• Lenovo X230 Nie działający port USB AOU

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo X230 Nie działający port USB AOU

przez scythe1123 4 lutego 2017, 19:43
Cześć,
kupiłem laptop z padniętym portem USB AOU. Wszystko poza tym portem działa.
W gniezdzie nie ma ani zasilania, linia danych także nie reaguje (podłączałem pod port aparat z własnym zasilaniem).

Oznaczenie kodowe płyty głównej to:
LDB-2 MB
11232-1
0C00033AA

W laptopie został zaktualizowany BIOS - nie pomogło.
Na drodze między kontrolerem a gniazdem jest układ TPS2541.

Obrazek
Dlatego pomierzyłem czy dochodzą do niego sygnały sterujące.
USB_ON2 ma wartość ~3.27V
AO_USB_SEL ~3.3V
VCC5M zmierzone na padzie od C847 - jest.

Wszytsko wskazuje na to, że układ TPS2541 jest martwy.

Czy moglibyście potwierdzić mój tok myślenia, jeżeli nie to co jeszcze sprawdzić?

Macie pomysł gdzie dostać w Polsce ten układ?
Czy podczas wymiany tego elementu (qfn 17 padów) należy podgrzać płytę główną od dołu czy to będzie zbytnia ostrożność?
Jest ktoś może z forum w trójmieście albo może kogoś polecić do wymiany wspomnianego układu?

Obrazek

TPS2541 to ten mały układ po lewej.

Re: Lenovo X230 Nie działający port USB AOU

przez Google Adsense [BOT] 4 lutego 2017, 19:43

#3 Re: Lenovo X230 Nie działający port USB AOU

przez scythe1123 26 lutego 2017, 18:03
Po wlutowaniu nowego układu port USB ożył ale nie na długo, po krótkim czasie znów przestał działać.
Stwierdziłem, że przegrzeję jeszcze raz luty. Po przegrzaniu USB znów zaczęło działać ale nie na długo.
Co może powodować takie zachowanie? Czyżby któryś z kondensatorów był wadliwy i uruchamiał zabezpieczenie w układzie TPA?
Port ponownie "zepsuł" się podczas pracy, tzn miałem podłączoną do niego mysz i raptem przestał działać.

#4 Re: Lenovo X230 Nie działający port USB AOU

przez matic 26 lutego 2017, 20:25
Hi!

Check USB port itself for bent pins, broken plastic, ...

#5 Re: Lenovo X230 Nie działający port USB AOU

przez Vogelek23 26 lutego 2017, 21:09
A czy przypadkiem nie masz w opcjach zasilania ustawionego wyłączania USB w celu oszczędzania energii?

#6 Re: Lenovo X230 Nie działający port USB AOU

przez scythe1123 26 lutego 2017, 22:11
Wyłączyłem opcję w systemie, w BIOSie jest opcja wyłączania tego portu ale jest włączona. Nawet dla pewności wyłączyłem zrobiłem restart i znów włączyłem.

Gniazdo USB wygląda OK
Obrazek
Pomierzyłem rezystancję między pinami i nie widać zwarć ani niskich wartości.

Niedziałający układ miał ok 0 V na wyjściu FAULT, które jest zanegowane, więc teoretycznie zgłasza błąd.
Według datasheetu
"FAULT - Active-low open-drain output, asserted during over-temperature or current limit conditions."

Za układem w zasadzie nic nie ma oprócz tych trzech kondensatorów w okolicy gniazda.

Re: Lenovo X230 Nie działający port USB AOU

przez Google Adsense [BOT] 26 lutego 2017, 22:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).