Forum rules: Click here to view the forum rules
1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.
1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.
Re: Usprawnienie forumowej wyszukiwarki
by Google Adsense [BOT] • 4 February 2017, 17:44
Wystarczy przeczytać opis po lewej stronie okna wyszukiwarki i na końcu szukanej frazy dodać GWIAZDKĘ. Czyli po wpisaniu frazy "canne*" znajdziesz już to, co potrzebujesz. Analogicznie, gdy nie masz pewności co do początkowych liter a znasz końcowe, wystarczy wpisać "*nnes" i także wyszuka Ci to, co potrzebujesz. Jeśli szukasz konkretnie wsadu BIOS czy schematu, wpisujesz "cannes schemat" lub "cannes bios" - tak samo, gdy nie znasz pełnego oznaczenia, możesz wpisać "canne* bios".
A teraz pytanie - czy Google wypluje Ci jakikolwiek sensowny wynik, gdy wpiszesz mu np. DA0GM5* (szukając płyty DA0GM5MB8F0)? Odpowiedź brzmi: NIE. Zatem nasza forumowa wyszukiwarka jest w tym aspekcie bardziej sprawna od wyszukiwarki Google
A teraz pytanie - czy Google wypluje Ci jakikolwiek sensowny wynik, gdy wpiszesz mu np. DA0GM5* (szukając płyty DA0GM5MB8F0)? Odpowiedź brzmi: NIE. Zatem nasza forumowa wyszukiwarka jest w tym aspekcie bardziej sprawna od wyszukiwarki Google
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Zatem zwracam honor. Nie zauważyłem wcześniej takiego opisu, a wzorowałem się właśnie na google. Tam jednak zawsze (bez gwiazdek) jakiś wynik się znajdzie albo google podpowie: https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=canne+bios Nie można tak samo? Pozdrawiam.
noweo wrote:Tam jednak zawsze (bez gwiazdek) jakiś wynik się znajdzie albo google podpowie: https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=canne+bios Nie można tak samo?Na pewno można - tyle, że nad wyszukiwarką Google pracuje cały sztab programistów. Jeśli podrzucisz jakiś gotowy kod, mogę go przeanalizować i dostosować do silnika forum, samemu nie starczyłoby mi życia, aby napisać własny kod. I jeszcze pytanie pomocnicze: czy znasz jakiekolwiek inne forum na świecie, którego wyszukiwarka działa tak, jak to opisujesz (lub działa tak, jak wyszukiwarka Google)?
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Vogelek23 wrote:czy znasz jakiekolwiek inne forum na świecie, którego wyszukiwarka działa tak, jak to opisujesz (lub działa tak, jak wyszukiwarka Google)?
http://vlab.su/index.php działa ciekawie ("*" dodaje się sama)
http://www.cyberforum.ru (sprzężone z yandex)
Vogelek23 wrote:Jeśli podrzucisz jakiś gotowy kod, mogę go przeanalizować i dostosować do silnika forum
W tym niestety nie jestem w stanie pomóc, natomiast to:
Vogelek23 wrote:[...] nasza forumowa wyszukiwarka jest bardziej sprawna od wyszukiwarki Google
chyba do czegoś zobowiązuje?
Nie, no żarty na bok. Jak się nie da, to się nie da. Trudno. Pozdrawiam.
Automatyczne dodanie gwiazdek na początku i końcu zapytania jest banalnie proste od strony kodu, choć dalej nie jest to sposób, w jaki działa wyszukiwarka Google (która, na podstawie ogromnej ilości zbieranych fraz wyszukiwania i wielu innych danych o użytkownikach, potrafi sugerować pewne już wcześniej używane frazy - a nawet wyświetlać wyniki, samodzielnie korygując szukaną frazę). Co się jednak stanie, gdy chcesz wyszukać dokładną frazę? Np. wpisujesz "X550C", ale nie chcesz otrzymać wyników takich, jak: X550CA, X550CC (czyli wszelkich odmian frazy)? Czy sprawdzałeś, co dzieje się z wynikami przy wyszukiwaniu fraz złożonych, z użyciem operatorów AND (+), OR (|), NOT (-)? Wyszukiwarka phpBB bowiem jest - wbrew pozorom - nieco bardziej rozbudowana, niż się na pierwszy rzut oka wydaje.
Proszę nie silić się na złośliwości i uskuteczniać fochów - zadałem proste pytania i z racji tego, że jesteś autorem zapytania z tematu, oczekuję na nie konkretnych odpowiedzi. Zatem zapytam raz jeszcze: czy sprawdzałeś, co się stanie z wynikami wyszukiwania na podanych jako przykłady stronach, gdy użyjesz złożonych zapytań z wykorzystaniem operatorów logicznych? I co w przypadku, gdy chcesz odnaleźć dokładną frazę, bez jej różnych odmian? Bo od odpowiedzi na te pytania będzie zależało, czy dodam w kodzie funkcjonalność, na której Ci zależy, czy jej nie dodam - z wyszukiwarki na forum korzysta nieco więcej osób, niż tylko użytkownik noweo, i te osoby mogłyby być mocno zaskoczone, gdyby nagle coś, co wcześniej działało, nagle działać przestało. Metoda, dodająca gwiazdki przed i za frazą wyszukiwania, wydaje się być pewnym usprawnieniem działania lokalnej wyszukiwarki, ale tylko wtedy, gdy nie spowoduje to błędów w działaniu którejkolwiek z pozostałych jej funkcji.
