• Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

cov 2 Лютого 2017, 09:19
Czy ktoś ma jakieś patent na odczytanie klucza z płyty DB10BM-6050A2623101-MB-A02 ?
To jest płyta z Toshiby C55-A , kość 25Q64FWSIG.
Niestety sposoby opisywane w dziale "SERWIS WARSZTAT" nie działają. :|
Nie byłem w stanie znaleźć klucza w pliku znając klucz (próby na wsadzie z działającej płyty, gdzie klucz odczytany pod Windowsem)
Ma ktoś może jakieś patent?

Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

Google Adsense [BOT] 2 Лютого 2017, 09:19

#3 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

cov 2 Лютого 2017, 09:37
No właśnie nie, wydaje mi się że program z forum (jeśli chodzi model C55-A) działa z płytą Compal'a, a to jest płyta Inventec'a

#4 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

Vogelek23 2 Лютого 2017, 11:38
cov написав:No właśnie nie
To na co czekasz? Aż my to zrobimy za Ciebie?

cov написав:wydaje mi się że program z forum (jeśli chodzi model C55-A) działa z płytą Compal'a, a to jest płyta Inventec'a
Program z forum działa z plikiem wsadowym BIOS, a nie z płytą - przestań wymyślać bzdety, a zamiast tego po prostu sprawdź ten program.

#5 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

cov 2 Лютого 2017, 12:02
Vogelek23 написав:
cov написав:No właśnie nie
To na co czekasz? Aż my to zrobimy za Ciebie?

cov написав:wydaje mi się że program z forum (jeśli chodzi model C55-A) działa z płytą Compal'a, a to jest płyta Inventec'a
Program z forum działa z plikiem wsadowym BIOS, a nie z płytą - przestań wymyślać bzdety, a zamiast tego po prostu sprawdź ten program.

"No właśnie nie" - w sensie że: "właśnie nie działa program" pomimo opcji Toshiba C55-A (mój błąd, nie napisałem konkretnie :frustry: ) sprawdzany na kilku zgranych wsadach z tego typu płyty.

Nie przyszło by mi to do głowy, żeby ktoś miał to sprawdzić za mnie...

#6 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

grisza69 2 Лютого 2017, 12:48
Czy nie możesz założyć dysku do tej Toshiby, wrzucić instalacje Win 8, a następnie odczytać klucz programem z poziomu systemu ? :roll:

#7 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

cov 2 Лютого 2017, 13:21
grisza69 написав:Czy nie możesz założyć dysku do tej Toshiby, wrzucić instalacje Win 8, a następnie odczytać klucz programem z poziomu systemu ? :roll:

Tak byłoby najprościej, ale...

W sumie mam 4 płyty tego modelu, 3 moje i jedna klienta.
Moje dwie płyty sprawne, jedna uszkodzona, płyta klienta -uszkodzony BIOS ( po podstawieniu BIOS z mojej sprawnej płyty, płyta klienta działa)

Problem w tym że próbuję z uszkodzonego wsadu klienta wydobyć klucz, żeby zamienić go w działającym wsadzie z mojej płyty.

Z moich dwóch płyt odczytałem klucze za pomocą programu RWeverything. Mając klucz chciałem odnaleźć do we wsadzie za pomocą NC, Notepad++, czy oprogramowaniu programatora, żeby namierzyć adresy komórek gdzie zawarty jest klucz, niestety żaden program nie znajduje nic co mogłoby przypominać klucz.

Program RW pokazuje adresy komórek pamięci gdzie zapisany jest klucz, niestety grzebiąc we wsadzie w oprogramowaniu programatora za pomocą funkcji "edit", te adresy nie istnieją

#8 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

grisza69 2 Лютого 2017, 13:29
Spróbuj tym HxD

P.S. po prawej jest zmiana na cywilizowny jezyk a nie szwabski ;)

#9 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

cov 2 Лютого 2017, 14:39
Dzięki, tak tak zmieniłem język ;)

Za pomocą HxD znalazłem numer seryjny, ale klucza brak... :wtf:

#10 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

Vogelek23 2 Лютого 2017, 14:40
Czy jesteś pewny, że ten konkretny egzemplarz został fabrycznie wypuszczony z Windowsem 8?

#11 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

cov 2 Лютого 2017, 14:58
Vogelek23 написав:Czy jesteś pewny, że ten konkretny egzemplarz został fabrycznie wypuszczony z Windowsem 8?

Tak, jestem.

Jak już pisałem mam dwie sprawne płyty, z których pod Windowsem za pomocą programu RW odczytałem numery seryjne i klucze do Windowsów ( obie płyty uruchamiane na tym samym systemie) klucze są różne, i numery seryjne też, więc wykluczam to żeby program wyświetlał bzdury, z resztą używam tego programu przy innych płytach z pozytywnym skutkiem.

Zgrane wsady na programatorze dla potwierdzenia zaprogramowałem nową kość ze zgranym wsadem, wlutowałem na płytę, i pod Windowsem w programie RW numer seryjny i klucz jest identyczny, co potwierdza że klucz i numer seryjny jest zawarty we wsadzie.

#12 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

dominik555 2 Лютого 2017, 15:06
Wstaw screen z HxD ze wsadu z kluczem, string:
00592380 - 005925D0.

#13 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

cov 2 Лютого 2017, 15:35
Oto screen:

Зображення

Gdzie numer seryjny to: 4E020136U

#14 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

dominik555 2 Лютого 2017, 15:53
Зображення
No to przekopiuj, a w zasadzie wstaw przez nadpisanie tego obszaru ze starego wsadu do tego nowego i sprawdź czy WK się zmieni.

#15 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

cov 3 Лютого 2017, 15:52
SN się zmienił, ale WK jest bez zmian :(

#16 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

dominik555 3 Лютого 2017, 16:02
Зображення
Ten obszar próbowałeś?

#17 Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

cov 6 Лютого 2017, 10:46
Niestety, bez zmian.

Re: Toshiba C55-A DB10BM jak wydobyć klucz Windows 8 z wsadu BIOS

Google Adsense [BOT] 6 Лютого 2017, 10:46
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей