300 Win 10 problem z bootowaniem

przez Google Adsense [BOT] 15 stycznia 2017, 16:59
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).