EDIT: W przypadku drugiego przykładu (cyberforum.ru) lokalna wyszukiwarka podaje wyniki wyłącznie z zewnętrznych wyszukiwarek (oczywiście, tylko dla tej konkretnej strony - dodany parametr site:xx). Problem polega na tym, że te zewnętrzne wyszukiwarki (Yandex, Google) aktualizują swoje dane tylko co jakiś (bliżej nieokreślony) interwał czasu. Jest to problematyczne w przypadku nowo utworzonych tematów i postów, bo te wyszukiwarki po prostu ich (jeszcze) nie widzą - dla porównania, lokalna wyszukiwarka indeksuje tematy i posty już w momencie ich napisania. Na forum, gdzie dość szybko przybywa nowego kontentu, takie "zintegrowane" wyszukiwarki nie odnajdują części potrzebnych informacji. Mogą one "nie widzieć" danych, utworzonych nawet do kilku tygodni wstecz.
EDIT 2: Zaimplementowałem dodawanie gwiazdek (t.zw. wildcard) na początku i na końcu frazy. Proszę potestować.
EDIT: W przypadku drugiego przykładu (cyberforum.ru) lokalna wyszukiwarka podaje wyniki wyłącznie z zewnętrznych wyszukiwarek (oczywiście, tylko dla tej konkretnej strony - dodany parametr site:xx). Problem polega na tym, że te zewnętrzne wyszukiwarki (Yandex, Google) aktualizują swoje dane tylko co jakiś (bliżej nieokreślony) interwał czasu. Jest to problematyczne w przypadku nowo utworzonych tematów i postów, bo te wyszukiwarki po prostu ich (jeszcze) nie widzą - dla porównania, lokalna wyszukiwarka indeksuje tematy i posty już w momencie ich napisania. Na forum, gdzie dość szybko przybywa nowego kontentu, takie "zintegrowane" wyszukiwarki nie odnajdują części potrzebnych informacji. Mogą one "nie widzieć" danych, utworzonych nawet do kilku tygodni wstecz.
EDIT 2: Zaimplementowałem dodawanie gwiazdek (t.zw. wildcard) na początku i na końcu frazy. Proszę potestować.
Nie, no zmiany jak dla mnie bomba! Pewnie inni też to natychmiast zauważą. Duże ulepszenie. A jak chcę uzyskać jakiś konkretny wynik, to zapytanie tylko biorę w cudzysłów.
Szczerze? Nie sprawdzałem. Chyba jednak mniej czasu zajmuje przejrzenie wyników podświetlonych na żółto, niż formułowanie skomplikowanych zapytań.
Jednak się udało. Dzięki! Pozdrawiam.
Vogelek23 wrote:Czy sprawdzałeś, co dzieje się z wynikami przy wyszukiwaniu fraz złożonych, z użyciem operatorów AND (+), OR (|), NOT (-)?
Szczerze? Nie sprawdzałem. Chyba jednak mniej czasu zajmuje przejrzenie wyników podświetlonych na żółto, niż formułowanie skomplikowanych zapytań.
Jednak się udało. Dzięki! Pozdrawiam.
Niestety, muszę cofnąć zmiany - wyszukiwanie dokładnej frazy (objętej cudzysłowem) skutkuje w wielu przypadkach brakiem wyników wyszukiwania a w niektórych wręcz zbyt dużą ich liczbę. Pomysł z automatycznym dodawaniem gwiazdek do szukanej frazy - z uwagi na dużo bardziej rozbudowane natywne funkcje wyszukiwarki - okazał się klapą, znacząco pogarszając możliwości wyszukiwarki, a nawet powodując, że niektóre funkcje przestały działać poprawnie.
Proszę nauczyć się wyszukiwać, wykorzystując dostępne, bardzo efektywne wbrew pozorom, funkcje wyszukiwarki (operatory logiczne, wildcard, cudzysłowy, nawiasy). Ich użycie jest opisane w oknie zaawansowanego wyszukiwania.
Proszę nauczyć się wyszukiwać, wykorzystując dostępne, bardzo efektywne wbrew pozorom, funkcje wyszukiwarki (operatory logiczne, wildcard, cudzysłowy, nawiasy). Ich użycie jest opisane w oknie zaawansowanego wyszukiwania.
Re: Usprawnienie forumowej wyszukiwarki [SOLVED]
by Google Adsense [BOT] • 7 February 2017, 11:06