• [Tutorial] Jak rozpakować Bios PHOENIX'a (*.FL1 *.FL2)

#1 [Tutorial] Jak rozpakować Bios PHOENIX'a (*.FL1 *.FL2)  [SOLVED]

by willyvmm 29 January 2011, 11:47
Wiele osób nie wie jak poradzić sobie z extrakcja BIOSu PHOENIX z plików instalacyjnych, więc postanowiłem zebrać do kupy wszystkie niezbędne narzędzia i krótko opisać jak to zrobić.

• Ściągnąć Bios ze strony producenta sprzętu w postaci instalatora EXE, obrazu płyty ISO lub jakiejkolwiek innej.
  • Za pomocą UniwersalExtractor'a (patrz załącznik) Wyciągnąć pliki z rozszerzeniami FL1 i FL2 (otrzymamy np 2 pliki $01AE000.FL1 $01AE000.FL2)
  • Rozpakować pliki za pomocą programu e_bcpvpw.exe
    Code: Select alle_bcpvpw.exe $01AE000.FL1 $01AE000.ROM

Otrzymamy rozpakowany plik $01AE000.ROM - jest on jednak nieco za duży, na końcu doczepione są jakieś dane które są niepotrzebne a nie chciało mi się dochodzić co w nich jest
  • Skracamy plik za pomocą narzędzia truncate, parametr -s 2M oznacza wielkość 2Mb
    Code: Select alltruncate.exe -s 2M $01AE000.ROM
  • $01AE000.ROM - jest gotowym plikiem binarnym do bezpośredniego zaprogramowania

Mam nadzieję że się przyda to co napisałem.

You have to be logged in to view the files attached to this post.

Re: [Tutorial] Jak rozpakować Bios PHOENIX'a (*.FL1 *.FL2)  [SOLVED]

by Google Adsense [BOT] 29 January 2011, 11:47