• Zmiana jezyka....

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Zmiana jezyka....

przez grisza69 3 lutego 2017, 13:47
Wodzu!
Sprawa wygląda tak:
Język forum mam po naszemu (PL), czytam post, w poście jest link – klikam na link, otwiera się nowe okno i język zmienia się na RU. Używam szpiega nad szpiegami czyli Chroma.

Niby nic, bo ja Я читать и писать на языке своих соседей, no ale zgłaszam.

Re: Zmiana jezyka....

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2017, 13:47

#2 Re: Zmiana jezyka....

przez Vogelek23 4 lutego 2017, 04:56
grisza69 napisał(a):czytam post, w poście jest link – klikam na link, otwiera się nowe okno i jezyk zmięnia się na RU
Bo link w poście ma dodany atrybut "lang=xx" - wystarczy go usunąć z adresu i już masz po polsku. Nie zmienia to Twojego głównego ustawienia języka, a jedynie ustawia "w locie" tymczasowy język interfejsu.

Nie chciałbym wprowadzać do skryptu detekcji języka przeglądarki, aby wyświetlać kontent strony w tym samym języku, bo to byłaby już zbytnia ingerencja w preferencje użytkownika, który mógłby mieć ochotę na inny język interfejsu forum, niż domyślny język jego przeglądarki. Zamiast tego, spróbuję wybadać, czy skrypt będzie w stanie filtrować wklejane w postach lokalne linki i usuwać z nich atrybut "lang=xx". Do czasu wybadania sytuacji, można raportować takie posty, aby ujednolicić linki.

#4 Re: Zmiana jezyka....  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 4 lutego 2017, 05:28
Hehe, zrobiłem to bardzo niestandardowo, bez grzebania w kodzie, ale wygląda, że skutecznie :) Mianowicie, dodałem do cenzora słów string "lang=xx" w trzech odmianach (xx=en, xx=pl, xx=ru) i teraz gdy użytkownik natrafi na adres URL, który zawiera jeden z tych trzech stringów, skrypt zamienia ten string "w locie" (czyli adres URL nie jest fizycznie zmieniany) na znak #, który to jest dla naszych adresów URL obojętny. Myk ten działa także na istniejące już linki w napisanych wcześniej postach.

Grześ, wypróbuj działanie tej modyfikacji w postach, które wiesz, że zawierają linki z parametrami "lang=xx" i daj znać o wynikach. Także link z postu #3 w tym wątku zawiera ten parametr. Ja mam, niestety, cenzora wyłączonego, więc linki widzę takimi, jakimi są fizycznie.

Re: Zmiana jezyka....

przez Google Adsense [BOT] 5 lutego 2017, 14:25